Mink-sagen

Danskerne splittet om droppet advokatvurdering af minksagen

Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, kan godt forstå, at partiets vælgere er frustreret.

Beslutningen om at droppe en advokatvurdering af Mette Frederiksens (S) rolle i minksagen splitter danskerne.

Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for TV 2.

Her svarer 43 procent, at de er 'helt enig' eller 'overvejende enig' i, at det er en god beslutning, mens 43 procent svarer, at de er 'helt uenig' eller 'overvejende uenig'.

Beslutningen om at droppe advokatvurderingen blev truffet under regeringsforhandlingerne. Først meddelte Lars Løkke Rasmussen (M), at Moderaterne ikke længere havde det som ultimativt krav. Kort efter fulgte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, trop.

- Vi kan ikke føde en regering, hvor man starter med at have juridiske undersøgelser på landets statsminister, lød det blandt andet fra Lars Løkke Rasmussen.

Mette Frederiksen og minkskandalen

Minkkommissionen konkluderede i sin beretning fra 30. juni, at Mette Frederiksens udtalelser på pressemødet 4. november 2020, hvor hun beordrede alle mink aflivet, "objektivt set var groft vildledende".

Minkkommissionen har ikke haft til opgave at vurdere, om Mette Frederiksen kan stilles til ansvar ved en domstol for sine handlinger. 

Det er dét, som flere partier har ønsket at få undersøgt via en advokatvurdering, men som der nu endegyldigt ikke er flertal for. 

V-vælgere uenig med Ellemann

Kigger man nærmere på respondenternes politiske tilhørsforhold, er der imidlertid stor forskel på, om de mener, beslutningen er god eller ej.

Ikke overraskende mener særligt vælgere fra Socialdemokratiet og SF, at det var det rigtige at droppe en advokatvurdering, mens det forholder sig stikmodsat hos vælgere fra blandt andet Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

Særligt interessant er det, hvad Venstre og Moderaternes vælgere mener. Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen stod nemlig i valgkampen stejlt på, at der skulle foretages en undersøgelse, der vurderede Mette Frederiksens ansvar.

19 procent af Venstres vælgere er 'helt enig' eller 'overvejende enig' i, at det er en god beslutning at droppe vurderingen. 65 er derimod 'helt uenige' eller 'overvejende uenig' med den beslutning, formanden har truffet.

For Moderaterne er tallene henholdsvis 36 og 47 procent.

Ok, at det koster på kort sigt

Særligt Jakob Ellemann er blevet mødt med kritik fra både bagland, politikere og vælgere, efter han droppede kravet om en advokatvurdering.

Han blev blandt andet beskyldt for at "sælge ud af Venstres principper i bytte for ministerbiler".

En anden Megafon-måling viste desuden, at hver tredje af Venstres vælgere har fået 'meget mindre' eller 'mindre' tillid til formanden efter folketingsvalget 1. november.

Og Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, kan godt forstå, at partiets vælgere er frustreret. Han mener dog, det er den rigtige beslutning, fortæller han til TV 2.

- Vi har valgt at søge indflydelse. Vi har fået tydelige politiske resultater ved at gå i regering, og nu skal vi have det ført ud i virkeligheden. Jeg håber, at Venstres vælgere vil kvittere det.

Er du ikke bekymret for, at det kan komme med for stor en pris at droppe advokatvurdering og gå i regering?

- Historisk set kommer det med en pris, når man tager ansvar. Men en ting er meningsmålinger, noget andet er virkeligheden. Jeg er interesseret i, at Venstre får politik igennem, som kan koste lidt på kort sigt, men som er godt for Danmark på længere sigt.

Lignende har Jakob Ellemann selv sagt i forbindelse med, at han indrømmede at have begået løftebrud – både ved at droppe advokatvurderingen og ved at gøre Mette Frederiksen til statsminister.