Venstre-folk begyndte ugen i vrede og frustration – nu er humøret vendt
Flere politikere i Venstres bagland er begejstrede over borgerlige takter i regeringsgrundlaget trods en frustrerende start.
Der var både vrede og frustration hos Venstres bagland for blot få dage siden.
Jakob Ellemann-Jensens beslutning om at give køb på en advokatundersøgelse af minksagen skabte mildest talt uro på bagsmækken hos det borgerlige parti.
Men et regeringsgrundlag ”med et tydeligt blåt aftryk” og "tunge ministerposter" har tilsyneladende lagt en dæmper på frustrationerne hos nogle af dem, der begyndte ugen med vrede – også selvom de ikke kendte "prisen på grisen".
I hvert fald fortæller Venstres kommuneforeningsformand i Esbjerg, Jan Lagoni, at han efter at have været ”voldsomt frustreret” søndag er faldet mere ned nu.
- Regeringsgrundlaget var det vigtigste for mig, og når jeg har læst de 60 sider igennem, kan jeg se, at der er rigtig meget Venstre-politik i det, og det er jeg rigtig godt tilfreds med, siger han til TV 2.
Der blev talt rigtig meget om, hvad prisen på grisen var. Nu hvor du kender prisen, var det så det værd?
- Når man gør det op på den måde, så synes jeg, at det var det.
Han siger videre, at det havde været bedre, hvis man havde kendt det fulde billede af regeringsforhandlingerne, da løftebruddet blev en realitet. Så havde han heller ikke været lige så frustreret.
Ro på baglandet
Også kommuneforeningsformanden for Venstre i Holstebro, Tom Bach Nielsen, melder om tilfredshed, efter at han nu både er kendt med regeringsgrundlaget og ministerlisten, selvom han med egne ord var ”meget, meget frustreret” søndag.
Ligeledes er baglandet faldet ned, fortæller han.
- Efter at vi har talt sammen i baglandet, og vi har fået forklaret årsagen (til løftebruddet, red.), begynder der at komme ro på baglandet, siger Tom Bach Nielsen.
Tirsdag havde kommuneforeningsformanden i Holstebro modtaget seks udmeldelser af partiet på baggrund af Ellemanns kovending, men siden er nogle blevet trukket tilbage, fortæller han.
- De folk, der var på vej ud af båden, hvis ikke de er helt inde igen, så holder de i hvert fald fast i den og siger, at de kan godt se nødvendigheden af det (at skrotte advokatvurderingen, red.), og de er med endnu, siger Tom Bach Nielsen.
Han siger dog også, at der stadig skal arbejdes på at genoprette troværdigheden til Venstre med Jakob Ellemann i spidsen efter løftebruddet.
Ser flere gode takter i regeringsgrundlaget
Fredericias kommuneforeningsformand, Søren Schou (V), er stadigvæk ærgerlig og skuffet over, at Venstre gav køb på advokatundersøgelsen. Men han og medlemmerne i kommunen er ikke længere vrede, fortæller han.
- Folk har fået luftet frustrationerne, og jeg kan også mærke, at de kigger fremad nu. Det er dejligt, for det er der behov for, siger Søren Schou.
Han er især tilfreds med, at Jakob Ellemann-Jensen er blevet forsvarsminister, og at det indgår i regeringsgrundlaget, at man vil forsøge at fremskynde løftet om at bruge 2 procent af bnp på forsvar.
Derudover er han også glad for, at Venstre sætter sig på Økonomiministeriet med Troels Lund Poulsen (V) som minister.
Esbjergs kommuneforeningsformand peger på, at noget af det, han er tilfreds med, er jobindsatsen og det skattepolitiske, hvor regeringspartierne har kigget på topskatten.
Derudover bider han mærke i, at der i regeringsgrundlaget står frie valg flere steder – både til borgerne, men også mere frihed til kommunerne, siger Jan Lagoni.
- Det er rigtig vigtige retninger, og der er meget godt i det set med blå Venstre briller, siger han.
Tilliden er indfriet
For Thomas Kristensen, kommuneforeningsformanden i Ikast-Brande, var der også ærgrelse at spore efter Ellemanns løftebrud. Men han sagde allerede mandag, at han fortsat havde tillid til Venstres formand.
Og den tillid, mener han, er blevet indfriet med Venstres præg på regeringsgrundlaget. Han fremhæver især CO₂-udgifterne på landbrugsområdet.
- Jeg har haft ondt i maven over, at vi kunne få et rødt aftryk på CO₂-udgiften i landbruget. Men det ligner, at det er en løsning, vi kan leve med, siger han.
I regeringsgrundlaget lyder det, at indførelsen af CO₂-afgiften skal ”udformes på en måde, hvor erhvervet understøttes, således at erhvervets konkurrenceevne ikke forringes”.
Udover hos baglandet var der også kritiske røster hos Venstres Ungdom i kølvandet på Ellemanns løftebrud, men også i forhold til Venstres regeringsforhandlinger med Mette Frederiksen (S).
Hos Venstres Ungdom har frustrationerne endnu ikke lagt sig helt.
- Jeg tror ikke, at der havde været noget, der var et godt nok bytte til at gå på kompromis med de retsprincipper, vi har, siger Venstres Ungdoms lokalformand i Esbjerg, Emil Pedersen, der desuden sidder i byrådet i Esbjerg.
Dog synes Emil Pedersen, at regeringsgrundlaget og ministerposterne ser positive ud.
Venstre har i alt syv ministerposter. Udover forsvar og økonomi tæller ministerierne også indenrigs- og sundhed, transport, fødevarer, landbrug og fiskeri, kirke, landdistrikter og nordisk samarbejde, ligestilling og digitalisering.
Hør Jakob Ellemann-Jensens egne tanker om den nye regering i TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.