Politik

Joy Mogensen snublede ind i sin ministertid: - Det skulle jeg måske have set som et tegn

I løbet af sine to år som minister mistede Joy Mogensen (S) et barn og blev udsat for så meget kritik, at hun til sidst trak sig fra politik.

Danmark har fået 23 nye ministre. Og for otte af dem er læringskurven formentlig lidt stejlere end for de andre.

Ingen af dem har nemlig tidligere erfaring som ministre. En af dem har endda aldrig siddet i Folketinget før, mens en anden netop er blevet valgt ind for første gang.

Sidst, der var regeringsdannelse, hev Socialdemokratiet også en minister ind udefra. Roskildes succesfulde borgmester, Joy Mogensen (S), blev kultur-og kirkeminister.

Det begyndte rigtig godt for ”kulturlivets største håb”. Men efter kort tid mistede hun sin datter. Og det blev startskuddet til den nedadgående spiral, der senere kostede hendes politiske karriere.

TV 2 har mødt Joy Mogensen til en snak om overgangen fra borgmester til minister, og hvad der gik galt.

For hvad kan de debuterende ministre egentlig lære af Joy Mogensens kuldsejlede ministerkarriere?

Jeg bliver nogle gange brugt som eksempel på, at det sjældent går godt at hive folk ind udefra som ministre

Joy Mogensen (S), kultur- og kirkeminister fra juni 2019 til august 2021

Forkert generalisering

I lang tid efter at hun var gået af som minister, ville hun ikke fortælle sin historie.

At hun nu er begyndt at åbne op, skyldes dels, at hendes et-årige søn Markus ikke kun skal læse ”de dårlige ting” om sin mor, når han engang søger på hendes navn.

Men endnu vigtigere skyldes det, at Joy Mogensen vil gøre op med en bestemt fortælling om ministre, der ikke er opflasket på Christiansborg.

- Jeg bliver nogle gange brugt som eksempel på, at det sjældent går godt at hive folk ind udefra som ministre. Det, synes jeg, er en forkert generalisering, som man skal passe på med. For så kan man bruge min ret specifikke situation til at dømme andre ude, siger Joy Mogensen og tilføjer:

- Og jeg har altid været fortaler for, at det er vigtigt og en styrke for vores demokrati, at vi tager folk ind udefra.

Tilsyneladende er den nye regering enig.

To ministre er blevet hevet ind uden tidligere erfaring fra Folketinget: Ældreminister Mette Kierkgaard (M), der netop er blevet valgt ind, og klima, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M). Seks andre ministre har Christiansborg-erfaring, men er helt grønne som ministre.

Fra borgmester til minister

Joy Mogensen overværede ministeroverdragelserne 15. december 2022 fra sofaen i sit byhus i Roskilde. På fjernsynet bag sønnens kravlegård viste TV 2 News, da afgående kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) overdrog Joy Mogensens tidligere ministerium til debutanten Jacob Engel-Schmidt (M).

Hun husker tydeligt dengang, hun selv stod der.

For mig blev det den perfekte storm

Joy Mogensen

På tærsklen til sommerferien 26. juni 2019 ringede Mette Frederiksen (S) om aftenen og spurgte, om Joy Mogensen ville være kultur-og kirkeminister i den nye socialdemokratiske regering.

Mindre end 12 timer senere sad hun i en taxa fra Roskilde til Christiansborg i København. 35 kilometer med computeren i skødet og internetdeling fra mobiltelefonen kæmpede hun ihærdigt for at få overdraget borgmesterposten i Roskilde Kommune til sin efterfølger.

Joy Mogensen snublede bogstaveligt talt ind på Amalienborg for at blive præsenteret for dronningen.

Som den sidste af de 20 nye ministre snublede en højgravid Joy Mogensen over en snip i gulvtæppet og blev grebet af to hoffolk.

- Senere har jeg tænkt, at jeg måske skulle have set det som en tegn på, hvordan min ministerperiode ville blive, griner Joy Mogensen.

Kulturens største håb

Den første tid som minister begyndte godt. På kulturmødet i Mors 2019 blev hun udnævnt til kulturens største håb.

Forventningerne til Joy Mogensen var skyhøje.

Men efter få måneder på ministerposten døde Joy Mogensens ufødte barn i maven på hende. Fire uger inden termin. I stedet fødte hun 5. oktober sin livløse datter, som hun gav navnet Sarah.

Hun fik aldrig nogen forklaring.

Joy Mogensen var ulykkelig og gik på orlov i tre måneder.

Vigtige relationer

Det kostede dyrebar tid for den nye minister.

- Jeg var utroligt amputeret af at være væk i begyndelsen, fortæller hun.

For er der noget, der er vigtigt, for at en ny minister kan få succes, er det netværk, påpeger Joy Mogensen. Det fik hun ikke opbygget i begyndelsen af sin ministertid, fordi hun ganske enkelt ikke var der.

Bliver man minister uden en baggrund i Folketinget, mangler man først og fremmest vigtige relationer dér. Men også relationer og kendskab til embedsværk, fagområdets aktører, organisationer og medier er ifølge Joy Mogensen helt essentielle at få opbygget.

Derfor havde kultur- og kirkeministeren travlt, da hun i januar 2020 vendte tilbage til jobbet. Men kort efter skyllede coronapandemien ind over verden.

Hvis jeg havde vidst, at der kom en pandemi, så var jeg ikke kommet tilbage

Joy Mogensen

Overvejede at gå af

Joy Mogensen kæmpede med sorgen og med at afbøde nedlukningens konsekvenser i to ministerier.

- Hvis jeg havde vidst, at der kom en pandemi, så var jeg ikke kommet tilbage. Det var utroligt svært at være i, siger Joy Mogensen.

Hun mener selv, at man kunne se det på hende. Kigger man på billeder af Joy Mogensen før og efter tabet af hendes datter, er det som at se to forskellige personer, siger hun. På efter-billederne er hun ofte pakket godt ind i tørklæder. Hun står mere sammenkrøbet.

Og så kigger hun sjældent direkte ind i kameraet, men nedad eller til siden.

Hun overvejede allerede dengang at gå af som minister. Men det ville skubbe alle problemerne over på en ny minister og presse en i forvejen presset regering, rationaliserede Joy Mogensen.

Kritikken begyndte hurtigt at hagle ned over ministeren.

Personlig kritik

I et interview med Berlingske sagde Joy Mogensen i nedlukningens første dage, at hun syntes, at det ville være ”upassende” at tale om kultur, mens der manglede værnemidler på hospitalerne.

En udtalelse, som mødte massiv kritik fra både kulturpersonligheder og oppositionen og blev kaldt ”mega provokerende”.

Jeg havde forventet mere af dansk kulturliv

Joy Mogensen

Kritikken tog efterhånden til på flere fronter: Manglen på målrettede hjælpepakker til kulturlivet, at EM i fodbold kunne afvikles med tilskuere, mens festivaler måtte aflyse, at hun ikke kæmpede nok for kulturlivet. At hun var usynlig.

Men det blev også til en kritik af hendes egen person: Måden hun gik klædt, hvordan hun indrettede sit hjem og ikke mindst hendes musiksmag.

Det faldt særligt det danske kulturliv for brystet, da Joy Mogensen fremhævede opsamlingsalbummet 'Absolute Music 2' fra 1993 som et af sine yndlingsalbums.

- Jeg havde forventet mere af dansk kulturliv. For mig har kultur altid stået for at hylde mangfoldigheden. Og pludselig oplevede jeg at blive dømt på overfladiske ting. Det var grænseoverskridende, siger Joy Mogensen i dag.

Den perfekte storm

Coronaen hærgede fortsat. Landet lukkede ned. Igen. Joy Mogensen blev gravid. Tre gange.

To af dem endte tidligt i spontane aborter.

I august 2021, efter to år som minister, valgte hun at trække sig. Hun var ”løbet tør for overskud”.

- For mig blev det den perfekte storm. Nogle gange sker der ting, der ryster både verden og ens livsvilkår. Nyt job, en pandemi, at miste. For mig skete det bare lige præcis samtidig og i en tid, hvor alle kiggede på mig, fortæller Joy Mogensen.

Hun var også gravid igen. Med udsigt til en nærliggende barsel kunne Joy Mogensen ikke overskue opgaven i at få vendt fortællingen om hende. Ane Halsboe-Jørgensen (S) overtog kultur- og kirkeministeriet.

Og i december 2021 fødte Joy Mogensen sønnen Markus, som hun har været på barsel med siden.

Lærte ikke ”spillet”

I dag er Joy Mogensen ikke i tvivl om, at den altoverskyggende årsag til hendes fejlslagne ministerkarriere, var kombinationen af corona og tabet af sit første barn på et tidspunkt, hvor hun ikke havde skabt det nødvendige netværk.

Men der var også andre ting, der gjorde overgangen til en ministerpost svær, og som de nye ministre skal være opmærksomme på.

Det eneste, der tæller på Christiansborg, er dét, du laver på Christiansborg

Joy Mogensen

For hendes politiske karriere var hidtil blevet udlevet i kommunalpolitik, og der lærte man ikke på samme måde at spille ”spillet” og tale ”magtsproget” som på Christiansborg. Det blev særligt tydeligt i de udtalelser, som blev citeret i medierne igen og igen.

- Jeg kan godt lide politikere, der svarer på de spørgsmål, de bliver stillet. Men jeg må jo bare konstatere, at hvis man skal overleve som politiker, og især hvis man havde fået et image som mig, så skulle jeg jo begynde nogle gange faktisk ikke at svare på spørgsmålene. Det spil havde jeg ikke lært, siger Joy Mogensen.

Husk alt, hvad du kommer med

Joy Mogensen er ikke meget for at give gode råd til de nye ministre. Hun mener ikke, at hun er den rette afsender i lyset af, hvordan det gik hende selv. Men et enkelt råd vil hun gerne give videre:

- Husk, at du selv skal gentage alt det, du har lavet, før du kom på Christiansborg. For der er ingen andre, der husker det. Det eneste, der tæller på Christiansborg, er dét, du laver på Christiansborg, siger Joy Mogensen.

- Jeg havde selv en idé om, at folk godt vidste, at jeg interesserede mig for og havde arbejdet meget med kultur. Og at jeg prioriterede det rigtig højt. Det kan jeg godt se nu, at jeg slet ikke fik mejslet i sten landspolitisk.

Efter eget udsagn kom Joy Mogensen med en tung ballast inden for kulturlivet. Men det var ikke nok. Selvom hun er færdig i politik – for nu – vil hun fremover stadig arbejde med kultur. Dog i noget mindre skala og hjemme i Roskilde.

Henter popcorn

Joy Mogensen så ministeroverdragelserne i december, mens hun nød de sidste dage af sin barsel. Fra januar bytter hun barselsboblen ud med tilværelsen som forpagter af et vandrehjem på Roskilde Havn, hvor hun blandt andet skal facilitere kulturtilbud.

Spørger du Joy Mogensen, kom den nye kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) ”godt fra land” i sin tale ved ministeroverdragelsen.

Men på twitter har han allerede fået en hård medfart.

Hans bøde for at køre bil, påvirket af kokain i juli 2017, nævnes flittigt. Da han i et tweet blev spurgt til sit yndlingsalbum – en klokkeklar reference til Joy Mogensen – kom der humoristiske bud fra adskillige Twitter-brugere:

Eric Claptons 'Cocaine', J.J. Cales 'Cocaine' og Motorheads 'White Line Fever' for at nævne et par eksempler.

Joy Mogensen retweetede spørgsmålet om Engel-Schmidts yndlingsalbum med en selvironisk kommentar:

- Vent lige lidt – jeg skal lige hente popcorn til forestillingen.

De otte debuterende ministre

1. Jakob Engel-Schmidt (M) - Kulturminister

2. Jacob Jensen (V) - Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

3. Louise Schack Elholm (V) - Kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde

4. Thomas Danielsen (V) - Transportminister

5. Christina Egelund (M) - Uddannelses- og forskningsminister

6. Marie Bjerre (V) - Digitaliseringsminister og minister for ligestilling

7. Mette Kierkgaard (M) - Ældreminister

8. Lars Aagaard (M) - Klima-, energi- og forsyningsminister