Helligdag stjal showet ved maratondebat, hvor regeringen endte med at bakke på ultimatum

Statsminister Mette Frederiksen rundede maratondebatten af med at kalde folkeafstemninger "giftige for demokratiet".

Forventningerne til torsdagens debat havde i dagevis tårnet sig op.

Det var en oplagt mulighed for politikerne til at få afløb for de mange frustrationer omkring regeringens bebudede afskaffelse af store bededag. Endda for rullende kameraer.

Dén chance var der mange, der ikke lod forpasse. Så mange, at Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, ganske opgivende konstaterede, at hun ville ønske, de kunne diskutere noget anden end "bare store bededag":

- Jeg har faktisk forberedt svar på en masse andre ting også, lød det fra en frustreret Rubin.

Lige lidt hjalp det. Det eneste, hun fik ud af sit ønske, var latter fra spørgerækkerne – og endnu flere bededags-spørgsmål naturligvis.

TV 2 giver dig herunder seks udvalgte nedslag i den 15 timer lange debat.

Endnu et parti ønsker folkeafstemning

Ved dagens start var der kun 20 mandater bag forslaget om at lade danskerne stemme om afskaffelsen af store bededag.

Men dagen var stadig ung, da Alternativet smed partiets seks mandater i puljen.

Det kræver opbakning fra en tredjedel af Folketinget – 60 mandater – at udløse en folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag.

Der er altså et stykke vej endnu fra de i alt 26 mandater, der nu står bag. Men er det udelukket? Ikke endnu.

En masse døre står (stadig) på klem

Mens DF, Nye Borgerlige og Enhedslisten – og nu også alternativisterne – er varme fortalere for en folkeafstemning, har Liberal Alliance som det eneste oppositionsparti sagt klart nej.

Til gengæld er svarene fra SF, Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne mere vævende. Det var de også i folketingssalen torsdag.

- Jeg er påpasselig, men jeg er ikke tonedøv, sagde for eksempel Pia Olsen Dyhr (SF).

Video: TV 2 NEWS

- Det er ikke noget. vi skal have hver eller hver anden dag, men vi lukker ingen døre, sagde Inger Støjberg (Æ).

Således blev vi altså gennem de utallige bededags-spørgsmål ikke meget klogere, hvad angår sandsynligheden for en folkeafstemning.

Støjberg-kommentar fik salen til at bryde ud i latter

Mens vi altså i løbet af torsdag blot kom seks mandater nærmere en folkeafstemning, rykkede de ni oppositionspartier sig igen tættere sammen.

Tirsdag stod de skulder ved skulder i et fælles opråb til regeringen. Torsdag præsenterede de i samlet flok et alternativt finansieringsforslag til forsvarsforliget end afskaffelsen af store bededag.

Det er velkendt, at Inger Støjberg (Æ) og Mai Villadsen (Ø) dårligt kan komme længere væk fra hinanden politisk. Alligevel er både Danmarksdemokraterne og Enhedslisten altså med i den samling af oppositionspartier, som torsdag morgen fremlagde et fælles forslag til alternativ finansiering af forsvarsforliget.

Det er "i sandhed historisk," at så forskellige partier er mødtes på den måde, lød det under debatten fra Mai Villadsen (Ø). Men blot fordi oppositionspartier fra hver deres fløj nu pludselig kan finde ud af samarbejde, er der altså grænser for, hvad de kan enes om.

Derfor var den politiske ordfører da også "næsten ved at få et hjertestop", da hun i et radioprogram hørte Inger Støjberg (Æ) sige: "Mai Villadsen er mit fyrtårn".

- Man skulle så forstå det på den måde, at hvis fru Inger Støjberg kom for tæt på mig, ville hun gå på grund, forklarede Mai Villadsen.

Ordene fik salen til at bryde ud i latter – herunder også hovedpersonerne selv.

"Det er ikke noget, man slæber med rundt"

Der blev dog også tid til at debattere andet end helligdagsafskaffelsen.

Særligt Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti fik spørgsmål, der kredsede om udlændingepolitik.

For eksempel blev DF's Peter Kofod spurgt, hvordan partiet forholder sig til brug af tørklæde i ældreplejen og sundhedsvæsenet.

- Hvis man har et arbejde, så skylder man, at man lægger sin religion derhjemme. Det er ikke noget, man slæber med rundt i det offentlige rum. Jeg har ikke noget problem med at bede folk tage tørklædet af, sagde Peter Kofod.

Da han senere blev spurgt, hvordan DF har tænkt sig at erstatte de ansatte, der bærer tørklæde, lød svaret:

- Man kan jo tage tørklædet af.

Følelsesladet debat om abort

Mens debatter af den slags, der udspillede sig torsdag, ofte byder på et par grin, hører det modsatte til sjældenhederne. Men der herskede ingen tvivl om, at stærke følelser kom i spil, da Sólbjørg Jakobsen fra Liberal Alliance sent ud på aftenen fik mulighed for at stille et spørgsmål til færøske Anna Falkenberg.

Sólbjørg Jakobsen, som selv er opvokset på Færøerne, havde aldrig været mere nervøs, end hun var i dette øjeblik, fortalte hun. For hende er der ingen tvivl om, at Færøerne "har brug for et skub i den rigtige retning", når det gælder den færøske abortlovgivning.

Loven stammer fra 1956 og foreskriver, at kvinder kun kan få en abort, hvis:

  • Der er alvorlig fare for kvindens liv eller helbred.
  • Hvis kvinden har været udsat for voldtægt eller incest.
  • Der er fare for, at fosteret lider af alvorlig og uhelbredelig eller fysisk sygdom.
  • Kvinden vurderes uegnet til at kunne tage vare på sit barn.

Den færøske Anna Falkenberg mindede om, at abortlovgivningen besluttes af den færøske befolkning, ikke den danske. Men hun ser lige nu "store spring i udviklingen", lød det.

Ordudvekslingen mellem de to færøske kvinder gik ikke ubemærket hen. Flere partifæller gik efterfølgende til tasterne på sociale medier og roste for en "virkelig fin debat" om en "meget vigtig dagsorden".

Bededagen uden ende

Vi slutter, hvor vi startede.

For da statsminister Mette Frederiksen (S) som dagens sidste gik på talerstolen, kunne hun ikke slippe uden om at tale om afskaffelsen af store bededag. Igen.

Hun kan ikke se det urimelige i afskaffelsen af en helligdag, lød det. Og det kommer til at ske.

Til gengæld håber hun "helt principielt" ikke, at der kommer en folkeafstemning.

- Skal det så være sådan, at hver gang et flertal i Folketinget træffer en beslutning, så skal 60 mandater kunne gå sammen og kræve en folkeafstemning? Jo jo, men så betragter vi jo ganske enkelt ikke demokratiet med de samme øjne, sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

- Det demokrati, jeg er tilhænger af, er det repræsentative demokrati. At begyndte at lave folkeafstemninger på en række sager... Jeg vil ikke anbefale det, og jeg tror sådan set, at det vil være mere giftigt for vores demokrati end det modsatte.

Mens statsministeren altså stod fast på sin modstand til en folkeafstemningen, bakkede hun på regeringens ultimatum om, at afskaffelsen af store bededag var adgangsbillet til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig.

Alle partier vil blive inviteret til drøftelser i Finansministeriet, sagde statsministeren torsdag aften. Det er dog stadig uvist, hvornår det vil finde sted.