Topskattelettelser var en af årsagerne til SF-exit fra forhandlinger

Pia Olsen Dyhr skriver på Facebook, at topskattelettelser var del af aftaletekst, da SF forlod forhandlinger.

Det ser ud til at være lykkedes for Venstre at få topskattelettelser som en del af et nyt regeringsgrundlag i den mulige brede regering.

I et opslag på Facebook skriver SF-formand Pia Olsen Dyhr, at topskattelettelser var en del af den aftaletekst, der var på bordet, da SF forlod forhandlingerne for fire dage siden.

- Nu er der gået fire dage, efter SF forlod regeringsforhandlingerne, fordi de var for blå. Jeg håber fortsat på, at noget af det vi forhandlede ind i teksten om børn og unges trivsel, om natur og klima, og ligeløn overlever. Det vil være godt for Danmark.

- Men der er så også elementer i teksten, der gik i den helt forkerte retning blandt andet topskattelettelser, skæve arbejdsudbudsreformer, og derfor forlod vi forhandlingerne. Vi kunne ikke længere genkende SF i det, skriver Pia Olsen Dyhr på Facebook.

Politisk analytiker: Visse skattelettelser kunne være spiselige

Ifølge TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren, peger formandens kommentar på, at udkastet, der lå på bordet ved SF's deltagelse, var for "blåt". I det lys er meldingen ikke opsigtsvækkende.

- Det kommer ikke som en kæmpe overraskelse. Det interessante er, hvordan man finansierer de skattelettelser, siger han.

Pia Olsen Dyhr har tidligere givet udtryk for, at visse skattelettelser godt kunne være tålelige for partiet.

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at det ville være et problem for dem at sige ja til topskattelettelser, for der er også masser af SF-vælgere, som betaler topskat, men det kommer an på, hvordan man finansierer dem. Hvis man gør det ligesom sidste gang ved at skære i ydelserne, så bliver det svært for SF, siger Jesper Vestergren.

- Skulle jeg kaste alt det over bord, vi har bygget op i SF, for at blive minsiter i en mini blå regering?, siger Pia Olsen Dyhr. Video: TV 2 NEWS

Hverken Venstre eller Socialdemokratiet gik til valg på at sænke skatten i toppen.

Men emnet kom pludselig på bordet i november, da der lød nye toner fra Jakob Ellemann-Jensen (V) efter et forhandlingsmøde med kongelig undersøger Mette Frederiksen (S).

- Det handler også om at justere på topskattegrænsen. At rykke den, så det for flere kan betale sig at yde en ekstra indsats, sagde Ellemann 23. november.

Mette Frederiksen har heller ikke afvist, at topskattelettelser kan blive aktuelle.

Regeringsforhandlinger fortsætter ifølge TV 2 søndag.

Lørdag var der fælles forhandlinger mellem Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne og De Radikale.

- Jeg kan godt forstå, hvis SF har syntes, at det blev for blåt, siger Jesper Vestergren:

- Hvis man husker, hvad der foregik under Helle Thorning-Schmidts regering, der var det tydeligt, at de sagde ja til for meget blåt, og det var ved at tage livet af dem. Hvis man en gang til begår den samme dumhed, kunne det koste partiet livet.

Indholdet kan have ændret sig

Det er vigtigt at bemærke, at ingen uden for Marienborgs mure ved nøjagtig, hvad der i øjeblikket ligger på forhandlingsbordet. Det kan have ændret sig siden SF 7. december trak sig fra forhandlingerne.

- Man kan have en anelse om, at nogle af de ting, som Pia Olsen Dyhr mente var skæve, formentlig er blevet endnu skævere, fordi det er Løkke og Ellemann, der sidder tilbage og forhandler, men vi ved jo dybest set ikke, om de ting stadig er på bordet, og hvor der eventuelt er lavet ændringer. Det skal vi huske, siger Jesper Vestergren.

Hvis det bliver en regering med Socialdemokratiet og Venstre, er det nødvendigt at have minimum Moderaterne som parlamentarisk grundlag.

Med Moderaterne som en del af regeringen kan det blive en flertalsregering med 89 mandater.

Da de fire nordatlantiske mandater traditionelt ikke blander sig i dansk indenrigspolitik, kan regeringen reelt være en flertalsregering uden at have 90 mandater.

Skulle forhandlingerne bryde sammen, står SF klar igen.

- Og hvis nu det politiske projekt hen over midten bryder sammen, kære socialdemokrater, så er vi også klar til nye forhandlinger, skriver Pia Olsen Dyhr.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Pia Olsen Dyhr.