Politik

Regeringen vil afskaffe en helligdag - "givetvis" store bededag

Den nye regering vil sløjfe en af danskernes fridage for at finde penge til forsvar.

Den nye SVM-regering vil afskaffe en helligdag. Det fremgår af regeringsgrundlaget.

- Det bliver givetvis store bededag, uddyber fungerende statsminister Mette Frederiksen under fremlæggelsen af regeringsgrundlaget.

- Hele ideen med det her er, at vi har behov for at finansiere nogle øgede forsvarsudgifter, siger hun og opremser de mange kriser, der gør, at regeringen finder det nødvendigt at bede alle danskere om at bidrage "lidt mere".

Statsministeren kalder det "relativt billigt sluppet".

Danskerne skal arbejde en dag mere

Store bededag er en officiel dansk helligdag, som falder i foråret på fjerde fredag efter påske og dermed tre uger før pinse.

Afskaffelsen skal få virkning fra 2024. Dermed bliver Danmarkshistoriens sidste store bededag 5. maj næste år.

Når den kommende SVM-regering vil afskaffe store bededag, betyder det, at dagen ikke længere vil være en helligdag, hvor man kan holde fri med løn.

Så det betyder at man skal arbejde en dag mere uden at få mere i løn?

- Det, vi beder danskerne om, er at arbejde en dag mere, så vi hurtigere kan leve op til vores internationale forsvars- og sikkerhedspolitiske forpligtelser, ja, bekræfter Mette Frederiksen.

Kan give milliarder til statskassen

Det fremgår endnu ikke, hvor mange penge regeringen regner med, at der vil komme ud af dén finte.

Men store bededag har været i skudlinjen flere gange tidligere. Senest havde Helle Thorning Schmidts S-R-SF-regering helligdagen oppe at vende i forbindelse med trepartsforhandlingerne i 2012.

Dengang forventede de, at en fridag mindre til landets lønmodtagere ville give to milliarder kroner mere til statskassen årligt.

Faste og kirkegang

De fleste forbinder formentlig store bededag med traditionen med at spise varme hveder aftenen inden. Men helligdagen går ifølge Nationalmuseet helt tilbage til 1686, hvor den formelt blev kaldt "ekstraordinær, almindelig bededag".

Formålet var, at man skulle faste og holde sig ædru, gå i kirke og holde sig fra arbejde, spil, leg og anden "verdslig forfængelighed".

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer sammen med Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) regeringsgrundlaget for den kommende regering onsdag middag ved et pressemøde på Marienborg.

Regeringen – herunder de nye ministre – præsenteres torsdag.