- Jeg er utÄlmodig ligesom alle andre, siger energiminister om manglende fjernvarme-svar

Ved Ärsskiftet skulle boligejere have svar pÄ, om og hvornÄr de kan skifte fra olie og gas til fjernvarme. Flere kommuner mangler at give klart svar.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) vil mÞdes med Kommunernes Landsforening (KL) for at "speede tempoet op og skabe klarhed" over, hvilke danskere der kan fÄ fjernvarme og hvornÄr.

Det siger han, efter TV 2 har sat fokus pÄ, at titusinder af danskere med olie- og gasfyr endnu ikke har fÄet at vide, hvornÄr de kan fÄ leveret fjernvarme til deres hjem.

Svaret burde de ellers have fÄet senest ved Ärsskiftet pÄ baggrund af en aftale fra juni sidste Är mellem den davÊrende regeringen samt et bredt flertal af Folketingets partier og KL.

- Aftaler skal holdes, fastslÄr ministeren i et interview med TV 2, men han tilfÞjer i samme omgang:

- Vi skal ogsÄ vÊre ydmyge over for opgaven. Det er en meget, meget stor operation at udlÊgge fjernvarme i sÄ store dele af Danmark, og det er en stor operation for danskerne at tage stilling til, hvordan deres hus skal varmes op.

Maksimalt pres

Energikrisen har sendt varmeregningen for sÊrligt danskere med olie- og gasfyr voldsomt i vejret. Det anerkendte statsminister Mette Frederiksen (S) allerede pÄ et pressemÞde i april sidste Är, hvor hun tilfÞjede:

- Regeringen vil derfor indgÄ en aftale med kommunerne, der sikrer, at alle borgere inden udgangen af det Är, vi er i gang med, fÄr en klar besked: Kan jeg fÄ fjernvarme? HvornÄr fÄr jeg fjernvarme? Og hvis ikke der kommer fjernvarme, er en varmepumpe sÄ det rigtige svar?

Men en lang rÊkke kommuner har ved Ärsskiftet endnu ikke givet et klart svar pÄ, om borgerne kan skifte fra olie og gas til grÞn energi. Adspurgt, om det er godt nok, svarer den nye klima-, energi- og forsyningsminister:

- Vi skal af med naturgas i vores boligopvarmning, og kommunerne har en fantastisk stor opgave med at give borgerne besked om, hvordan de kan fÄ fjernvarme. Jeg vil gerne starte med at rose de mange kommuner, der har arbejdet benhÄrdt pÄ det her. Men det er klart, at jeg er utÄlmodig ligesom alle andre.

Han understreger, at det er kommunerne, der ejer varmeselskaberne og fĂžrst og fremmest er varmeplanmyndighed i Danmark.

- Jeg vil snakke med KL om, hvordan vi kan lÊgge maksimalt pres pÄ, for at kommunerne skaber klarhed, siger Lars Aagaard.

- Det er selvfĂžlgelig kritisabelt

Radikale Venstres klima-, energi- og forsyningsordfĂžrer, Samira Nawa, siger til TV 2, at hun er utilfreds med, at regeringens aftale med kommunerne ikke er blevet overholdt.

- Det er selvfÞlgelig kritisabelt, at borgere, der forventer at fÄ en afklaring og er lovet en afklaring - nÄr nu de ser ind i en privatÞkonomi, der er ret hÄrd - ikke har fÄet den afklaring, lyder det.

SF's klima-, energi- og forsyningsordfÞrer, Signe Munk, pÄpeger over for TV 2, at et klart svar til landets ejere af gasfyr skal sikre, at danskere ikke kaster sig ud i dyre fejlinvesteringer, mens de venter pÄ en afklaring fra myndighederne.

Radikale Venstre efterlyser en national energikrisestab, som skal kunne sÊtte ekstra skub i den grÞnne omstilling pÄ energiomrÄdet, sÄ Danmark sammen med resten af Europa hurtigst muligt bliver uafhÊngige af russisk gas.

- Der stÄr nogle rigtig flotte, grÞnne ord i regeringsgrundlaget. Nu kommer regeringen pÄ sin fÞrste prÞve for ogsÄ at sÊtte handling bag ordene, siger Samira Nawa.

Kort tidsfrist

Birgit Stenbak Hansen (S) er formand for KL's klima- og miljÞudvalg samt borgmester i Frederikshavn Kommune. Hun pÄpeger, at det formentlig slet ikke har vÊret realistisk, at alle kommuner skulle nÄ en afklaring inden Ärsskiftet.

- Der er rigtig mange spÞrgsmÄl, der skal afklares, og det er det, vi er i gang med. Og der mÄ vi konstatere, at tidsfristen simpelthen har vÊret for kort, siger hun til Ritzau.

Borgmesteren erkender dog samtidigt, at kommunerne skal levere.

- Borgerne skal have svar, og det kommer lÞbende, nÄr vi fÄr vurderet rundt omkring, siger hun.

Lars Aagaard understreger, at boligejerne skal have "beskeder, der holder vand", og at det ifĂžlge fjernvarmebranchen vil tage omkring fem Ă„r, fĂžr det er muligt at gennemfĂžre den fulde udrulning af fjernvarmenettet.

- Vi skal sÞrge for, at hastvÊrk ikke bliver til lastvÊrk. Vi skal jo gÞre det ordentligt og sÞrge for, at varmepriserne, der hvor vi fÄr fjernvarmen, ikke ender med at blive meget hÞje. For sÄ sidder vi i en dÄrlig situation pÄ den lange bane, siger han.