Regeringens seneste kolbøtte forarger landdistrikternes organisationer
Der er akut brug for hænder, og derfor er det den helt forkerte beslutning at droppe udflytningskravet for velfærdsuddannelserne, lyder det.
I årevis har det været en socialdemokratisk mærkesag at skabe mere balance uden for de store danske byer.
Mindre centralisering i særligt København, men også Aarhus, Aalborg og Odense, var budskabet i den rosenrøde parole ’Et Danmark tættere på hverdagen’.
Det blev udbygget videre i blandt andet aftalen 'Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark', hvor uddannelser er blevet sat til omplacering rundt om i landet, hvor der er brug for de unge studerendes arbejdskraft og det dertilhørende økonomiske boost.
Men i stedet for velfærdsuddannelserne fik landdistrikterne en lang næse, for kravet om at forlade de fire store byer gælder ikke længere pædagog-, lærer-, sygeplejerske- eller socialrådgiveruddannelsen.
Og det, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, skader erhvervslivet uhensigtsmæssigt meget.
- Man kan se, at nogle af de steder, man har nedlagt uddannelser, har det været ekstraordinært svært at tiltrække unge med rette kompetencer og uddannelser, siger Steffen Damsgaard.
Mangel på ansatte i hele landet
Den nye SVM-regering har valgt at justere udflytningsaftalen fra marts i år, som både Venstre og Socialdemokratiet var en del af, så uddannelserne bliver i byerne.
Det sker til stor glæde for rektor på Københavns Professionshøjskole, Stefan Herman, som mener, at problemerne med rekruttering er lige store i hele landet:
- Man skal også huske på, at i de store byer såsom Storkøbenhavn mangler man mindst lige så meget pædagoger og sygeplejersker, som man gør andre steder. Der er det store problem at få unge til at vælge de her uddannelser, ikke hvor de vælger dem.
Hos interesseorganisationen Balance Danmark vækker det dog forargelse, at man ikke tilfører velfærdsuddannelserne til yderområderne, hvor der ifølge formand Kim Ruberg er akut brug for de unge – for hele landets bedste, lyder det.
- Vi lever af den nettoeksport, der kommer fra resten af landet og ikke fra de fire største byer, siger han og tilføjer:
- Over halvdelen af befolkningen bor i de fire største byer, mens 80 procent af nettoeksporten kommer uden for byerne. Alligevel er 83 procent af alle uddannelser i Danmark over gymnasieniveau i de store byer.
Danmark har ikke råd til at bevare velfærden, hvis ikke den unge arbejdskraft fordeles ud i landet, mener han.
Tre partier på en mission
Når det kommer til spørgsmålet om udflytninger har både Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne været tilhængere af den såkaldte decentralisering.
Under Lars Løkke Rasmussens (M) regering som formand for Venstre lagde han planer om at udflytte knap 4000 statslige arbejdspladser til landdistrikterne.
Socialdemokratiet stod bag aftalen om at flytte uddannelser ud af byen sammen med blandt andre Venstre, men havde også tidligere lavet en aftale om elevfordeling til gymnasierne for at sikre balance på dem. En plan, der ligeledes bliver skrottet under SVM-samarbejdet.
Manglen på arbejdskraft i velfærdssystemet betyder imidlertid, at der ikke bliver revet pløkker op på de fire nævnte uddannelser fra artiklens begyndelse, og det skuffer Steffen Damsgaard. Han mener, at fokus er lagt helt forkert i forhold til at skaffe flere hænder.
- Det handler om at skabe muligheder for unge rundt om i hele landet og påvirke, at de tager uddannelsen andre steder end de fire største byer.
Det er rektor Stefan Herman ikke enig i. Han peger på, at der allerede er et stigende antal uddannelsestilbud uden for byerne inden for netop disse fag.
- Sygeplejerskeuddannelsen kan man tage 23 steder i Danmark. Det er uddannelser, der er rigtig bredt distribueret. Der er faktisk blevet 12 flere af de her uddannelser uden for de store byer de sidste 20 år, lyder det.