Den nye SVM-regering præsenteres på Amalienborg Slotsplads i København torsdag 15. december 2022.
Politik

Her er SVM-regeringens ministre

Flere gamle kendinge får ministerposter, men der er også debutanter på listen over dem, som fremover skal lede landet.

Det er slut med etpartiregeringen. Tre gamle politiske modstandere skal nu danne regering sammen, og de vil dermed stå i spidsen for et af de største politiske eksperimenter i nyere dansk tid.

Der er tale om en regering bestående af Mette Frederiksens socialdemokrater, Jakob Ellemann-Jensens Venstre og Lars Løkke Rasmussens moderater. Ministerlisten tæller i alt 23 personer, heriblandt flere navne, der fortsætter fra S-regeringen, men også stribevis af nye ministre.

- Partierne bag dette regeringsgrundlag har forskellige holdninger, prioriteter og historiske rødder. Sådan vil det fortsat være. Men der er også meget, der forener os, lyder det fra de tre partiledere i en fælles udmelding.

Der er 11 ministre fra Socialdemokratiet, 7 fra Venstre og 5 fra Moderaterne. 8 af de i alt 23 ministre er kvinder, og gennemsnitsalderen er knap 43 år.

Se den fulde liste over den nye regerings ministre nedenfor:

Mette Frederiksen (S)

Statsminister

45 år, bachelor i administration og samfundsfag fra Aalborg Universitet og en masteruddannelse i Afrikastudier fra Københavns Universitet. Hun har siddet i Folketinget siden 2001, været formand for Socialdemokratiet siden 2015 og har været statsminister i Danmark siden 2019. Tidligere har hun været beskæftigelsesminister og justitsminister.

Jakob Ellemann-Jensen (V)

Vicestatsminister og forsvarsminister

49 år, en længere karriere inden for militæret, hvor han i dag er premierløjtnant af Reserven, ligesom han har en kandidatuddannelse i erhvervsøkonomi og jura fra Copenhagen Business School. Har siddet i Folketinget siden 2011, været formand for Venstre siden 2019 og har tidligere været miljø- og fødevareminister.

Lars Løkke Rasmussen (M)

Udenrigsminister

58 år, kandidatuddannet i jura fra Københavns Universitet og en politisk karriere, der strækker sig tilbage til 1986, hvor han var formand for Venstres Ungdom. Har været folketingsmedlem siden 1994, formand for Venstre fra 2009 til 2021 og sidenhen formand og stifter af Moderaterne. Har tidligere været statsminister, finansminister og indenrigs- og sundhedsminister.

Nicolai Wammen (S)

Finansminister

51 år, kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet. Wammen har siddet i Folketinget siden 2011 og har tidligere været forsvarsminister og finansminister, og sidstnævnte fortsætter han med at være. Inden da var han i en årrække borgmester i Aarhus.

Troels Lund-Poulsen (V)

Økonomiminister

46 år, har arbejdet som landmand og været medlem af Folketinget siden 2007 og tidligere været beskæftigelsesminister, miljøminister, skatteminister, undervisningsminister og erhvervs- og vækstminister. Han har besiddet ministerposter under både Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen i fire forskellige regeringskonstellationer.

Sophie Løhde (V)

Indenrigs- og sundhedsminister

39 år, uddannet i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation fra Copenhagen Business School. Medlem af Folketinget siden 2007 og tidligere sundheds- og ældreminister og minister for offentlig innovation.

Peter Hummelgaard (S)

Justitsminister

39 år, kandidatuddannet i jura fra Københavns Universitet. Hummelgaard har siddet i Folketinget siden 2015, og inden da var han formand for DSU og chefredaktør for Netavisen Pio. Han har tidligere været beskæftigelsesminister og minister for ligestilling.

Jakob Engel-Schmidt (M)

Kulturminister

39 år, uddannet i erhvervsøkonomi fra Copenhagen Business School. Sad i Folketinget mellem 2013 og 2015 som 1. suppleant for Gitte Lillelund Bech og igen i 2016 frem til 2017 i stedet for Morten Løkkegaard. Har ikke været minister før.

Morten Bødskov (S)

Erhvervsminister

52 år, bachelor i samfundsfag fra Aalborg Universitet. Bødskov har siddet i Folketinget siden 2007 og var justitsminister fra 2011 til 2013. Gik af som justitsminister efter sagen om den såkaldte 'nødløgn'. Han var skatteminister igen under Mette Frederiksen.

Dan Jørgensen (S)

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik

47 år, kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet. Han blev valgt til Folketinget i 2015, men inden da var han minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Tidligere medlem af Europa-Parlamentet og næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Var senest klima-, energi- og forsyningsminister.

Magnus Heunicke (S)

Miljøminister

47 år, uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Han har været medlem af Folketinget siden 2007 og er tidligere transportminister. Før det arbejdede Heunicke blandt andet som journalist på Danmarks Radio. Var senest sundhedsminister, hvor han fik en hovedrolle i dansk politik, da coronapandemien lukkede store dele af verden ned.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S)

Social- og boligminister

45 år, bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet. Sad mellem 2001 og 2007 i Folketinget for Enhedslisten. Siden skiftede hun parti, og fra 2011 frem til i dag har hun været folketingsmedlem for Socialdemokratiet. Hun var børne- og undervisningsminister under Mette Frederiksens første regering.

Ane Halsboe-Jørgensen (S)

Beskæftigelsesminister

39 år, cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun har siddet i Folketinget siden 2011 og var senest minister for først Uddannelse- og Forskningsministeriet og så Kultur- og Kirkeministeriet. Før sin politiske karriere har Halsboe-Jørgensen arbejdet som konsulent ved LO.

Mattias Tesfaye (S)

Børne- og undervisningsminister

41 år, uddannet murersvend ved Skanska og Århus Tekniske Skole. Tesfaye har siddet i Folketinget siden 2015 og har blandt andet været integrationsordfører for Socialdemokratiet. Startede som udlændinge- og integrationsminister, men blev i maj 2022 i stedet udnævnt til justitsminister, da Nick Hækkerup trådte tilbage.

Kaare Dybvad (S)

Udlændinge- og integrationsminister

36 år, cand.scient. i geografi og geoinformatik fra Københavns Universitet og bachelor i geografi/teksam fra RUC. Dybvad har siddet i Folketinget siden 2015. Var først boligminister under S-regeringen, men overtog sidenhen Integration- og Udlændingeministeriet fra Mattias Tesfaye. Han fortsætter i samme ministerstilling.

Jeppe Bruus (S)

Skatteminister

44 år, kandidatuddannet i statskundskab fra Københavns Universitet. Har været folketingsmedlem mellem 2013 og 2015 og blev det igen fra 2019. Han blev skatteminister 4. februar 2022 og fortsætter i samme stilling.

Jacob Jensen (V)

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri

49 år, uddannet fra Copenhagen Business School og folketingsmedlem siden 2005. Han er 2. næstformand i Region Sjælland. Har ikke før været minister.

Louise Schack Elholm (V)

Kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde

45 år, kandidatuddannet i økonomi fra Københavns Universitet og folketingsmedlem siden 2007. Hun har sin ministerdebut.

Thomas Danielsen (V)

Transportminister

39 år, uddannede sig først til lastvognsmekaniker og sidenhen som bankrådgiver. Han har siddet i Folketinget siden 2011 og blev i 2022 gruppeformand for Venstre. Danielsen har ikke erfaring som minister.

Christina Egelund (M)

Uddannelses- og forskningsminister

45 år, dansk erhvervskvinde og tidligere folketingsmedlem og gruppeformand i Liberal Alliance. Var i 2019 medstifter af partiet Fremad, der ikke blev valgt til Folketinget. Hun bliver hentet ind til en ministerpost af Lars Løkke Rasmussen.

Marie Bjerre (V)

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling

36 år, uddannet i jura fra Københavns Universitet og University of California, Berkeley. Har været medlem af Folketinget siden 2019. Det er første gang, at Marie Bjerre skal være minister.

Mette Kierkgaard (M)

Ældreminister

50 år, valgt ind for første gang ved valget i 2022 for Moderaterne og har ikke politisk erfaring eller ministererfaring. Hun blev valgt ind med 2935 personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds.

Lars Aagaard (M)

Klima-, energi- og forsyningsminister

55 år, kandidatuddannet i forvaltning og politologi. Har ikke erfaring fra Folketinget eller som minister, men har en lang karriere inden for klima- og energi i Dansk Energi, hvor han først var vicedirektør og sidenhen direktør mellem 2006 og 2022.