Politik

Ministerrokade afslører ny kronprins i Socialdemokratiet

Det er et tungt ministerie, Peter Hummelgaard har overtaget, men han er godt rustet, vurderer analytiker.

Peter Hummelgaard (S) tøvede ikke med at sige ja, da Mette Frederiksen (S) ringede onsdag aften.

Og svaret betød, at han torsdag formiddag var på vej i sin ministerbil fra Christianborg til Amalienborg – ikke som beskæftigelsesminister, men som ny justitsminister.

- Jeg er glad af flere årsager, det lægger jeg ikke skjul på. Jeg vil gerne være med til at skabe nye resultater på et nyt område, og det her er et vigtigt område, sagde han til TV 2, der var med på bagsædet i bilen.

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, kan godt forstå, at den 39-årige socialdemokrat er glad for sin nye titel.

Der er nemlig tale om et betydeligt skridt op ad rangstigen – et skridt, som kan føre Hummelgaard helt til tops, lyder det.

En ny kronprins?

Udover titlen som justitsminister, der er en af de tungeste poster i en regering, får Peter Hummelgaard plads i det centrale Koordinationsudvalg.

Her træffes regeringens vigtigste beslutninger, og kun to andre socialdemokrater har en plads, nemlig statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen.

- Jeg kan ikke tolke det på anden måde, end at der er store forhåbninger til Peter Hummelgaard, og efterhånden kan vi godt beskrive ham som kronprins i Socialdemokratiet, siger Hans Redder.

Blå bog

  • Peter Hummelgaard er født 17. januar 1983 (39 år gammel) i Tårnby. 
  • Han er uddannet jurist fra Københavns Universitet. 
  • Han valgt til Folketinget for Socialdemokratiet i 2015. 
  • Peter Hummelgaard var beskæftigelsesminister fra 2019-2022. 
  • Nu er han udnævnt som justitsminister i SVM-regeringen. 
  • Privat er Peter Hummelgaard gift med Sara Vad Sørensen. 

Læg dertil, at Hummelgaard er på vej ad præcis samme karrieresti som sin formand, Mette Frederiksen. Hun gik selv fra beskæftigelsesminister til justitsminister for til sidst at blive formand.

Hans Redder understreger dog, at selvom han nu ser Peter Hummelgaard som mulig fremtidig S-formand, er Mette Frederiksen ingenlunde truet.

Tværtimod sidder hun "bomstærkt" på posten.

Store ambitioner

I bilen på vej til Amalienborg forholdt Peter Hummelgaard sig ikke til, om der var tale om en opgradering eller ej.

Faktisk kvitterede han med en joke, da han fik spørgsmålet om, hvor vidt det føles anderledes at være blevet justitsminister.

- Det er koldere, lød det grinende med reference til decembervejret.

Peter Hummelgaard lagde dog ikke skjul på, at han har ambitioner på egne vegne, og at der er "mange og vigtige opgaver", der venter ham som justitsminister.

- Jeg er opvokset på Amager, så jeg kender på godt og ondt til mange på den ene og anden side af loven. Her har vi en kæmpe opgave med at komme vold og utryghed til livs, som er gift for samfundet, sagde han blandt andet.

Derudover pegede Peter Hummelgaard på, at der skal bruges tid på at dyrke samarbejdet i den nye regering, der ikke længere er ren socialdemokratisk, men også tæller Moderaterne og Venstre.

Minder om Trump

Særligt sidstnævnte kan blive interessant, set i lyset af at Peter Hummelgaard før har udtalt sig særdeles kritisk om Venstre og partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen.

I juni sammenlignede han Ellemanns politiske metoder med den tidligere amerikanske præsident Donald Trump.

- Jakob Ellemann siger under afslutningsdebatten, at der har været drevet politisk forfølgelse af modstanderne. Det er en så langt ude og trumpistisk udtalelse, at jeg aldrig troede, at man skulle høre det fra en statsministerkandidat i Danmark, sagde Peter Hummelgaard til Politiken.

Han ser dog lyst på situationen nu og har fuld tiltro til, at partierne "finder rytmen".

- Vi har jo været vant til at lave brede forlig også med de borgerlige partier, lød det.

Møgsager forude

Og Peter Hummelgaard er da også allerede trukket i arbejdshandskerne som justitsminister.

Få minutter efter at han fik overrakt stafetten af Mattias Tesfaye, skulle han svare på kritiske spørgsmål fra pressen om en kommende undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Her slog Hummelgaard fast, at den fængslede spion Ahmed Samsam ikke bliver en del af undersøgelsen:

- Regeringen har ikke fundet anledning til at nedsætte en undersøgelseskommission om det specifikke spørgsmål. Og det har jeg ikke yderligere at tilføje til, lød det.

Meldingen har siden trukket overskrifter og medført kritik, fordi Socialdemokratiet sagde det stik modsatte under valgkampen.

Ifølge TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren, er situationen et godt billede på, hvad der venter Peter Hummelgaard som ansvarlig for så tungt et område som Justitsministeriet:

- Der er gået meget kort tid, og nu skal han allerede forsvare en potentiel møgsag for regeringen. Dem kommer der formentlig flere af, siger han.

Jesper Vestergren vurderer dog, at Peter Hummelgaard er godt rustet til opgaven:

- Han har både parlamentarisk erfaring fra Folketinget og har været minister før. Det giver ham en stor fordel.