Raser over SU-nedskæringer – nu går de unge på gaden
Forpersonen for Danske Studerendes Fællesråd, Julie Lindmann, kalder forslaget om SU-nedskæringer for både "dårligt" og "ærgerligt".
En lang række organisationer raser over regeringens forslag om nedskæringer på SU'en, og mandag går de sammen på gaden i protest.
Den nye SVM-regering vil fjerne det sjette SU-år, så studerende fremover kun har SU nok til den normerede tid, det tager at gennemføre en uddannelse.
Samtidig vil de halvere halvdelen af kandidatuddannelserne, så de fremover tager et år at gennemføre frem for de nuværende to år.
Initiativer, som politisk kommentator Søs Marie Serup har kaldt en regulær "massakre" på uddannelsessektoren.
Og den vurdering er hun ikke alene om.
- Fremdrift i sin reneste form
Budskabet fra Uddannelsesalliancen til den nye regering er kort og simpelt: bevar SU'en.
Uddannelsesalliancen, som står bag mandagens aktion på Thorvaldsens plads ved siden af Christiansborg, er et netværk af organisationer i fagbevægelsen, elev- og studenterbevægelsen samt civilsamfundsorganisationer.
I alt 25 organisationer står bag Uddannelsesalliancens kampagne, herunder Danske Studerendes Fællesråd (DSF), Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO) og flere fagforeninger som DM, IDA og DJØF.
Organisationerne går sammen på tværs af uddannelser, fordi nedskæringerne på SU'en ifølge arrangørerne går ud over alle, "uanset om man er ved at uddanne sig til elinstallatør, lærer eller biolog".
- Det her er fremdrift i sin reneste form, og det troede jeg, at man allerede havde indset var en fejl. Nu foreslår man endnu en gang at fjerne den meget begrænsede fleksibilitet, der er tilbage i uddannelsessystemet, siger Julie Lindmann, der er forperson i Danske Studerendes Fællesråd, som kalder regeringens forslag både "dårligt" og "ærgerligt".
Fleksibilitet giver værdi
Julie Lindmann mener, at studerende via mange krav i forvejen presses hurtigt igennem studierne, og at mange studerende gerne vil og allerede bliver hurtigt færdige.
- Men livet går ikke altid som planlagt. Folk kan have forskellige grunde til at læse på nedsat tid i en periode. Med regeringens nye forslag så kan bare dét, at man skubber et enkelt fag, gøre, at man ikke kan få SU, siger Julie Lindmann.
Uddannelsesalliancen peger blandt andet på, at mange unge i forvejen mistrives, og at en nedskæring af SU'en vil lægge yderligere pres på studerende.
Men er det ikke fair nok, at man kun får SU til at gennemføre uddannelsen på den tid, det bør tage?
- Det giver kæmpe værdi med fleksibilitet. Ikke alle har brug for det. Men det er fair, at der er mulighed for at få lidt ekstra line i den anden ende til at blive færdig på en økonomisk sikker måde, siger Julie Lindmann.
Det er ikke kun de studerende, der synes, at regeringens uddannelsesudspil er en dårlig idé. Også politisk har forslaget fået hård medfart.
Fire partier taler til demonstration
Efter at den nye regering torsdag præsenterede sit regeringsgrundlag, fortalte formanden for Radikale Venstre, Martin Lidegaard, at uddannelsesudspillet var en af grundene til, at de radikale trak sig fra regeringsforhandlingerne.
- Det er den største omlægning og nedlægning af den danske uddannelsessektor i mange, mange år. For os er det helt ubegribeligt, at man ønsker mindre uddannelse og ikke mere uddannelse, når hele erhvervslivet står og råber på mere kvalificeret arbejdskraft, sagde Martin Lidegaard til TV 2.
Også SF, Enhedslisten og Alternativet stiller sig kritisk over for forslaget om at skære i SU'en.
De tre partier og Radikale Venstre forventes at tale til mandagens demonstration på Thorvaldsens plads.
Blandt andre SF's formand, Pia Olsen Dyhr, og Alternativets formand, Franciska Rosenkilde, får ordet.
Den nye uddannelses-og forskningsminister, Christina Egelund (M), kommenterer på Uddannelsesalliancens aktion på Twitter, hvor hun kvitterer for "engagementet".
Uddannelsesalliancens aktion foregår mandag fra klokken 12-14 på Thorvaldsens Plads ved siden af Christiansborg.