Lars Boje Mathiesen vil være formand for Nye Borgerlige

Han har allerede opbakning fra nogle af sine partifæller, når der skal vælges ny formand på en netop indkaldt generalforsamling.

Efter et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i Nye Borgerlige står det klart, at Lars Boje Mathiesen vil være partiets næste formand.

Det fortæller den nuværende partleder Pernille Vermund, som tilføjer, at hun ikke selv kommer til at stemme i formandsvalget.

- Vi har besluttet os for at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling i begyndelsen af februar for at få afklaret, hvem der træder i mit sted som formand, siger hun.

Generalforsamlingen finder sted 7. februar, og den person, der bliver valgt som kommende formand, vil overtage Vermunds post med det samme.

Lige nu er Lars Boje Mathiesen den eneste kandidat.

- Jeg mener, jeg er den rigtige til at samle partiet og bygge videre pĂĄ det fremragende fundament Pernille Vermund og Peter Seier har skabt, siger Lars Boje Mathiesen

Der har været snak om, at Mikkel Bjørn Sørensen også stiller op. Hvad tænker du om det?

- Vi har heldigvis et medlemsdemokrati, og alle medlemmer kan stille op. Det er sådan, det skal være, når man er et parti, der vægter demokrati højt.

Favorit til formandskabet

Ser man på situationen i partiet lige nu, ligner det, at Lars Boje Mathiesen snart kan kalde sig formand, mener TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Hvis du kigger på folketingsmedlemmerne af partiet, så skiller han sig jo ud. Han fik et imponerende personligt stemmetal med over 11.000 stemmer, og det er meget for et parti, der ligger nede i den størrelse, som Nye Borgerlige gør, siger han.

Det er især politikerens evner på de sociale medier, der har gjort ham til en stor profil blandt partiets vælgere, forklarer Hans Redder.

- Han kan noget der, han er enormt effektiv. Men samtidig er han også en figur, som mange slår sig på og har det svært med. Han er en kantet og kontroversiel person på alle mulige måder, så det bliver spændende, hvilken kurs han vil sætte som mulig formand.

Lars Boje Mathiesen har allerede opbakning fra partifællerne Peter Seier og Kim Edberg Andersen, mens Mikkel Bjørn Sørensen endnu ikke har truffet en beslutning.

- Jeg har ikke gjort min stilling op endnu, siger Mikkel Bjørn Sørensen til TV 2.

Men netop han ville være en stærk konkurrent, der kunne udfordre Lars Boje Mathiesen i kampen om partimagten, mener Hans Redder.

- Nu venter man jo på, om Mikkel Bjørn, der potentielt kan udfordre ham, annoncerer sit kandidatur eller ej. Men da det samtidig her til aften står klart, at Peter Seier og Kim Edberg bakker op om Lars Boje, så må han betragtes som klar favorit til at blive næste formand for Nye Borgerlige.

Tilbage til protestparti?

Lars Boje Mathiesen siger, at han vil fortsætte den nuværende politiske kurs, men også bygge til. Hvad det betyder, vil han dog ikke løfte sløret for lige nu.

Samtidig forudser han, at det på grund af midterregeringen bliver vigtigt for Nye Borgerlige at være i stand til at samarbejde med begge oppositioner, selvom de på mange spørgsmål er uenige med folketingskollegerne på venstrefløjen.

Lyn-analyse

Det er spændende, hvilken kurs Lars Boje Mathiesen vil sætte som formand. Jeg har et indtryk af ham som en rendyrket protestpolitiker, der nærmest per definition er skeptisk overfor alt, en regering foreslår. Han er skeptisk overfor staten, eliten og magten i alle henseender. Jeg kunne godt forestille mig, at det bliver et noget andet Nye Borgerlige, man ser under Lars Boje end det, Nye Borgerlige havde udviklet sig til under Pernille Vermund.

Partiet har helt åbenlyst været i en bevægelse de seneste år. De blev valgt i 2019 som et protestparti, men så var de gennem en valgperiode, hvor man blev mere og mere pragmatisk og indgik i politiske aftaler. Man begyndte at snakke om, at man gerne ville i regering, og det borgerlige Danmark skulle indgå kompromisser. Der er ingen tvivl om, at Pernille Vermund i sin tid som formand har indset, at det sjove i dansk politik er at være inde og have noget indflydelse. Så hun bevægede sig delvist væk fra protestvejen. Jeg kunne godt forestille mig, at Lars Boje vil trække partiet i en anden retning.

Det er præcis en uge siden, at Pernille Vermund sagde, at hun vil stoppe som formand for Nye Borgerlige.

Hun meddelte videre, at dette bliver hendes sidste periode i Folketinget.

- Det er slidsomt at være formand, men vi skylder alle at gøre, hvad vi kan for vores land. Jeg synes, jeg har gjort, hvad jeg kunne de seneste syv et halvt år, sagde hun til TV 2 og tilføjede:

- Jeg bliver i Folketinget valgperioden ud, men sĂĄ skal jeg ogsĂĄ hjem og have mit liv og min familie tilbage.