- Det er selvfølgelig alvorligt, siger Heunicke om nye PFAS-fund
Der skal tages blodprøver og testes kød fra alle de berørte områder, før det kan vurderes, om det er nødvendigt også at teste mennesker.
Torsdag landede resultatet af endnu en undersøgelse for udbredelsen af PFAS i Danmark. Igen med nedslående nyheder.
Ud af i alt 67 stikprøver af græs nær landets kyster har Naturstyrelsen målt for høje værdier af de svært nedbrydelige PFAS-stoffer på 60 af lokationerne. Det samme gælder 9 ud af i alt 47 prøver af overfladevand.
Resultatet viser ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S), at PFAS er "præcis så udbredt, som vi har frygtet".
Målingerne er lavet langs kysterne, fordi der tidligere er målt PFAS i havskum. Derfor bekræfter resultatet af den nye undersøgelse ifølge ministeren, at de svært nedbrydelige flourstoffer ikke kun stammer fra Danmark.
Har I et overblik over PFAS' udbredelse i Danmark?
- Hver gang vi har nye undersøgelser, viser det sig, at det er mere omfattende, end vi har vidst, siger miljøministeren.
Køers blod skal testes
Områderne for Naturstyrelsen nyeste stikprøver er udvalgt efter, hvor der græsser dyr. Fundet af de for høje PFAS-værdier betyder derfor, at der nu sættes gang i en ny proces for at teste, om PFAS-stofferne også findes i kødet og på den måde kan være endt i munden på forbrugere.
- Nu sætter myndighederne græsstykkerne under skærpet tilsyn, og så tager de blodprøver og tester kødet for at finde ud af, om det også er i blandt andet køerne. Det ved vi ikke endnu, men vores myndigheder er klar til at handle, hvis det skulle være tilfældet, siger Heunicke og tilføjer:
- Det her er ikke en akut situation, men det er selvfølgelig alvorligt.
Har I et overblik over hvor vidt omkring det her kød kan være solgt, spist eller ligge hjemme i fryseren hos folk?
- Det har vi jo ikke endnu. Det her er jo ikke en ny situation – det nye er, at vi har opdaget PFAS, og derfor er det nu, vi handler på det. Det er også vigtigt at sige, at det ikke er en akut fare, men vi skal have PFAS væk fra naturen og selvfølgelig også væk fra os mennesker.
Ønsker PFAS-forbud i EU
I regeringsgrundlaget står, at der skal udarbejdes en national handlingsplan for at afværge, inddæmme og oprense PFAS-forureninger.
Derudover vil regeringen arbejde for et decideret forbud mod "evighedsstofferne" på EU-plan.
- Den forurening, vi nu har dokumenteret, kommer også fra vores europæiske naboer. Derfor skal vores indsats være grænseoverskridende.
Det lyder som nogle langsigtede planer. Hvad med de forbrugere, der bor i de her områder og måske har spist kød derfra?
- Nu undersøger vores myndigheder det kød for at finde ud af, hvordan er grænseværdierne i de besætninger. Så snart de har færdiggjort de undersøgelser, vil vi selvfølgelig kommunikere dem og fortælle, hvad der er næste skridt.
Ikke på Korsør-niveau
I 2021 fik flere borgere fra Korsør målt høje koncentrationer af PFAS i blodet efter at have spist kød fra kvæg, der havde græsset på et forurenet område.
Ifølge miljøministeren er der dog her tale om en langt lavere koncentration af PFAS. Derfor er det endnu for tidligt direkte at trække paralleller, mener han:
- Der var en meget mere massiv eksponering af PFAS end den, vi har at gøre med her fra havskum. Derfor er den umiddelbare vurdering, at vi ikke er på samme niveau. Men vi får svarene, så snart myndighederne har tjekket besætningerne.
Skal borgerne fra de berørte områder denne gange også testes for PFAS?
- Det er slet ikke der, vi er, siger Magnus Heunicke.
Danske Regioner har for nuværende udpeget op mod 15.000 steder i Danmark, hvor der er mistanke om punktforureninger med PFAS-stoffer.
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, skriver på Twitter, at hun vil indkalde miljøministeren i samråd om sagen.