Politik

Pia Kjærsgaard vil stramme fyrværkeri-regler: - Det går voldsomt ud over dyrene

Kun én dag om året skal danskerne have lov til at tænde lunten til nytårskrudtet – og der skal være langt færre dage at købe det i, siger DF'eren.

Det giver ingen mening, at vi allerede fra 27. december må sende nytårsraketter til vejrs og brage nytårsbatterier af. Og der skal strammes alvorligt op på den periode, hvor det er lovligt at købe og sælge nytårskrudt.

Det mener Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard – endnu en gang.

- Jeg fatter ikke, hvorfor man skal fejre nytår fire dage inden nytårsaften. Jeg har længe sagt, at nogle simpelthen må fortælle mig, hvorfor det skal være sådan. Og endnu er der ikke nogen, der har givet mig en god grund, siger hun til TV 2.

Der er til gengæld rigeligt med grunde til ikke at fyre fyrværkeriet af, påpeger hun.

- Det går voldsomt ud over dyrene. Både vores kæledyr og dem ude i naturen. Der er simpelthen så mange dyr, der er plaget af det, selv 14 dage efter. De bliver mentalt syge og vil måske slet ikke med ud at gå tur.

- Og vi må også huske veteranerne, der kan være meget plaget af fyrværkeriet.

Hun og Dansk Folkeparti vil derfor fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, der skal sikre, at det kun skal være tilladt at fyre fyrværkeri af fra klokken 12.00 31. december til klokken 03.00 natten til 1. januar.

Må acceptere tradition

Selvom Pia Kjærsgaard er arg modstander af de nuværende fyrværkeriregler, mener hun nemlig ikke, at det bør forbydes fuldstændigt.

- Det vil være for stor en mundfuld at stoppe det helt. Det, synes jeg, vil være for meget, for det er en tradition, vi har, for at festliggøre nytåret. Det må både dyr og veteraner acceptere – og hvem der ellers måtte være plaget af det.

- Jeg husker det også selv fra min barndom. Og det er nok også lettere at samles om at begrænse det frem for at forbyde det.

Børn er netop en af begrundelserne for, at det trods alt skal være tilladt at tænde lunten allerede fra middagstid 31. december.

- Der er jo nok mange børn, der gerne vil kunne være med, men ikke nødvendigvis kan være oppe til midnat.

Lang kamp

Pia Kjærsgaard har i mange år kæmpet for begrænsningen af fyrværkeri, og så sent som sidste år fremsatte hun sammen med en række partifæller et beslutningsforslag i Folketinget med de samme begrænsninger for handel og affyring af fyrværkeri.

Men kun SF, Enhedslisten og Alternativet bakkede op, og afstemningen endte derfor med 25 for forslaget og 71 imod.

Blandt partifællerne, der dengang ville stramme krudtreglerne, var Peter Skaarup og Karina Adsbøl. De er ikke længere i Dansk Folkeparti, men repræsenterer i stedet Danmarksdemokraterne på Christiansborg.

De går dog stadig ind for begrænsningerne, siger Peter Skaarup til TV 2.

- Først og fremmest bør vi indskrænke affyringen til nytårsaften og ikke dagene op til 31. december, siger Danmarksdemokraternes gruppeformand.

- Det er noget, der plager vores firbenede venner. Desuden er det med til at skabe utryghed i visse boligområder, fordi det bliver brugt til at chikanere andre mennesker med, siger han.

Skal være plads til traditionen

Også hos SF og Enhedslisten bakker op om opstramningerne, men hos regeringspartiet Venstre mener politisk ordfører Morten Dahlin ikke, at forbud eller stramninger er vejen frem.

- Der skal selvfølgelig være restriktive regler for privates brug af fyrværkeri, og det er der også i dag. Reglerne rammer en balance mellem at respektere dem, der ikke bryder sig om fyrværkeri, og give plads til dem, der nyder denne tradition, skriver han i en besked til TV 2.

- I Venstre er vi skeptiske over, om vi er ved at udvikle et samfund, hvor vi løser alle vores udfordringer med bare at forbyde ting. Fyrværkeri er en del af den danske nytårstradition, og vi har ingen planer om at forbyde det yderligere.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har ikke ønsket at kommentere sagen.

Det er i dag tilladt for private at købe fyrværkeri fra 15. december og affyre det fra 27. december.

Afstemning

Mener du, at reglerne for fyrværkeri bør strammes?