Politik

Rørt far til ny minister – betød meget, at det lige var dén ministerpost

En ny ministers familie var stået op klokken 03.30 om natten for at nå at overvære hende træde ud foran Amalienborg.

Jacob Jensen (V) og hans familie har prøvet det før. De har tidligere siddet klinet til telefonen, fordi de sådan håbede, at den ville ringe.

Men det har den aldrig gjort. Et år blev Jacob Jensen endda ved en fejl udråbt som ny forsvarsminister af DR, selvom han ingen post fik.

Så da telefonen ringede onsdag klokken lidt over 23, var det helt ubeskriveligt, lød det fra familien, der var mødt op foran Amalienborg torsdag formiddag. Her skulle de se ham træde ud af den grønne port, når ministerholdet i SVM-regeringen blev præsenteret.

Hans far, Erik Jensen, fik tårer i øjnene, da han tænkte på, at hans søn er blevet minister for landbrug, fødevarer og fiskeri. For Jacob Jensen (V) er ud af en landbrugsslægt og har også overtaget barndomsgården.

- Han er fjerde generation på fødegården derhjemme, sagde Erik Jensen og rømmede sig:

- Det er helt ekstraordinært, at Jacob får en ministerpost, og at han lige får dén kan slet ikke beskrives, fik han fremstammet og forklarede, at politik altid har fyldt meget i hjemmet.

Skuffelser og særlige øjeblikke

Aftenen forinden havde været skæbnens time for de af landets folkevalgte, der havde håbet på en ministerpost. Mens en række nye navne blev glædeligt overraskede, bød det også på skuffelser for nogle. 9 socialdemokrater, der var ministre i sidste regeringsperiode, blev valgt fra, mens 11 har fået plads i regeringen.

På slotspladsen til Amalienborg var folk rykket helt tæt hen til afspærringen, og forsamlingen trippede af både spænding og kulde. For det var ikke kun politikerne, der havde meget på spil. For familiemedlemmer og venner var det også en forløsning at se drømme gå i opfyldelse efter for nogle flere års hårdt arbejde.

En af dem var forældrene til en ny minister for Moderaterne, Jakob Engel-Schmidt, der er blevet kulturminister i den nye regering. Forældrene har fulgt med i processen og håbet, at det ville lykkes. De har kunnet mærke, at der har været lidt mindre tid til søvn, og at der er blevet arbejdet mange timer, fortalte hans mor, Kirsten Hansen.

Og selvom Engel-Schmidt ikke er et helt nyt ansigt på Christiansborg, havde det været lidt mere særligt at følge med denne gang, hvor partiet var helt nystartet.

- Jeg tror, at der har været rigtig meget arbejde for at få det godt på skinner det hele. Han har haft nok om ørerne i meget lang tid, sagde hun.

Godt, at hun "tør og gøre noget"

Moderaterne var ikke til at overse på pladsen, hvor en stor gruppe ungdomspolitikere var mødt op med lilla flag i hænderne og flere gange råbte på partileder Lars Løkke Rasmussen.

I mængden stod også Peter Harbo, der har arbejdet som studentermedhjælper for Marie Bjerre (V) siden valget i 2017. Hun er blandt en af regeringsholdets yngste ministre og er blevet minister for ligestilling og digitalisering.

- Vi har jo ventet og arbejdet for, at det her skulle ske, så det er virkelig stort. Men nu, når hun rykker videre til et ministerie, kan det være, at vores samarbejde slutter, sagde han.

Også Christina Egelunds familie stod klar og kiggede efter deres datter, der var blevet ny uddannelses- og forskningsminister for netop Moderaterne.

Som tidligere folketingsmedlem og gruppeformand i Liberal Alliance er hun en af de ministre, der er blevet hentet ind af Lars Løkke Rasmusen (M) til at være en mere erfaren del af hans nye parti.

Mens bilerne med tonede ruder begyndte at rulle ind på pladsen, stod moren, Else Egelund, klar med sin iPhone i hænderne til at fotografere øjeblikket, hvor dørene gik op.

Christina Egelunds far fortalte, at de altid har diskuteret politik hjemme over middagsbordet, og at "Christina er et politisk menneske".

- Jeg tror ikke, at der vil være et øje tørt, når hun træder ud. Det er fantastisk, at vi har en datter, der kan være med til at styre det her land, sagde Karsten Egelund.

Faren var især stolt over, at have en datter, der gerne vil gøre noget for demokratiet.

- Så kan man være uenige om, hvorvidt det, man gør, er rigtigt eller forkert. Men alene det, at man tør og gør noget, synes jeg, er godt, forklarede Karsten Egelund.

Han mærkede, hvordan lettelsen – eller befrielsens øjeblik, som han siger – skyllede ind over ham, da han fik beskeden om, at datteren var kommet med på den eftertragtede liste.

Ligesom så mange andre fik de dog først beskeden sent onsdag. De måtte derfor stå op klokken 03.30 i nat og hoppe på første fly for at være fremme i tide. De havde skyndt sig afsted og slet ikke nået at planlægge, hvordan det senere skulle fejres, fortalte Else Egelund.

- Men når ens datter bliver minister, skal man selvfølgelig være her, lød det.