Dansk Folkeparti er ude af regeringsforhandlingerne: - Det kan vi jo ikke se os selv i
Mette Frederiksen har stemt Danmark hjem til 2001, hvis hun laver en regering med de radikale og Moderaterne, mener Messerschmidt.
Dansk Folkeparti er endegyldigt ude af regeringsforhandlingerne.
Det oplyser partiet til TV 2.
Natten igennem har den kongelige undersøger Mette Frederiksen (S) forhandlet på Marienborg med Venstre, Moderaterne og Radikale Venstre, og parterne nærmer sig efter alt at dømme en ny regering.
Derfor konstaterer Dansk Folkeparti, at det er slut for denne gang for deres vedkommende.
- Det er selvfølgelig fordi, vi ikke har været med i forhandlingerne i et stykke tid og været med til at skrive regeringsgrundlaget. Og så kan vi jo også se, at de radikale ender med at blive en del af det. Det kan vi jo ikke se os selv i, siger Dansk Folkepartis næstformand, René Christensen.
DFs røde streger
Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, sidder i øjeblikket i Retten på Frederiksberg, hvor han er tiltalt for svindel med EU-midler i den såkaldte Meld- og Feld-sag.
Men han fortæller i et nyhedsbrev til partimedlemmerne, at han ikke var i tvivl, da han så det røde flertal tegne sig på valgaftenen:
- Med udsigt til atter fire år med Enhedslisten og Alternativet for bordenden var jeg ikke i tvivl. Kunne Dansk Folkeparti trække i en anden retning, skulle det bestemt afprøves, skriver han og opremser flere emner, hvor DF og Socialdemokratiet ser ens på mange ting.
Derfor mødte han og René Christensen op til forhandlinger på Marienborg "velforberedte og med konkrete forslag", som han gengiver det. De havde "åbenhjertige samtaler" med Mette Frederiksen i håbet om at "trække Danmark i den rigtige retning". De var klar til at indgå kompromiser.
- Men der er røde streger, understreger Morten Messerschmidt.
- Enhver tanke om indflydelse til de radikale er umulig set fra vores stol. Danmarkshistorien er plettet som en dalmatinerhund med skaderne efter radikal indflydelse. Fra medlemskabet af EU til udlændingelovens katastrofer. Fra den moderne skolepædagogik til vor tids woke-spøgelse.
Nemmere at samarbejde med Enhedslisten
Og det hjælper ikke på det, at Moderaterne også ser ud til at blive en del af den kommende regeringskonstellation, mener Messerschmidt.
- Et parti, der nærmest så dagens lys for at holde et parti som Dansk Folkeparti uden for indflydelse, har vi i sagens natur svært ved at samarbejde med. Uviljen er gensidig, for at sige det mildt.
Morten Messerschmidt går så vidt som til at sige, at Enhedslisten ville være en nemmere samarbejdspartner "med sin forståelse for de svages problemer og EUs ulyksaligheder".
Vil stadig søge samarbejde
Både formanden og næstformanden understreger, at Dansk Folkeparti vil være konstruktive oppositionspartier.
- Nu venter vi på, hvad der kommer. Så vil vi rose det, der er godt, og skælde ud på det, der er dårligt, siger René Christensen.
Han minder om, at når der er landet en regering, og hverdagen atter indfinder sig på Christiansborg, så handler det om brede forlig, der fremtidssikrer politikken. Og der vil Dansk Folkeparti fortsat arbejde for at sætte partiets aftryk, forsikrer han.
- Vi er ude af regeringsforhandlingerne, men vi er jo ikke ude af det parlamentariske arbejde, siger René Christensen.
Mette Frederiksens svigt
Hans formand formulerer sig mindre forsonende.
Morten Messerschmidt mener, at "Mette Frederiksen har stemt danskerne hjem til 2001" - altså tiden før vælgerne gav Dansk Folkeparti stor indflydelse.
En fortid, hvor skiftende socialdemokratiske formænd havde "fingrene flettet så nært med de Radikale, at man aldrig kunne komme fri".
- Det svigt vil runge som et ekko af løgn og bedrag endnu større end Venstres svigt af en mink-advokatundersøgelse.
Regeringsforhandlingerne ventes at fortsætte tirsdag eftermiddag.