Regeringen vil halvere uddannelser og fjerne SU – en "massakre", siger politisk kommentator
Regeringens uddannelsesudspil var ifølge Martin Lidegaard (R) en af årsagerne til, at Radikale Venstre ikke gik med i den nye regering.
Står det til den nye SVM-regering, skal der ske store ændringer på uddannelsesområdet. Halvdelen af kandidatuddannelserne skal halveres, så de fremover tager et år at gennemføre frem for de nuværende to år.
Samtidig skal det sjette SU-år afskaffes, så studerende kun har SU nok til den normerede gennemførelsestid.
Det fremgår af det regeringsgrundlag, som Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) præsenterede på et pressemøde onsdag.
Forslaget er voldsomt ifølge politisk kommentator Søs Marie Seerup.
- Man lægger op til, hvad jeg godt vil betegne som en massakre – især på universiteterne. Samlet set ser det ud til, at man faktisk trækker penge ud af de videregående uddannelser for at placere dem andre steder, siger hun.
- Det er en voldsom forandring. Og det vil bestemt ikke være populært alle steder. Jeg tror, at det er et af de steder, hvor de (regeringspartierne, red.) kommer til at få nogle diskussioner.
Unge er forkælede
Under valgkampen foreslog Socialdemokratiet den omtalte forkortelse af kandidatuddannelser, men da var der hverken opbakning til forslaget fra Venstre eller Moderaterne.
Til gengæld foreslog Venstre en afskaffelse af det sjette SU-år. Et forslag, der også har fundet vej til regeringsgrundlaget.
Politisk kommentator Søs Marie Seerup fortæller, at der hidtil har været stor politisk berøringsangst på uddannelsesområdet.
- Man skal huske, at noget af det værste, man kan blive brandet som, det er en ungdomsfjendsk regering, siger Seerup og henviser til en generation af aktivistiske unge, der gerne demonstrerer og nyder stor opbakning fra blandt andet erhvervslivet.
Men hvorfor gør regeringen det så?
- Fordi den synes, at det er nødvendigt, og fordi den synes, at de her unge mennesker er relativt forkælede. De får gratis uddannelse, masser af SU og alle muligheder serveret. Og der er mere brug for pengene andre steder i uddannelsessystemet.
Det kunne være hos erhvervsuddannelserne, som regeringen ifølge regeringsgrundlaget vil lave en "markant styrkelse" af.
- Helt ubegribeligt
Forslaget om at halvere kandidatuddannelserne og afskaffe noget af SU'en er bestemt heller ikke populært hos hverken de radikale eller landets studerende.
Det er ifølge formanden for Radikale Venstre, Martin Lidegaard, en af grundene til, at Radikale Venstre trak sig fra regeringsdannelsen i sidste øjeblik.
- Det er den største omlægning og nedlægning af den danske uddannelsessektor i mange, mange år. For os er det helt ubegribeligt, at man ønsker mindre uddannelse og ikke mere uddannelse, når hele erhvervslivet står og råber på mere kvalificeret arbejdskraft, siger Martin Lidegaard til TV 2.
Heller ikke hos landets studerende bliver forslaget mødt med glæde.
- Det er mega synd, at ungdommen skal betale regningen for de kriser, vi står i nu, siger Jeanette Kusk, som er næstforperson i Studenterrådet på Aarhus Universitet, til TV 2.
Hun peger på, at de unge i forvejen er pressede.
- Og jeg tror sgu ikke, at det hjælper, at vi skal jappes hurtigere igennem uddannelsessystemet, at vi skærer på kvaliteten eller gør det sværere at finde fleksible løsninger, siger den studerende.
Du kan læse om regeringens uddannelsesudspil og andre hovedpunkter i regeringsgrundlaget her.