Mette Frederiksen med budskab til Zelenskyj

Den ukrainske præsident har flere gange bedt Danmark om at levere flere våben til den ukrainske hær i kampen mod Rusland.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver på Twitter, at hun onsdag holdt møde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Talte i går med Zelenskyj om situationen på jorden i Ukraine, og jeg bekræftede fortsat stærk dansk støtte til Ukraines frihedskamp både økonomisk, militært og humanitært, skriver statsministeren.

Allerede onsdag aften skrev mødets anden deltager, Volodymyr Zelenskyj, på Twitter, at de to havde holdt møde.

Her fortalte præsidenten blandt andet detaljeret om situationen ved fronten. Og så blev der drøftet "yderligere skridt for at styrke det dansk-ukrainske samarbejde", skriver Zelenskyj.

Krigen har raset, siden Ukraine 24. februar sidste år blev invaderet af Rusland.

Danmark og en lang række andre lande har biddraget med blandt andet våben. Den ukrainske præsident har tidligere bedt Danmark om at levere flere våben til den ukrainske hær.

- Du kender vores behov

I december var forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på besøg i Riga i Letland, hvor Volodymyr Zelenskyj deltog kort i et møde via en videoforbindelse.

Du kender vores behov for Caesar-systemer, som har vist sig at være fantastiske på slagmarken

Volodymyr Zelenskyj, Ukraines præsident

Zelenskyj henvendte sig blandt andet direkte til Ellemann-Jensen og bad om, at Danmark bidrager med seks Caesar-haubitser. Det er kraftige og langtrækkende kanoner, der er monteret på en pansret lastbil.

- Du kender vores behov for Caesar-systemer, som har vist sig at være fantastiske på slagmarken. De er vitalt vigtige nu for Ukraine. Og vi har brug for jeres beslutning om at sende Caesar-systemer, sagde Zelenskyj gennem en tolk til Ellemann-Jensen.

Indtil videre har netop afgående forsvarsminister Morten Bødskov (S) ikke sagt, om Danmark vil forære haubitserne til Ukraine.

Men efter mødet i Letland sagde Ellemann, at "de vil se på anmodningen".

- Det er jo en balance mellem, hvad vi har, hvad vi skal bruge og et ønske om at støtte dem, der kæmper den her frihedskamp på vegne af os alle sammen, sagde forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Det er uklart, om haubitserne er en del af den fortsatte militære støtte, som Mette Frederiksen onsdag lovede Zelenskyj.