Politik

SVM-regering lover skattestop – men din skat kan stadig stige

Den nye regering oversælger det nye skattestop, siger økonom.

Den dugfriske SVM-regering er enig om et "skattestop".

Det proklamerede Jakob Ellemann-Jensen (V) på et pressemøde onsdag, hvor han – sammen med Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (M) – præsenterede det nye regeringsgrundlag.

De oversælger det

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank

At det var netop Ellemann, der først tog ordet "skattestop" i sin mund, er næppe tilfældigt. Skattestoppet har nemlig været en central del af Venstres økonomiske politik i mere end 20 år.

- Vi giver danskerne og danske virksomheder tryghed i de kommende år, sagde en storsmilende Jakob Ellemann på pressemødet, hvor han beskrev skattestoppet som et "godt, solidt Venstre-aftryk".

Men selvom Venstreformanden solede sig i sin sejr, er "skattestoppet" ikke ensbetydende med, at den enkelte dansker kan se sig fredet for flere skatter og afgifter.

Tværtimod er det ifølge økonomer en lidt udvandet udgave af det famøse skattestop, der nu har fået comeback.

Et samlet skattestop

Kaster man et blik på det 58 sider lange regeringsgrundlag, står der, at regeringen "samlet set" vil nedbringe de danske skatter og afgifter.

De tre partier ønsker hverken at gøre det dyrere at være dansker eller at drive dansk virksomhed, lyder det.

I stedet vil de "skabe fremgang for Danmark ved at stille danske lønmodtagere og dansk erhvervsliv bedre i forhold til fremtidens vækst og arbejdspladser".

Løsningen tager "afsæt" i et skattestop. Men mens det tidligere skattestop, som blev indført i 2001, betød, at ingen skat eller afgift som udgangspunkt kunne hæves, er præmissen denne gang en anden.

Nu kan regeringen godt hæve skatter eller afgifter, hvis blot de reducerer andre skatter eller afgifter tilsvarende.

Flere undtagelser

SVM-regeringen har samtidig skrevet en række undtagelser ind.

Tobaks- og nikotinafgifter er helt undtaget fra skattestop-princippet, fremgår det af regeringsgrundlaget. Det samme er erhvervsbeskatning, men her bliver det lidt mere teknisk.

Partierne har nemlig givet sig selv mulighed for at hæve både skatter og afgifter, hvis blot pengene føres tilbage til erhvervene krone for krone.

Allerede indgåede aftaler om satser og beløbsgrænser, som stiger årligt, er heller ikke omfattet af skattestoppet.

"De oversælger det"

Cheføkonom ved Danske Bank Lars Olsen bemærker, at skattestop ikke er en beskyttet titel.

Derfor står det regeringen frit for at kalde netop deres model, hvad de vil.

Regeringen giver reelt ingen garantier til den enkelte dansker

Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank

Ifølge Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, er der dog en risiko for, at danskerne vil blive skuffet.

For med rækken af undtagelser vil SVM-regeringens økonomiske politik næppe føles som et reelt skattestop, siger han til TV 2:

- Her har vi at gøre med afsenderstyret kommunikation, og jeg synes, de oversælger det. Regeringen giver reelt ingen garantier til den enkelte dansker, men sikrer i stedet, at man ikke kan gøre det samlede skattetryk større.

Skattelettelser for fem milliarder

Netop skattetrykket var blandt Venstres helt store slagnumre under valgkampen, hvor Jakob Ellemann gang på gang fremsatte, at skatter og afgifter under Mette Frederiksen er blevet hævet mere end 40 gange.

Allerede i starten af september – en måned før valgudskrivelsen – ville Mette Frederiksen i et Politiken-interview ikke udelukke topskattelettelser.

Efterfølgende tilføjede hun til TV 2, at den socialdemokratiske politik var, som den altid havde været, og at topskattelettelser ikke ville "være den rigtige medicin – hverken for dansk økonomi eller for danskerne".

Alligevel er der altså topskattelettelser at finde i det nye regeringsgrundlag. Både ved indførslen af en "mellemskat" og en ny "toptopskat".

Du kan læse mere om SVM-regeringens skattepolitik i artiklen her.