Politik

Intern uenighed i regeringen om Syrien-børn – men beslutning er på vej, siger Løkke

Den forhenværende regering har tilbudt at evakuere de danske børn i Syrien uden deres mødre, men mødrene bør ifølge Løkke også hentes til Danmark.

SVM-regerings position i forhold til de fem danske børn og deres mødre, som befinder sig i en kurdisk kontrolleret fangelejr i det nordøstlige Syrien, er fortsat uklar.

Der er – med udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (M) ord – ikke "sat to streger under".

En afklaring ville have ført til en forkert beslutning

Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister

Men det er der brug for, at regeringen gør "relativt snart", siger udenrigsministeren under en spørgetime i folketingssalen onsdag.

Mens både Venstre og Socialdemokratiet har stået fast på, at mødrene i lejren ikke skal tilbydes evakuering, mener Moderaterne, at både kvinder og børn bør hentes til Danmark.

Hvis alle bliver ved med at mene det samme, bliver der tale om en "gordisk knude," siger Løkke og tilføjer, at der derfor nu er "en proces i gang, så der kan sikres en samlet regeringsposition".

'Ville have ført til en forkert beslutning'

Den daværende S-regering vendte i 2021 på en tallerken og meddelte, at de nu var villige til at evakuere kvinderne med dansk statsborgerskab og deres i alt 14 børn.

De resterende fem børn, hvis mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab, fik ligeledes tilbud om at evakuering. Men uden deres mødre.

En mor kan aldrig opgive sine børn frivilligt

De tre danske mødre og deres børn blev evakureret i oktober 2021, mens de tre kvinder med frataget dansk statsborgerskab altså har afvist at frasige sig børnene, som derfor fortsat befinder sig i lejren.

- En mor kan aldrig opgive sine børn frivilligt, sagde en de tilbageværende kvinder, da TV 2 få dage før evakueringen mødte hende og hendes to børn i al-Roj-lejren.

Løkke blev i folketingssalen onsdag flere gange spurgt, hvorfor han under de langvarige regeringsforhandlinger efter valget ikke sikrede, at børnene i Syrien blev skrevet ind i regeringsgrundlaget.

- Det kunne eventuelt være fordi, at en afklaring ville have ført til en forkert beslutning set med mine øjne, svarede Løkke den politiske ordfører Mai Villadsen fra Enhedslisten.

Risiko for øget radikalisering

De evakuerede kvinder havde alle dansk statsborgerskab, mens de tre kvinder, der fortsat opholder sig i al-Roj-lejren med deres børn, har fået frataget deres.

De danske myndigheder gennemførte senest i maj 2022 en lægefaglig mission i al-Roj-lejren, hvor danske speciallæger tilså flere af de danske børn.

Udenrigsministeriet oplyser til TV 2, at de siden har været i "løbende dialog med relevante humanitære organisationer i forbindelse med opfølgning på konkrete anmodninger vedrørende børnenes sundhed".

Børnenes sundhedsmæssige tilstand er dog ifølge Lars Løkke Rasmussen ét af flere elementer, som det vil "give mening lige at få samlet op på". Foruden sundhedssituationen nævner han "retspraksis, andre landes håndtering og sikkerhedsvurderinger, der eventuelt kan opdateres".

I den seneste offentlige sikkerhedsvurdering fra PET fremgår det, at forholdene i lejren kan bidrage til øget radikalisering af "tilbageholdte personer udrejst fra Danmark".

Samtidig vurderes det, at kvinderne med tilknytning til Danmark potentielt vil kunne lykkes med at flygte fra lejren.

V ville lade alle mødre blive i Syrien

TV 2 har spurgt både Socialdemokratiet og Venstre, om de fortsat mener, at det alene er børnene i Syrien, der skal tilbydes evakuering.

Politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S) bekræfter, at holdningen er den samme som før valget, mens Venstre ved udgivelsen af denne artikel endnu ikke er vendt tilbage.

Jakob Ellemann-Jensen (V) har dog tidligere udtalt, at ingen af mødrene burde evakueres. Det gjaldt også de kvinder, der blev evakueret i 2021 med deres 14 børn.

- De er terrorister, og de skal behandles sådan, sagde han i 2021.