TV 2 erfarer: Aftale om elevfordeling rulles tilbage
Far og mors lønseddel skal ikke længere være afgørende for, hvor unge kan gå på gymnasiet. Det er S, M og V blevet enige om, erfarer TV 2.
De tre tilbageværende partier i regeringsforhandlingerne er nået til enighed om en af de knaster, der har fyldt i de igangværende forhandlinger.
Det erfarer TV 2.
Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne er således nu nået til enighed om, at aftalen om elevfordeling af gymnasieelever rulles tilbage, så kriteriet om forældrenes indkomst ikke længere vil være gældende.
Det fremgår af det udkast til et regeringsgrundlag, der er genstand for forhandlinger tirsdag aften på Marienborg.
Udskældt aftale
Et politisk flertal blev i juni sidste år enige om, hvordan elever fremover skal fordeles på landets gymnasier.
Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne stod bag aftalen, der skulle gælde fra skoleåret 2023/2024. Formålet var at løse problemet med, at elever samles efter social, kulturel og etnisk baggrund – og i særdeleshed skulle den løse problemet med rene indvandrergymnasier. Dansk Folkeparti trak dog sin støtte til aftalen efterfølgende.
Men lige siden har den mødt kritik fra borgerlige partier. Særligt Det Konservative Folkeparti og Venstre har harcelleret mod "tvangsfordelingen".
Der er allerede blevet justeret på aftalen, så gymnasieelever ikke skal fordeles ved lodtrækning. I stedet skal der skeles til de unges transporttid til uddannelsen.
Men det var ikke nok for Venstre, der rasede mod, at elevernes frie valg blev taget fra dem.
Ellemann overholder valgløfte
På dagen hvor Mette Frederiksen udskrev folketingsvalg stillede Venstre-formanden op til et pressemøde, hvor han udlagde den politik, partiet gik til valg på.
Her fremgik det blandt andet, at Venstre ville tilbagerulle regeringens tvangsfordeling af gymnasieelever efter forældrenes indkomst.
- Det er hamrende udansk at dele folk op i rige og fattige, det skal vi holde op med nu, sagde han.
Dermed ser aftalen med de to andre partier altså ud til at være første appelsin, der officielt lander i Jakob Ellemanns turban efter, at han selv har opgivet sit krav om en advokatvurdering af Mette Frederiksens ansvar i minksagen og medgivet, at han "måske" kommer til at pege på sin hidtidige ærkefjende, Mette Frederiksen, som statsminister.
Regeringsforhandlingerne fortsætter tirsdag eftermiddag og aften i statsministerens embedsbolig, Marienborg. Senest har Radikale Venstre forladt forhandlingerne om en ny regering, der nu ser ud til at komme til at bestå af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.