Politik

Regeringen har haft over en måned til at bevise sit værd, men har ikke imponeret, mener politisk redaktør

Ifølge TV 2s politiske redaktør har Jakob Ellemann Jensen og hans parti, Venstre, fået den dårligste start blandt de tre nye regeringspartier.

Det er lidt over en måned siden, at Danmark fik en ny bred regering.

En måned, hvor tempoet er blevet taget ud af dansk politik, men hvor det til gengæld ikke har skortet på kritik.

- Jeg synes ikke, den her regering har fået en imponerende start. Den har snarere været lidt tøvende og afventende, lyder dommen fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Men efter en periode, der blandt andet er blevet brugt på ministeroverdragelser, fordelingen af ordførerskaber og muligvis lidt juleferie, bliver der igen tændt op for de politiske kedler, når statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag holder åbningsredegørelse for Folketinget.

Den anledning har TV 2s nyhedspodcast ’Dato’ brugt til at gøre status over den første regeringstid sammen med Hans Redder og kigge fremad mod de potentielle konflikter, som ligger og ulmer.

Helligdag har overskygget alt

Særligt én debat har fået lov til at fylde den første måned. Det er selvfølgelig afskaffelsen af store bededag.

Det er åbenlyst for Venstre, at det ikke er holdtbart at ligge på 10 procent af vælgerne

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2

Ifølge Hans Redder har helligdagen været det altoverskyggende emne, fordi regeringen ikke har forsøgt at sætte andre dagsordener.

- Det er ikke godt for regeringen. Den er under pres, og det er ikke et populært forslag hverken blandt andre partier på Christiansborg, fagbevægelsen og nok heller ikke blandt danskerne, som de er flest, siger han.

Så sent som i søndags valgte Birthe Rønn Hornbech at melde sig ud af Venstre efter 48 år som medlem i protest mod afskaffelsen af store bededag.

Samtidig har fagbevægelsen været på barrikaderne for at forsøge at omgøre regeringens kontroversielle forslag.

Det har medført, at det ikke længere kun er Mette Frederiksen, men hele regeringen bestående Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, der beskyldes for at være magtfuldkomne.

Endnu en sten i skoen for Venstre

Forslaget om at fjerne en helligdag har også fået luft under vingerne, fordi det er det mest konkrete forslag i regeringsgrundlaget, mener Hans Redder.

Men snart venter en ny finanslov, en inflationspakke, en akutpakke for sygehusene og forsvarsforligsforhandlinger.

En ny akutpakke er særlig kærkommen, da det danske sundhedsvæsen ifølge flere fagfolk er så presset, at de frygter, at akutpatienter risikerer at dø, mens de venter på behandling.

Derudover står Jakob Ellemann-Jensen over for en stor trykprøve som ny forsvarsminister, da Statsrevisorerne netop har rettet skarp kritik mod Forsvarsministeriet og beskyldt dem for ikke at have styr på økonomien.

Kritikken er endnu en sten i skoen for Jakob Ellemann-Jensen og ikke mindst hans parti, Venstre, der ifølge Hans Redder er kommet dårligst fra start blandt de tre nye regeringspartier.

Venstres tilbagegang kan give uro

Venstre bløder lige nu vælgere, og 34 procent af vælgerne har fået mindre tillid til Jakob Ellemann-Jensen efter regeringsdannelsen, viser en Megafon-måling.

Til sammenligning har 20 procent af vælgerne mindre tillid til henholdsvis Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen (M).

- Det er åbenlyst for Venstre, at det ikke er holdtbart at blive ved med at ligge på 10 procent af vælgerne. Det skal de ikke.

- Hvis Venstre ligger dernede om et år, så skal de jo begynde at gøre sig nogle tanker om, at der skal ske noget andet, og det er den slags mekanikker, der meget hurtigt kan blive til uro i en regering, fortæller Hans Redder.

Lige da det blev meldt ud, at Venstre havde i sinde at gå i regering med Socialdemokratiet, fløj det da også straks med beskyldninger om, at Jakob Ellemann-Jensen havde begået løftebrud.

Beskyldningerne tror Hans Redder er ved at være et overstået kapitel, men det er ikke sikkert, at vælgerne kan tilgive den nye vicestatsminister og forsvarsminister for det.

- Hver eneste dag når Mette Frederiksen toner op på en tv-skærm, bliver vælgerne mindet om, at nå ja hun sidder der, fordi Jakob Ellemann var med til at gøre hende til statsminister, siger TV 2s politiske redaktør.

Ét parti har et ben i graven

Bevæger man linsen væk fra regeringstoppen og over mod resten af Folketinget, blinker advarselslamperne ikke kun hos Venstre.

Der er nok er for mange højrefløjspartier, og der er næppe plads til dem alle

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2

For også blandt andre højrefløjspartier bliver der udspillet en magtkamp.

- Kampen på højrefløjen bliver spændende at følge, fordi der nok er for mange højrefløjspartier, og der er næppe plads til dem alle sammen på sigt, lyder vurderingen fra Hans Redder.

Hvis han skal pege på et parti, der står med det ene ben i graven, er det Nye Borgerlige, hvis formand, Pernille Vermund, netop har meddelt, at hun vil stoppe som leder.

I hvert fald har en række kilder tæt på partiet fortalt til TV 2, at det balancerer på randen af opløsning.

Samtidig mener Hans Redder, at Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, har oplevet en genopblomstring, efter at han tilbage i december blev frifundet for anklager om dokumentfalsk og svindel.

Lukker regeringen sig om sig selv?

Hvordan oppositionspartierne klarer sig i denne kommende regeringsperiode er dog i høj grad også op til regeringen, forklarer Hans Redder.

- De kan gøre en forskel, hvis regeringen lader dem gøre en forskel, understreger han.

Men i og med, at der ikke har været nogle forhandlingsforløb, ved oppositionspartier som for eksempel konservative og SF ikke, om det reelt er muligt at rykke noget.

Tirsdagens åbningsredegørelse kommer i hvert fald til at markere startskuddet på den nye regering, som har en masse politik, de skal have udover rampen, mener Hans Redder.

Og hvorvidt den politik involverer andre af Folketingets partier, kan kun tiden vise.