Politik

Overblik: Det fik de nye ministre i gave

En sovepose, et kompas og flere bøger var blandt gaverne, som de nye ministre modtog ved torsdagens overrækkelser.

Som traditionen foreskriver, følger der ofte en kuriøs gave med, når et ministerium skal overdrages til en ny minister. Og torsdag var ingen undtagelse. Dagen igennem modtog de spritnye ministre mere eller mindre brugbare gaver.

Udenrigsministeriet

Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, starter karrieren som udenrigsminister med et kompas og et kort over Østeuropa under armen. Det var afgående udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der overrakte gaven.

Justitsministeriet

Ved overdragelsen i Justitsministeriet gav afgående minister Mattias Tesfaye (S) et brev til den nye justitsminister, Peter Hummelgaard (S).

- Det er sådan på Justitsministeriets område, at det ikke er alt, der egner sig til rullende kameraer, sagde Mattias Tesfaye, der fremover skal være børne- og undervisningsminister.

Klima-, energi- og forsyningsministeriet

Dan Jørgensen (S) overdrog klima-, energi- og forsyningsministeriet til Lars Aagaard (M), som er blevet hevet ind udefra.

Dan Jørgensen gav Lars Aagaard to bøger fra sin egen bogreol i gave. Den ene er 'The Ministry for the Future' af Kim Stanley Robinson, og den anden er af Machiavelli.

- Jeg vil også sige, at der, hvor jeg fandt ud af, hvor jeg ikke kan konkurrere med dig, er, at du har en meget stor – og for nordfynboere uvant – evne til at sætte dig ind i utrolig komplekse problemstillinger, siger Dan Jørgensen. Video: TV 2 NEWS

Ældreministeriet

Astrid Krag (S) gav den nye ældreminister, Mette Kierkgaard (M), et slumretæppe, så hun kan holde varmen i ministerbilen og som et symbolsk billede på, at der skal være varme og gode rammer for de ældre.

Astrid Krag giver et slumretæppe til Mette Kierkgaard, så hun kan holde varmen i ministerbilen og som et symbolsk billede på, at der skal være varme og gode rammer for de ældre. Video: TV 2 NEWS

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fik æbleskiver og en flaske gløgg, fordi Krag startede en tradition med at invitere hjemløse ind i kantinen på æbleskiver og gløgg, så embedsmænd kunne tale med borgere i nød.

Forsvarsministeriet

Jakob Ellemann-Jensen (V) fik overdraget forsvarsministerposten af afgående minister Morten Bødskov (S).

- Første gang vi mødtes på mit kontor, brokkede du dig, fordi messingskiltet på døren ikke fremstod nypoleret, husker Bødskov.

Han overrakte derfor pudsegrej til Ellemann, så han selv fremadrettet kan sørge for, at skiltet altid er nypudset.

Morten Bødskov modtog til gengæld et skopudsesæt.

Bødskov takker sit hold i forsvarsministeriet, inden han til sidst vender sig mod Jakob Ellemann-Jensen, som han forsikrer overtager "et fantastisk hold". Video: TV 2 NEWS

Miljøministeriet

Ved ministeroverdragelsen i miljøministeriet forærede afgående miljøminister Lea Wermelin (S) sin afløser Magnus Heunicke (S) en sovepose.

Uddannelses- og Forsvarsministeriet

Christina Egelund (M) overtager Uddannelses- og Forskningsministeriet fra Jesper Petersen (S).

Hun modtog en biografi om Jens Otto Kragh fra den afgående minister.

Egelund var ikke en del af Moderaternes folketingsgruppe og kommer altså til som minister udefra.

Andre overdragelser:

Den nye børne- og undervisningsminister Mathias Tesfaye (S) fik en cykelkæde af Pernille Rosenkranz Theil.

Ane Halsboe-Jørgensen (S) gav den nye kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) en termokop.

Den nye sundhedsminister Sophie Løhde (V) fik en yogamåtte af Magnus Heunicke. Hun gav ham til gengæld brætspillet Pandemic.

Sophie Løhde er også ny indenrigsminister. Ved overdragelsen fik hun et ø-pas af afgående indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen

Afgående minister Rasmus Prehn (S) gav den nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) et lystfiskertegn – han fik til gengæld en lille traktor.

Ane Halsboe-Jørgensen (S) gav den nye kirkeminister Louise Schack Elholm en bog med titlen, ’Du må ikke blive væk’.

Den nye boligminister Pernille Rosenkranz-Theil fik en minatureudgave af ’vores by’ af Christian Rabjerg Madsen.

Beslæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen fik en nødeknækker af Peter Hummelgaard.

Den nye erhvervsminister Morten Bødskov (S) modtog en hjælpepakke, der indeholdt en pokal. Simon Kollerup (S) fik en prikket bjergtrøje.

Digitaliseringsminister og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) fik et digitalt ur af afgående ligestillingsminister Trine Bramsen (S)