Vermund siger farvel – her er eksperternes bud på hendes efterfølger

Eksperter er enige om, at Vermunds kommende afsked med formandsposten er et ”enormt tab”, og der venter efterfølgeren en svær opgave.

Nye Borgerlige skal videre.

Det er essensen i mandagens udmelding fra partiformand Pernille Vermund, der agter at stoppe som formand, mens hun vil fortsætte i Folketinget valgperioden ud.

Det bliver dermed enden på en æra for Pernille Vermund og partiet, som hun var med til at stifte for over syv år siden.

Det er et hårdt slag for partiet ikke blot at skulle sige farvel til en grundlægger, men også partiets ansigt udadtil. Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Hun har været sjælen og karismaen i det parti. Hun bliver meget svær at erstatte. Det er ikke umuligt, men de partier, der bliver skabt af enkelte personer, står og falder ofte med den, der har skabt det, siger han til TV 2.

Samme pointer lyder fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Pernille Vermund var og er indbegrebet af Nye Borgerlige. Det er hende, som vælgerne forbinder med det parti. Jeg har umiddelbart svært ved at se, hvem der skulle kunne udfylde den rolle lige så godt som Pernille Vermund.

God timing for partiet

Hans Engell hæfter sig dog ved, at udmeldingen ikke kommer ud af ingenting.

Efter folketingsvalget i 2019 sagde Pernille Vermund, at hun ikke havde tænkt sig at være på Christiansborg i mere end to valgperioder, fordi hun ikke ønskede at "gro fast".

- Når det endelig skal være, så er det et godt tidspunkt i begyndelsen af valgperioden, siger Hans Engell.

Også politisk kommentator Søs Marie Seerup fremhæver, at timingen er god for partiet.

- Der har hun lært af sin fortid i Det Konservative Folkeparti. De har haft tradition for at give nye formænd alt for lidt tid til at sætte sig i stolen og forberede en strategi frem mod et folketingsvalg. Det får den nye formand i Nye Borgerlige i hvert fald.

For det er nemlig det brændende spørgsmål i lyset af Pernille Vermunds kommende afsked med formandsposten. Hvem skal bære partiet videre efter et skuffende folketingsvalg?

Nye Borgerlige har brug for en anderledes partiformand, der skal kunne noget særligt

Hans Engell, politisk kommentator

Eksperter peger på to kandidater

Ved valget i november sidste år gav danskerne Nye Borgerlige 3,7 procent af stemmerne, hvilket sendte seks af partiets medlemmer ind på Christiansborg.

Men allerede få dage efter valget sagde et af mandaterne farvel, da Mette Thiesen forlod partiet for at blive løsgænger.

Der er dermed ikke mange at vælge imellem, hvis arvtageren skal findes blandt folketingsgruppen. For det er her, de politiske kommentatorer mener, at den kommende formand bør vælges.

- Det er oplagt Lars Boje Mathiesen, som har været den mest profilerede udover Pernille Vermund og Mette Thiesen, som nu ikke er en del af partiet, siger Søs Marie Seerup.

Facebook takker han Pernille Vermund for hendes arbejde for partiet og konstaterer samtidig, at "Kampen for Danmark stopper ikke her" - dog uden konkret at melde sig ind i formandskampen.

Lars Boje Mathiesen befinder sig også som den oplagte kandidat på Hans Engells liste. Men han ser dog en konkurrent i den unge nyvalgte Mikkel Bjørn Sørensen.

- Han har allerede markeret sig rimelig skarpt og har hårde kanter, og så er der Lars Boje Mathiesen, som har været med længere og er mere erfaren, men også har det her lidt skæve. Nye Borgerlige har brug for en anderledes partiformand, der skal kunne noget særligt, siger han.

Mikkel Bjørn Sørensen har blandt andet gjort sig bemærket på Twitter, hvor han har kaldt moderne feminisme for "en kræftsvulst" og har argumenteret for, at "venstreorienterede organisationer" som Red Barnet, Dansk Flygtningehjælp og Sex & Samfund ikke skal have "en eneste krone" på finansloven.

En svær opgave venter

Tilbage i folketingsgruppen står Kim Edberg Andersen og medstifter og næstformand Peter Seier Christensen, men her ser de to politiske kommentatorer ikke en kommende partiformand.

Sidstnævnte afviser over for TV 2 Lorry at fortælle, om han har ambitioner om formandsposten.

- Vi skal ind i en proces nu, hvor vi skal finde den næste formand. Vi skal holde møde og se, hvad vi gør herfra, siger han til TV 2 Lorry.

Afstemning

Hvem tror du bliver formand for Nye Borgerlige?

Nye Borgerliges hovedbestyrelse har oplyst til Ritzau, at man ved et ordinært hovedbestyrelsesmøde 28. januar vil beslutte, om man vil indkalde til et ekstraordinært landsmøde, hvor Pernille Vermunds afløser skal vælges.

Ellers skal den nye formand findes på årsmødet 28. oktober i år. Og her venter en svær opgave, mener politisk redaktør Hans Redder.

- Der er en række andre partier, der kigger sultent over på Nye Borgerliges vælgere. En nærmest genfødt Morten Messerschmidt (DF), Inger Støjberg (DD) og for så vidt også Alex Vanopslagh (LA). Nye Borgerlige står et svært sted, og jeg ville være bekymret, hvis jeg var dem.

Hans Engell mener, at det er et parti, der nu skal kæmpe for sin overlevelse.

- Deres grundlag, nemlig udlændingepolitikken, spiller ikke samme rolle, som den gjorde, da de startede, og der er nu mange andre om buddet. De kan ikke noget, som andre partier ikke kan byde ind på, og det er en meget snæver niche at operere fra.