Overblik: Disse partier ønsker folkeafstemning om store bededag
LA har som det eneste oppositionsparti lukket døren helt, mens fire partier uden for regeringen fortsat holder muligheden åben.
Tirsdagen skulle egentlig have kredset omkring den redegørelse, som statsminister Mette Frederiksen (S) skulle give til Folketinget.
Men få timer inden hun trådte op på talerstolen, stjal store bededag-debatten endnu engang showet.
De i alt ni oppositionspartier, der strækker sig fra Enhedslisten til Nye Borgerlige, nægtede alle at tage del i forhandlingerne om et forsvarsforlig, så længe regeringen fastholder, at man kun kan deltage ved at stemme for afskaffelsen af helligdagen.
Imens kom fagforeningscheferne med en opsigtvækkende og meget direkte opfordring til en folkeafstemning.
- Det er ikke fordi vi går ind for, at man skal have folkeafstemninger både om det ene og det andet. Men det her, mener vi, er så vildt et indgreb i den danske model, at man skal have forslaget trukket tilbage eller indkalde til en folkeafstemning, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
Kun 26 mandater for
Det vil kun kræve opbakning fra en tredjedel af Folketinget – 60 mandater – at udløse en folkeafstemning.
Da Nye Borgerlige foreslog det i midten af december, bakkede kun Dansk Folkeparti og Enhedslisten op. Siden har løsgænger Mette Thiesen (tidligere medlem af Nye Borgerlige, red.) også smidt sit mandat i puljen, og under årets første folketingsdebat torsdag erklærede Alternativet sig også klar til at støtte en folkeafstemning.
De kan tilsammen mønstre 26 mandater.
Hverken SF, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre eller Liberal Alliance er i skrivende stund klar til at stemme for en folkeafstemning.
'Lukker ingen døre'
Liberal Alliance har som det eneste parti lukket døren helt, mens de resterende fem partier holder den en anelse på klem.
Danmarksdemokraterne "lukker ingen døre," siger Inger Støjberg til TV 2.
Den radikale leder Martin Lidegaard er "som udgangspunkt" imod. Det samme er Pia Olsen Dyhr (SF), der dog siger:
- Man har jo aldrig principper uden undtagelser.
SF-formanden nævner blandt andet, at det bliver spændende at følge, hvor mange danskere der underskriver fagbevægelsens underskriftindsamling mod afskaffelsen af helligdagen.
Den passerede efter få timer 100.000 underskrifter.
Afskaffes uanset hvad
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) gav fredag partierne fra Det Nationale Kompromis en deadline på en uge til at gøre boet op i forhold til, hvorvidt de vil stemme for afskaffelsen af store bededag eller ej.
Hvis ikke de stemmer for eller finder et "realistisk" alternativ til finansiering, vil de ikke blive inviteret til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig, fastholdt han tirsdag.
Selv hvis oppositionspartierne skulle finde fælles fodslag og præsentere et bud på alternativ finansiering, rokker det dog ikke ved regeringens beslutning.
Store bededag afskaffes uanset hvad, gjorde statsminister Mette Frederiksen det klart tirsdag.