GO'

Sygeplejerske til Mette Frederiksen: - Det er en syltekrukke

Pernille Egede og Brian Hedegaard var under valgkampen en del af et vælgerpanel på TV 2.

Tidligere på ugen blev det nye regeringsgrundlag præsenteret på et pressemøde, hvor blandt andet sundhedsvæsenet og inflation var nogle af de store emner.

Men for sygeplejerske Pernille Egede og købmand Brian Hedegaard er det ikke udelukkende glæde, der fylder, efter at sløret blev løftet for den nye regering.

Pernille Egede er blandt andet skeptisk over, hvor lang tid der vil gå, før der kommer til at ske noget.

- Det er endnu en syltekrukke, hvor man skubber ting foran sig, trækker tiden og ser, hvad der sker, siger Pernille Egede i ‘Go’ morgen Danmark’.

Under valgkampen var den akutte mangel på sundhedspersonale et af de store emner, men med det nye regeringsgrundlag tror hun ikke, at problemet bliver løst.

Løbet er kørt

Når Pernille Egede, der stemte på Enhedslisten til valget 1. november, kritiserer de nye tiltag på sundhedsområdet, er det mere præcist sundhedsstrukturkommissionen, hun refererer til.

Den har til formål at "bane vej for de nødvendige beslutninger og grundlæggende forandringer, som er forudsætning for at skabe fremtidens sundhedsvæsen", forklarede Lars Løkke Rasmussen (M) på pressemødet onsdag, hvor regeringsgrundlaget blev præsenteret af S, V og M.

Men det er utilstrækkeligt og sker alt for sent, lyder det fra Pernille Egede, der har været i sundhedsvæsenet i over 20 år.

Hun frygter, at der kommer til at gå flere år, før sundhedsvæsenet er vendt.

- Med en strukturkommission, der skal være færdig i 2024, ser vi ud i 2025 eller 2026, før der sker noget. Der skulle være sket noget for fem år siden, mener hun.

Pernille Egede savner eksempelvis, at sundhedspersonalet bliver inddraget i diskussionen om sundhedsvæsenet.

- De kunne gøre det meget hurtigere ved at spørge dem, der er ansat derinde, fortæller hun.

Men hvem kunne så have løst problemet?

- Der sidder læger, social- og sundhedsassistenter og sygeplejesker i Folketinget. De har haft fingrene i bolledejen, men man bliver ikke rigtig lyttet til, når man er sundhedspersonale, mener Pernille Egede.

Ifølge Pernille Egede har politikerne ikke øje for, hvad der i virkeligheden er galt i sundhedsvæsenet, og hun har ikke de store forhåbninger for, hvad fremtiden bringer:

- Løkke og resten af regeringen har fuldstændig ret, når de siger, at vi er nødt til at vaske tavlen helt ren, men jeg synes, at de skal bruge meget lang tid på det.

Tomme løfter

Også Brian Hedegaard, der stemte borgerligt under det seneste valg, havde især set frem til én ting i regeringsgrundlaget.

En inflationshjælpepakke til små selvstændige som ham selv.

Noget, Mette Frederiksen (S) desuden satte i udsigt, da hun under valgkampen var i ‘Go’ morgen Danmark’.

Der sagde Mette Frederiksen:

- Min forhåbning er, at når valgkampen er slut, og der forhåbentlig bliver dannet en regering relativt hurtigt derefter – derfor er det heller ikke helt ligegyldigt, hvor længe de her forhandlinger kommer til at vare – at det her så er noget af det første, vi får styr på.

Men efter pressemødet onsdag sad Brian Hedegaard tilbage med en skuffende følelse.

Han forklarer, at en hjælpepakke handlede om liv eller død for hans købmand under valgkampen, og at han stadig ser mange, der er hårdt ramt af stigende priser og derfor ser sig nødsaget til at lukke.

Han forklarer også, at han hævede priserne i købmanden for at imødekomme de stigende udgifter, men hvis han hævede dem nok til at dække eludgifterne, ville han miste sit klientel i byen.

- Folk sagde til mig, at de naturligvis gerne ville støtte op om butikken, men at de simpelthen ikke ville have haft råd, fortæller Brian Hedegaard.

Selvom han godt kan se, at de små virksomheder ikke er blevet glemt, da det fremgår af regeringsgrundlaget, at der er planer om at fremføre en inflationshjælpepakke, ser han stadig afventende mod fremtiden.

- Jeg mangler noget konkret bag det, de sagde dengang, slutter han.

Se hele indslaget fra ‘Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY.