Politik

- Jeg er utålmodig ligesom alle andre, siger energiminister om manglende fjernvarme-svar

Ved årsskiftet skulle boligejere have svar på, om og hvornår de kan skifte fra olie og gas til fjernvarme. Flere kommuner mangler at give klart svar.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) vil mødes med Kommunernes Landsforening (KL) for at "speede tempoet op og skabe klarhed" over, hvilke danskere der kan få fjernvarme og hvornår.

Det siger han, efter TV 2 har sat fokus på, at titusinder af danskere med olie- og gasfyr endnu ikke har fået at vide, hvornår de kan få leveret fjernvarme til deres hjem.

Svaret burde de ellers have fået senest ved årsskiftet på baggrund af en aftale fra juni sidste år mellem den daværende regeringen samt et bredt flertal af Folketingets partier og KL.

- Aftaler skal holdes, fastslår ministeren i et interview med TV 2, men han tilføjer i samme omgang:

- Vi skal også være ydmyge over for opgaven. Det er en meget, meget stor operation at udlægge fjernvarme i så store dele af Danmark, og det er en stor operation for danskerne at tage stilling til, hvordan deres hus skal varmes op.

Maksimalt pres

Energikrisen har sendt varmeregningen for særligt danskere med olie- og gasfyr voldsomt i vejret. Det anerkendte statsminister Mette Frederiksen (S) allerede på et pressemøde i april sidste år, hvor hun tilføjede:

- Regeringen vil derfor indgå en aftale med kommunerne, der sikrer, at alle borgere inden udgangen af det år, vi er i gang med, får en klar besked: Kan jeg få fjernvarme? Hvornår får jeg fjernvarme? Og hvis ikke der kommer fjernvarme, er en varmepumpe så det rigtige svar?

Men en lang række kommuner har ved årsskiftet endnu ikke givet et klart svar på, om borgerne kan skifte fra olie og gas til grøn energi. Adspurgt, om det er godt nok, svarer den nye klima-, energi- og forsyningsminister:

- Vi skal af med naturgas i vores boligopvarmning, og kommunerne har en fantastisk stor opgave med at give borgerne besked om, hvordan de kan få fjernvarme. Jeg vil gerne starte med at rose de mange kommuner, der har arbejdet benhårdt på det her. Men det er klart, at jeg er utålmodig ligesom alle andre.

Han understreger, at det er kommunerne, der ejer varmeselskaberne og først og fremmest er varmeplanmyndighed i Danmark.

- Jeg vil snakke med KL om, hvordan vi kan lægge maksimalt pres på, for at kommunerne skaber klarhed, siger Lars Aagaard.

- Det er selvfølgelig kritisabelt

Radikale Venstres klima-, energi- og forsyningsordfører, Samira Nawa, siger til TV 2, at hun er utilfreds med, at regeringens aftale med kommunerne ikke er blevet overholdt.

- Det er selvfølgelig kritisabelt, at borgere, der forventer at få en afklaring og er lovet en afklaring - når nu de ser ind i en privatøkonomi, der er ret hård - ikke har fået den afklaring, lyder det.

SF's klima-, energi- og forsyningsordfører, Signe Munk, påpeger over for TV 2, at et klart svar til landets ejere af gasfyr skal sikre, at danskere ikke kaster sig ud i dyre fejlinvesteringer, mens de venter på en afklaring fra myndighederne.

Radikale Venstre efterlyser en national energikrisestab, som skal kunne sætte ekstra skub i den grønne omstilling på energiområdet, så Danmark sammen med resten af Europa hurtigst muligt bliver uafhængige af russisk gas.

- Der står nogle rigtig flotte, grønne ord i regeringsgrundlaget. Nu kommer regeringen på sin første prøve for også at sætte handling bag ordene, siger Samira Nawa.

Kort tidsfrist

Birgit Stenbak Hansen (S) er formand for KL's klima- og miljøudvalg samt borgmester i Frederikshavn Kommune. Hun påpeger, at det formentlig slet ikke har været realistisk, at alle kommuner skulle nå en afklaring inden årsskiftet.

- Der er rigtig mange spørgsmål, der skal afklares, og det er det, vi er i gang med. Og der må vi konstatere, at tidsfristen simpelthen har været for kort, siger hun til Ritzau.

Borgmesteren erkender dog samtidigt, at kommunerne skal levere.

- Borgerne skal have svar, og det kommer løbende, når vi får vurderet rundt omkring, siger hun.

Lars Aagaard understreger, at boligejerne skal have "beskeder, der holder vand", og at det ifølge fjernvarmebranchen vil tage omkring fem år, før det er muligt at gennemføre den fulde udrulning af fjernvarmenettet.

- Vi skal sørge for, at hastværk ikke bliver til lastværk. Vi skal jo gøre det ordentligt og sørge for, at varmepriserne, der hvor vi får fjernvarmen, ikke ender med at blive meget høje. For så sidder vi i en dårlig situation på den lange bane, siger han.