Politik

Flere partier frygter for samarbejdet - beskylder regeringen for "bøllemetoder"

Striden om store bededag fortsætter, og de stridende parter beskylder hinanden for at skabe et dårligt miljø for samarbejdet.

Regeringen vil bruge indtægterne fra afskaffelsen af en helligdag til at finansiere det kommende forsvarsforlig. Det får nu kritik fra flere oppositionspartier, hvoraf flere frygter for samarbejdet med regeringen.

Søndag sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at regeringen står fast på at afskaffe en helligdag og tilføjede, at forslaget ikke "bliver taget af bordet".

Det minder mig om filmen Zappa – at man skal æde en skovsnegl, for at være med i hulen

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige

Men den udmelding opfatter flere af Folketingets partier som noget nær en trussel om, at hvis ikke de accepterer den finansiering, så kan de ikke være med i et nyt forsvarsforlig.

Et af de kritiske partier er Liberal Alliance. Partiet har ikke taget stilling til, om de er for eller imod at afskaffe store bededag, men forsvarsordfører Carsten Bach bryder sig ikke om, at spørgsmålet kobles sammen med forhandlinger om forsvaret.

- Jeg synes, at det er lidt bøllemetoder. Hvis det her er regeringens nye metoder, så er det et faresignal, siger han til TV 2 og nævner, at det ifølge ham ikke et kutyme på Christiansborg at skulle binde sig til så konkret en finansieringsform, inden en forhandling går i gang.

Gambler med samarbejdet

Da Lars Løkke Rasmussen søndag sagde, at regeringen trods stor kritik står fast på at afskaffe en helligdag, åbnede han dog en lille mulighed for, at Folketingets partier kan bringe andre finansieringskilder til forhandlingsbordet.

Noget han dog betragtede som en ”lille teoretisk mulighed”.

- Dét at afskaffe en helligdag er én stor massiv finansieringskilde. Jeg vil blive overrasket, hvis nogen har brugbare forslag, der kan matche det, sagde Lars Løkke Rasmussen søndag til TV 2.

Den retorik bryder den konservative formand, Søren Pape Poulsen, sig ikke om. Han frygter, at regeringen vil bruge afskaffelsen af en helligdag som en form for adgangsbillet til forligsforhandlingerne.

- Jeg håber ikke, at regeringen helt seriøst mener, at forudsætningen for at man kan få lov til at diskutere Danmarks forsvars fremtid er, at vi skal afskaffe en helligdag, som intet har med det at gøre, siger Søren Pape til TV 2 og fortsætter:

- Det vil være en dårlig start på det her Folketing at gamble med det gode samarbejde.

De cirka tre milliarder kroner om året, som afskaffelsen af en helligdag vil frigive, vil regeringen bruge på at fremrykke opfyldelsen af NATO-målsætningen om, at forsvarsudgifterne skal udgøre to procent af bnp. Med dette forslag, vil Danmark kunne nå målet allerede i 2030 i stedet for først i 2033, mener regeringen.

Vermund kalder det "flertalstyrani"

Hos Nye Borgerlige ønsker partiformand Pernille Vermund også at øge forsvarsudgifterne hurtigt, men regeringens plan om at koble det sammen med afskaffelse af en helligdag, advarer hun imod.

- Jeg håber ikke, at det bliver sådan noget flertalstyranni, hvor det bliver en adgangsbillet til forhandlingsbordet, siger Pernille Vermund og fortsætter:

- Der er lidt noget afpresning i det. Det minder mig om filmen Zappa – at man skal æde en skovsnegl, for at være med i hulen.

Heller ikke Alternativet er glade for at skulle købe sådan en adgangsbillet:

- Vi er ikke tilhængere af den form for pistolforhandlinger, hvor man skal sige ja til noget på forhånd, for at blive lukket ind om bordet, siger partiets leder Franciska Rosenkilde.

Glæder sig til forhandlinger

Hos Dansk Folkeparti tolker man Løkkes udmelding lidt anderledes end de andre oppositionspartier. Forsvarsordfører Alex Ahrendtsen er glad for, at regeringen åbner op for, at der kan være andre kilder til finansieringen.

- Den udstrakte hånd, tager vi imod og glæder os til forhandlingerne, siger Alex Ahrendtsen til TV 2.

TV 2 ville gerne have spurgt Enhedslisten, SF og Danmarksdemokraterne om deres holdning til regeringens forslag, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Radikale Venstre oplyser, at partiet ikke er imod en afskaffelse af store bededag og reformer i øvrigt. ”Tværtimod”, skriver Sofie Carsten Nielsen (R) i en skriftlig kommentar.

Mandag eftermiddag svarede Lars Løkke Rasmussen på kritikken om, at regeringens adgangsbillet til forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig er en dårlig start for samarbejdet.

- Jeg tror, at det vil være en rigtig dårlig start, hvis vi indførte en helt ny tradition i Danmark. Nemlig den tradition, at man kan være med til at udskrive milliardregninger uden også at samle dem op. Og det er dét, regeringen har taget på sig, siger udenrigsministeren til TV 2.