GO'

Fra narkotikakørsel til kulturminister: - Jeg troede, at mine fejltagelser var for store

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har blandt andet råbt ad et træ i skoven for at komme videre og tilgive sig selv.

Da de rekordlange regeringsforhandler i sidste uge lakkede mod enden, og ministerholdet skulle sættes, havde Moderaternes Jakob Engel-Schmidt ikke regnet med et opkald.

I en slidt t-shirt og joggingbukser stod han derhjemme og tømte opvaskemaskinen, da telefonen ringede, og han blev tilbudt posten som kulturminister.

Håbede du, at du en dag ville komme til at sidde i den her position som kulturminister?

- Nej. Jeg havde ingen forventninger om nogensinde at komme tilbage til politik. Dertil troede jeg, at mine fejltagelser var for store, siger han i ’Go’ aften LIVE’.

Som medlem af Folketinget for Venstre fra 2013 til 2015 og 2016 til 2019 samt tidligere formand for Venstres Ungdom kunne det virke som et oplagt næste skridt for det nyvalgte medlem fra Moderaterne.

Men i ligningen findes også en hændelse, som Jakob Engel-Schmidt vil fortryde resten af sit liv.

I 2017 blev han taget i at køre bil med kokain i blodet og fik frataget sit kørekort i tre år. Men med psykologhjælp, råben og tilgivelse er Jakob Engel-Schmidt kommet ud af en krise, han troede, der var så stor, at porten til Christiansborg ville være lukket resten af hans liv, siger han i dag.

Råbte ad et træ i skoven

Da historien om Jakob Engel-Schmidts narkotikakørsel ramte forsiden af Ekstra Bladet i februar 2018, væltede korthuset.

Han mistede øjeblikkeligt sin stilling som udviklingsdirektør på handelsskolen Niels Brock, som han havde taget orlov fra Folketinget for at besidde, og han endte i en dyb, personlig krise, fortæller han.

Ifølge Jakob Engel-Schmidt krævede det kræfter bare at gå ud ad døren og forlade bopælen.

- Når man har været på forsiden af alle landets aviser, og man er en af de mest omtalte personer på grund af en fejl, man kun har sig selv at bebrejde for, så påvirker det en, forklarer han.

Når man kun har sig selv at bebrejde for ens fejltagelser, så har man brug for at råbe frustrationen ud

Jakob Engel-Schmidt, kulturminister (M)

Herfra begyndte arbejdet med at komme videre for Jakob Engel-Schmidt.

Han begyndte til psykolog, gik ture, sejlede havkajak, læste Hemingway, og så begyndte han at råbe sin frustration ud, fortæller han i ‘Go’ aften LIVE’.

I en skov fandt han et træ at råbe ad, hvor ingen andre kunne høre ham:

- Når man kun har sig selv at bebrejde for ens fejltagelser, så har man brug for at råbe frustrationen ud. Hvor vred man er på sig selv, hvor meget man ærgrer sig over sine handlinger, hvor skuffet man er, og hvordan man ønsker at komme videre, forklarer Jakob Engel-Schmidt.

Har lært af sine fejltagelser

Ifølge Jakob Engel-Schmidt har han i dag lært af sine fejltagelser, og han ønsker ikke medlidenhed.

- Jeg har lært, hvordan man ikke skal opføre sig, når tingene bliver svære. Jeg har lært, hvordan man håndterer modgang, hvordan man håndterer et pres, jeg ikke kunne bære tidligere, og hvordan man ikke kommer i den situation igen.

Oven på skandalen fik han et job i en konsulentvirksomhed, hvor han havde gode udsigter til at blive partner, siger Jakob Engel-Schmidt.

Men da Lars Løkke Rasmussen tilbød ham at blive en del af Moderaterne, sagde han ja, selvom han var velvidende om, at hans comeback ville møde kritik.

Nu er Jakob Engel-Schmidt nyudnævnt kulturminister, og han beskriver sig selv som en minister, der ”vil lytte mere end at tale”.

Kulturens vigtigste opgave er at sætte samfundet til debat

Jakob Engel-Schmidt (M), kulturminister

Posten som kulturminister har dog ofte mødt modstand fra kulturlivets institutioner, og 'X Factor'-dommer og musikeren Thomas Blachman har allerede udtalt, at han er skuffet over, at posten ikke gik til partifællen fra Moderaterne Jon Stephensen, der har erfaring fra kulturlivet.

Men det tager Jakob Engel-Schmidt ikke så tungt, siger han:

- For nogle hundrede år siden sagde en kendt forfatter, at kulturens vigtigste opgave er at sætte samfundet til debat, så jeg betragter mig selv som minister for dannelse og demokrati, lyder det.

Se hele interviewet med Jakob Engel-Schmidt i 'Go' aften LIVE på TV 2 PLAY