Politik

Hummelgaard skyder tilbage på de konservative: - I er hykleriske

Det er svært ikke at forestille sig, at fængselsbetjente er blandt de faggrupper, der skal have mere i løn, siger Hummelgaard.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) anerkender, at situationen i de danske fængsler er kritisk, og at det er afgørende at få løst den massive personalemangel.

Det siger han i et interview til TV 2.

- Jeg har meget stort fokus på det og anser det som en af mine vigtigste opgaver som justitsminister at få uddannet flere fængselsbetjente, at få ansat flere og få skabt større kapacitet i fængslerne.

Udmeldingen kommer, efter TV 2 søndag har bragt en række historier, hvori eksperter og fagforbund kalder regeringens planer på fængselsområdet for "dybt urealistiske".

Regeringen vil blandt andet opføre et nyt fængsel og skærpe straffene, men det danske fængselsvæsen er på sammenbruddets rand og kan ikke tåle yderligere pres, lyder det.

K er hykleriske, siger Hummelgaard

Også politikere har været på banen søndag og i skarpe vendinger kritiseret justitsministeren.

Det giver han dog ikke meget for.

- Jeg synes, det er ejendommeligt og hyklerisk, når man hører særligt K kritisere regeringen for ikke at arbejde hurtigt nok, fordi de er blandt andet grunden til, at det har trukket ud med at forbedre forholdene, siger Peter Hummelgaard.

Peter Hummelgaard henviser til, at Det Konservative Folkeparti har trukket sig fra dele af finansieringen af en aftale, der skal styrke økonomien i Kriminalforsorgen.

Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti anklager blandt andet regeringen for bevidst at have tilbageholdt information om, hvor kritisk det står til i de danske fængsler.

Derfor har partierne indkaldt Peter Hummelgaard i samråd, så han kan forklare sig.

Ministeren afviser, at have tilbageholdt information.

Initiativerne skal rulle

Peter Hummelgaard holder over for TV 2 fast i, at regeringen har de rette ambitioner for fængselsvæsenet, og at der allerede er iværksat en række initiativer, der skal vende udviklingen.

- Vi har indgået en aftale om at give fuld løn under uddannelse til fængselsbetjente, og vi åbner flere uddannelser rundt om i landet, ligesom vi gør meget for at fastholde personale.

Men det lader ikke til, at initiativerne virker. I havde en ambition om at skaffe 75 betjente sidste år, i stedet mistede I 100. Din egen direktør i Kriminalforsorgen kalder det kritisk og dramatisk. Hvad vil du gøre lige nu?

- Lige nu vil jeg sørge for, at alle initiativerne i aftalen om en styrket kriminalforsorg kommer ud at rulle.

Mere i løn til betjente

Peter Hummelgaard pointerer ydermere, at der skal kigges på fængselsbetjenes løn.

I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen afsætter tre milliarder kroner årligt til at hæve lønnen for faggrupper, hvor der er særligt store rekrutteringsudfordringer.

- Det er svært ikke at se for sig, at fængselsbetjentene hører hjemme i den kategori, siger Peter Hummelgaard.

De sidste ti år er 30 procent af landets fængselsbetjente forsvundet.

I 2017 var der således 2320 betjente til at varetage cirka 3500 indsatte, mens der i 2022 var 1890 betjente til at varetage cirka 4100 indsatte.