Politik

Landets biskopper i fælles kritik af ny kirkeminister

Kirkeministeren mener, at man kan fjerne store bededag som helligdag via såkaldt kongelig resolution.

Landets biskopper kritiserer i en fælles udtalelse, at kirkeminister Louise Schack Elholm (V) vil gå udenom folkekirken og fjerne store bededag som helligdag. Det skriver Ritzau.

Kirkeministeren har til flere medier har sagt, at man kan fjerne store bededag som en helligdag gennem kongelig resolution.

Det ville i så fald være uden, at folkekirken skal tages med på råd.

- Det ser vi på med stor alvor og forundring. Ikke mindst, hvis det sker uden inddragelse af folkekirkens parter, lyder det fra biskopperne.

De mener, at metoden kan betyde, at samarbejdet mellem kirke og stat bliver udfordret.

Brud på folkekirkeordning

Regeringen vil afskaffe en helligdag for at sikre penge til forsvaret. Det er endnu ikke fastlagt, hvilken helligdag det bliver, men regeringen har talt meget om store bededag.

Og det hænger blandt andet sammen med, at store bededag ikke er en helt så central del af den danske folkekirke, som eksempelvis påske og Kristi himmelfartsdag, forklarer kirkeminister Louise Schack Elholm (V) i et interview med TV 2 tirsdag.

Men biskopperne er stærkt kritiske over for forslaget, og den måde, det ser ud til at blive gennemført på.

- Det vil være et markant brud på vores folkekirkeordning, som den nu har eksisteret i 174 år. Desuden vil konsekvenserne række ud over det folkekirkelige område, skriver de.

Før det fælles opråb fra landets biskopper, sagde ministeren tirsdag formiddag, at hun forstår ”frustrationerne”, og at hun ”lytter til bekymringerne”. Det lader dog ikke til at påvirke beslutningen.

- Jeg har selvfølgelig lyttet til biskopperne og noteret, at de ikke ønsker helligdagen afskaffet, men det er desværre nødvendigt at afskaffe en helligdag, siger hun.

Ikke grundlovsbrud, siger minister

Hvis man skal afskaffe store bededag med kongelig resolution, vil det ifølge kirkeministeren konkret foregå ved, at der først bliver fremsat et lovforslag i Folketinget, som skal afskaffe dagen som fridag. Det forklarer hun til Jyllands-Posten.

Herefter kan kirkeministeren afskaffe store bededag som egentlig helligdag gennem kongelig resolution, lyder det.

Biskopperne har i en tidligere udtalelse kaldt forslaget om at afskaffe store bededag på kant med grundloven. Men til TV 2 siger Louise Schack Elholm, at det ikke er Kirkeministeriets vurdering.

Regeringen forventes snart at præsentere sit bud på, hvordan den vil afskaffe en helligdag.