Politik

I fangelejren blev han slået og havde ingen venner: - Jeg har det godt her i Danmark

I 2021 blev 14 børn og deres mødre evakueret. SVM-regeringen har endnu ikke taget stilling til de fem børn, der fortsat befinder sig i lejren.

Den 12-årige dreng sad med skuldrene trukket op til sine ører og havde tårer ned ad kinderne.

Han havde det ikke godt, sagde han. For han havde ingen bedste venner at lege med.

- Jeg hader børnene her. Når vi går ud, så slår de bare.

Hvad gør du så?

- Så slår jeg tilbage.

Drengen er den ældste i en børneflok på fem. Da han gik i børnehave i Danmark, tog hans forældre ham og hans tre yngre søskende med til det krigshærgede Syrien. Her boede de blandt andet i byen Raqqa, hvor terrororganisationen Islamisk Stat havde sit hovedsæde.

Da familien senere forsøgte at flygte, blev den taget til fange. Faren blev fængslet, mens drengen og hans tre søskende samt deres mor blev placeret i al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien.

Her var de, indtil de danske myndigheder i oktober 2021 evakuerede dem til Danmark. Siden har drengen boet hos sin farmor med sine søskende.

Det er her, at TV 2 møder ham igen.

"Jeg har det godt"

Med et iøjnefaldende bredt smil rejser den nu 14-årige dreng sig fra sofaen og hilser med et håndtryk og et hej.

Han er iført jeans og hættetrøje, og som de fleste drenge på den alder har han en telefon siddende som limet til hånden.

Jeg har det godt her i Danmark

Den 14-årige dreng

Denne eftermiddag er det et spil, der har hans opmærksomhed. Men han spiller også fodbold to gange om ugen og snakker med sine venner, fortæller han. Blandt andet via den Snapchat-gruppe, han har med alle sine klassekammerater.

TV 2 er bekendt med drengens fulde navn. Men da familien frygter, at han på grund af sin fortid i Syrien kan være i fare, optræder han anonymt i artiklen her.

- Jeg har det godt her i Danmark, siger drengen, som i dag går i 7. klasse.

Hvad er det bedste ved at gå i skole?

- Jeg tror, at det er lektierne.

TV 2 møder de fire ældste af børnene, som alle taler dansk. Ingen af dem kan dog læse eller skrive, og det gør det svært at gå i skole, fortæller den 14-årige:

- Her i 7. klasse skal man næsten altid fremlægge. Der er det værste.

Kan du huske, at du var i Syrien?

- Ikke ret meget.

Fik konstateret PTSD

Ifølge drengens faster har han efter evakueringen fået konstateret PTSD og starter derfor snart i et nyt forløb med en psykolog. Det samme har en af hans lillebrødre, mens de to piger venter på at kunne starte i legeterapi.

Den 14-årige er som søskendeflokkens ældste den, der husker mest fra de seks år i Danmark, han nåede at have, før forældrene tog ham med til Syrien.

Dengang boede de i en lejlighed lige over for, hvor børnene i dag bor med deres farmor.

På grund af sin alder er drengen samtidig den af de fem søskende, der har været i størst risiko for at blive radikaliseret i fangelejren.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har i adskillige trusselsvurderinger beskrevet, hvordan forholdene i blandt andet al-Roj-lejren kan "bidrage til at øge radikaliseringen af tilbageholdte personer".

En risiko der kun bliver større, jo længere tid børnene opholder sig i lejrene. Det er nemlig den "generelle vurdering" fra Center for Terroranalyse, at "større børn" kan udgøre en terrortrussel på grund af indoktrinering eller anden påvirkning.

"En tikkende bombe"

Drengens alder gjorde samtidig, at han den sidste periode i lejren var i risiko for at blive fjernet fra sin mor og søskende i lejren, fordi drengebørn i alderen 13-14 år overføres til et afradikaleringscenter eller fængsel.

Hvilket menneske ville det være, vi måske fik til Danmark engang? Det ville være en tikkende bombe

Fasteren til de 14-årige dreng

Det var både drengens og familiens frygt, fortæller drengens faster, som udtaler sig på vegne af familien.

- Hvis han var kommet i drengefængsel, ville han have lært at kæmpe mod Vesten. Han ville være blevet trænet som børnesoldat. Det var vores frygt hver eneste dag, fordi så ville vi aldrig se ham igen, siger hun og tilføjer:

- Hvilket menneske ville det være, vi måske fik til Danmark engang? Det ville være en tikkende bombe.

TV 2 er bekendt med hendes identitet men har indvilliget i anonymitet af hensyn til børnenes sikkerhed.

Savner sin mor og far

Få timer efter evakueringen i oktober 2021 blev drengens mor anholdt og varetægtsfængslet. Sigtet for fremme af terror.

Hun erkendte sig måneden efter skyldig i terroranklagerne og blev i 2022 idømt tre års fængsel i byretten. Ved Landsretten er straffen siden blev hævet til fire år.

Imens hun afsoner, får hun to gange ugentligt besøg af sine børn. En time om lørdagen hvor alle børnene kommer, og en time med et barn på skift hver mandag. Derudover taler børnene i telefon med deres mor i 10 minutter hver tirsdag og torsdag.

Savner du din mor?

- Ja, meget, siger den 14-årige dreng.

Hvordan er det, at hun ikke er hos dig?

- Hm... Ikke ret godt.

Bliver du nogle gange ked af det?

- Ja.

Hvad er det, der kan gøre dig ked af det?

- Det er, hvis vi snakker om min far eller sådan noget.

Fordi du savner ham?

- Jep.

Hvad håber du allermest på?

- At min far kommer tilbage.

Du bliver også lidt ked af det?

- Ja…

Skal bo hos sin mor

Børnenes mor har anket dommen fra Landsretten, men det er fortsat uvist, hvornår sagen når Højesteret.

I mellemtiden har hun søgt om udgang fra fængslet, hvilket familien forventer svar på i løbet af den kommende måned.

Moren er ifølge børnenes faster vurderet egnet af de danske myndigheder til at kunne tage vare på børnene, når hun har afsonet sin straf. Hun er en "god og kærlig mor", siger hun.

Derfor er det familiens "drømmescenarie", at børnene igen skal bo med deres mor, når hun bliver løsladt.

Børnenes far har fået frataget sit danske statsborgerskab administrativt og har i dag kun somalisk statsborgerskab. Ifølge familiens oplysninger sidder han fængslet i det nordøstlige Syrien.

Det seneste livstegn fra ham er fra maj 2022, hvor Repatriate the Children mødte ham i fængslet og efterfølgende sendte et billede hjem til familien i Danmark.

Fem danske børn er fortsat i lejren

I al-Roj-lejren hvor den 14-årige dreng blev evakueret fra, befinder sig fortsat fem børn.

De er med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (M) ord danske, men det har ikke været muligt at få Udenrigsministeriet til at bekræfte, at børnene reelt har dansk statsborgerskab. Deres tre mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt.

Lars Løkke Rasmussen gik som formand for Moderaterne til valg på, at både kvinder og børn skal tilbydes evakuering, mens de resterende to regeringspartier, Socialdemokratiet og Venstre, udelukkende ønsker at evakuere de fem børn. Den model har ingen af de tre kvinder i al-Roj-lejren ønsket at acceptere.

Da TV 2 fredag mødte en af kvinderne og hendes to sønner på henholdsvis tre og fem år, fastholdt hun, at hun aldrig kommer til at "opgive" sine børn.

I den forbindelse kom den øverstbefalende for de kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker (SDF) med en klar opfordring til den danske regering om at hente både kvinder og børn hjem. Andet ville ikke være humant, sagde han til TV 2.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen bebudede i sidste uge, at der "relativt snart" ville komme en fælles regeringsbeslutning vedrørende børnene og kvinderne i Syrien. Han har ikke ønsket at stille op til et interview.

TV 2 har gennem fasteren til de fem evakuerede børn forsøgt at få informationerne om børnenes psykiske tilstand bekræftet af den konsulent, der er hos familien tre gange om ugen. Det har ikke været muligt.