Politik

Kurdisk general opfordrer regeringen til at hente børn og kvinder i Syrien

TV 2 har mødt to af de fem danske børn, der stadig er fanget i al-Roj-lejren i Syrien.

I den kurdisk-kontrollerede al-Roj-lejr i det nordøstlige Syrien sidder tre kvinder og fem børn med tilknytning til Danmark.

Kvinderne har administrativt fået fjernet deres danske statsborgerskab, mens børnene – med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (M) ord – er danske.

Løkke gik til valg på, at både kvinder og børn skal evakueres til Danmark, mens Socialdemokratiet og Venstre udelukkende vil tillade de fem børn at komme hjem.

Efter dannelsen af SVM-regeringen er den samlede regerings holdning fortsat uklar. Men fra de kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker (SDF) er opfordringen klar:

- Vi er imod adskillelse af børn fra deres mødre. Det er ikke humant, siger Mazloum Abdi, øverstbefalende i SDF, da TV 2 møder ham i Syrien.

- Den bedste løsning er at hente alle familierne til Danmark.

Sagen kort

Siden IS-kalifatets fald har danske statsborgere og personer med tilknytning til Danmark været tilbageholdt i Syrien. Mændene er fængslet, mens kvinder og børn er tilbageholdt i kurdisk-kontrollerede fangelejre. 

I 2021 vendte den daværende S-regering på en tallerken og besluttede at evakuere tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres i alt 14 børn fra lejrene i Syrien. 

Samtidig tilbød regeringen at evakuere de resterende fem børn, hvis deres tre mødre tillod det. De tre mødre har fået frataget deres danske statsborgere, og et flertal af Folketinget ønsker ikke at evakuere dem.  

Ingen af mødrene har accepteret evakuering af deres børn uden dem. 

Hverdag i lejren

Foran et af de mange hvide telte, der fylder al-Roj-lejren, står en kvinde klædt i niqab med ansigtet dækket til. Hun er én af de kvinder, som kurderne håber, at Danmark snart vil evakuere.

På vej ind i lejren har TV 2s udsendte passeret fem store amerikanske pansrede mandskabsvogne med motorerne kørende og en stor gruppe soldater i fuld kampudrustning. Imens løber børn og leger omkring dem.

Kvinden har sagt ja til et interview og inviterer TV 2 indenfor i teltet, hvor hun bor med sine to børn. Fra loftet hænger to gynger, men det er tv-skærmen med Tom og Jerry, der har børnenes fulde opmærksomhed.

- Det er blevet hverdag at være her. Børnene er ved at vænne sig til det, men de spørger stadig, hvornår vi skal hjem, siger kvinden til TV 2.

TV 2 er bekendt med hendes identitet, men af hensyn til hendes og børnenes sikkerhed optræder hun anonymt.

Vil ikke opgive sine børn

Kvinden rejste til Syrien med sin daværende dansk-iranske mand i 2014, som året efter blev dræbt.

Siden giftede kvinden sig med en ny mand og fødte sine to sønner. De er i dag tre og fem år.

Børnene er underernærede og bliver let syge, fortæller kvinden. Imens kæmper de med angst, når fly passerer over lejren, og de "kan mærke trykbølger fra eksplosionerne", siger hun.

Jeg kommer aldrig til at opgive mine børn

Kvinde med tilknytning til Danmark

Der har de seneste måneder været flere meldinger om tyrkiske bombardementer i det nordøstlige Syrien, hvor fangelejrene ligger. I november resulterede det ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder i mindst 12 dræbte - seks medlemmer af SDF og seks syriske soldater.

Men trods den tilspidsede situation og børnenes tilstand er kvindens holdning fortsat uændret:

- Jeg kommer aldrig til at opgive mine børn. De hører til hos mig.

'Alt er bedre end her'

Kvinden taler formfuldendt dansk, men har i dag kun marokkansk statsborgerskab. Det danske har hun fået frataget administrativt.

Da den forhenværende S-regeringen i 2021 besluttede, at de ville evakuere tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres i alt 14 børn, bekræftede det kvinden i, at hun "ikke er velkommen i Danmark," siger hun:

- De skubber os længere og længere væk. Alt er bedre end at være her, men det er ikke Danmark, der trækker, det er min familie.

Kan du forstå, at nogle vil være bange for, at det er en islamist, der bliver hentet til landet, hvis du få lov at rejse med dine børn?

- Hvis jeg var islamist, så ville jeg ikke tilbage til Danmark, så ville jeg blive her. Hvad er en islamist i det hele taget? Jeg er muslim, og det vil jeg altid være, men jeg er ikke islamist.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) bebudede i sidste uge, at regeringen "relativt snart" vil gøre sit standpunkt klart, og at en "proces" allerede er i gang. Det er uvist, hvad den "proces" konkret indebærer.

Både Socialdemokratiet og Venstre har efterfølgende bekræftet over for TV 2, at de står fast på holdningen om, at det udelukkende er de danske børn, der er velkomne.

Lejren er i risiko for angreb

Kurderne vil kun acceptere en evakuering af børn uden deres mødre, hvis det foregår med mødrenes accept, fortæller den øverstbefalende i SDF, Mazloum Abdi, til TV 2:

- Så kan de tage børnene og efterlade mødrene her. Så må vi diskutere en løsning.

Mazloum Abdi er på grund af sin stilling selv et direkte mål for tyrkernes angreb. Derfor foregår interviewet med TV 2 på en hemmelig destination.

Han understreger, at angreb i området også kan få konsekvenser for lejren, hvor de danske børn og deres mødre er tilbageholdt.

- Hvis Tyrkiet angriber os og vil fjerne kurderne fra området, kan vi ikke kontrollere lejrene. Personerne, der forsvarer og kontrollerer lejrene, er lokale borgere, siger Mazloum Abdi og tilføjer:

- Vi vil ikke kunne varetage vores ansvar i lejrene, så situationen vil være både farlig og risikabel.