Fagbevægelse vil have folkeafstemning om store bededag

En folkeafstemning kræver opbakning fra mindst en tredjedel af Folketinget.

Fagbevægelsen vil give danskerne mulighed for at sende et klart signal til regeringen om, at den skal bevare store bededag.

Sådan lyder det fra formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, efter et forretningsudvalgsmøde tirsdag formiddag.

I forretningsudvalget sidder formændene fra en lang række fagforbund som FOA, 3F og HK.

- Jeg vil gerne anmode regeringen om at fjerne det her forslag. Og vil den ikke det, vil jeg stadig anmode den om at afholde en folkeafstemning, så den kan høre, hvad befolkningen mener om det her, siger hun til TV 2.

Fagbevægelsen har gennem de seneste uger kritiseret forslaget om at afskaffe en helligdag for at skaffe penge til forsvaret.

Tirsdag gentager Lizette Risgaard den kritik og kalder det "et eklatant indgreb i den danske model".

- Det er ikke fordi, vi går ind for, at man skal have folkeafstemninger både om det ene og det andet. Men det her, mener vi, er så vildt et indgreb i den danske mode, at man skal have forslaget trukket fra eller indkalde til en folkeafstemning, siger hun.

Lyn-analyse

Det er et helt uhørt kampskridt, fagbevægelsen her tager. Alle undersøgelser viser, at hvis det her kommer til folkeafstemning, vil et flertal være imod, men regeringen har brug for pengene, og det vil være et kæmpe nederlag at gå den vej.

Det spændende er, om fagbevægelsens medlemmer er enige i den hårde kurs. Det vil vi kunne se i den underskriftindsamling, den netop har sat i gang, og ved de varslede demonstrationer.

Varsler underskriftindsamling og demonstration

Torsdag i sidste uge sendte regeringen lovforslaget om at afskaffe store bededag fra 2024 i høring.

Regeringen har til at begynde med afvist, at forslaget griber ind i den danske model, hvor løn og arbejdsvilkår aftales mellem arbejdsmarkedets parter uden politisk indblanding.

Men i lovforslaget står der i lovteksten, at forslaget ændrer i de kollektive overenskomster.

Samtidig med opfordringen til en folkeafstemning, har FH også tirsdag morgen sat gang i en underskriftindsamling mod at afskaffe store bededag.

Derudover varsler Lizette Risgaard en demonstration på Christiansborg Slotsplads.

- Det bliver en demonstration, hvor vi vil lægge vægt på, at det er familiernes frihed, de (politikerne i regeringen, red.) egentlig tager, siger hun.

Kun to partier bakker op

Ifølge Fagbladet 3F viser en ny måling fra analyseinstituttet Kantar Public, at 54 procent af de adspurgte danskere er enige eller overvejende enige i kravet om, at politikerne lægger spørgsmålet ud til befolkningen.

38 procent er imod, mens otte procent ikke har taget stilling.

Hvad er en folkeafstemning?

En folkeafstemning er en afstemning blandt alle danske vælgere om en bestemt sag. Der findes som udgangspunkt to typer:

  • En vejledende, som Folketinget til enhver tid kan udskrive, men selv kan vælge, om det vil rette sig efter.
  • En bindende, som Folketinget ifølge grundloven er tvunget til at følge

En bindende folkeafstemning skal blandt andet afholdes, hvis mindst en tredjedel af Folketingets medlemmer - svarende til 60 medlemmer - ønsker et lovforslag sendt til folkeafstemning.

Det er også et krav ved afgivelse af dansk suverænitet, indgåelse af visse internationale traktater, ændringer af grundloven eller ændringer af valgretsalderen.

Kilde: Borger.dk

Indtil videre har regeringen dog afvist at tage sit forslag af bordet, og den ønsker heller ikke en folkeafstemning.

En folkeafstemning kræver, at mindst en tredjedel af Folketinget ønsker, at forslaget om at afskaffe store bededag ikke kan træde i kraft, før det er afprøvet ved en folkeafstemning.

Indtil videre har Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige som de eneste talt varmt om en folkeafstemning. Derfor er der lang vej til, at en sådan afstemning bliver en realitet.