Nye Borgerlige indkalder til ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde
Ingen har på nuværende tidspunkt meldt sig som afløser for Pernille Vermund, som ikke længere ønsker at være partiformand for Nye Borgerlige.
Nye Borgerlige har indkaldt til et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde tirsdag klokken 16.
Det oplyser partiet til TV 2.
På mødet vil hovedbestyrelsen tilrettelægge processen for valget af en ny partiformand.
Partistifter og nuværende formand Pernille Vermund meddelte i sidste uge, at hun ønsker at trække sig fra formandsposten inden årets udgang. Hun genopstiller heller ikke ved næste valg.
- Så skal jeg hjem og have mit liv og min familie tilbage, sagde hun.
Truet på sin eksistens
Nye Borgerliges næste formand skal vælges på et årsmøde. Det næste er kalendersat til oktober, men der kan med Vermunds ord være flere fordele ved at indkalde til et ekstraordinært årsmøde tidligere.
Efter Vermunds udmelding talte TV 2 med en lang række kilder med indgående kendskab til Nye Borgerlige.
Flere vurderede, at partiet balancerer på randen af opløsning, fordi der ikke er en oplagt vej frem.
- Selvfølgelig er partiet da truet på sin eksistens. Det er det da. Det ville det også være, hvis Pernille Vermund var blevet, lød det for eksempel fra partiets mangeårige pressechef, Lars Kaaber, som blev afskediget kort efter det skuffende valgresultat i november 2022.
Seks mandater blev til fem
Nye Borgerlige havde strålet i mange meningsmålinger i tiden op til valget. Men da krydset skulle sættes, gav danskerne kun partiet 3,7 procent af stemmerne svarende til seks mandater.
Et af dem mistede Nye Borgerlige tilmed få dage efter valget, da Mette Thiesen forlod partiet efter flere episoder, hvor hendes kæreste havde ageret truende og voldeligt.
Overfor TV 2 afviser Pernille Vermund, at Nye Borgerlige er i krise. Hun erkender dog, at partiet ikke er der, hvor hun havde håbet – og det kan man blandt andet bebrejde Venstre, siger hun:
- Vi kunne godt have ønsket os flere medlemmer af vores folketingsgruppe. Men selv hvis vi havde haft 15 folketingsmedlemmer, havde vi ikke meget at bruge dem til. Venstre har sprængt en bombe under det borgerlige Danmark, og der er lange udsigter til, at der kan komme et flertal.
Ingen har i skrivende stund meldt sig som Pernille Vermunds afløser. Flere politiske kommentatorer har dog udset sig to favoritter: Lars Boje Mathiesen og Mikkel Bjørn Sørensen.