Politisk analytiker: - Det kan gĂĄ hen at blive rigtig dyrt for Jakob Ellemann

Det kan ende med at blive en dyr omgang, at Venstre og Moderaterne skifter kurs, mener TV 2s politiske analytiker.

Med Jakob Ellemann-Jensens (V) og Lars Løkke Rasmussens (M) u-vendinger er vejen mod et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet blevet endnu mere farbar.

Det vurderer Jesper Vestergren, TV 2s politiske analytiker, efter at de to partiformænd søndag gjorde det klart, at de ikke længere ønsker en juridisk vurdering af statsministerens rolle i minksagen.

- Nu er der ryddet en sten af vejen i og med, at både Jakob Ellemann og Lars Løkke Rasmussen har fortalt, at de ikke længere mener, at der skal laves en advokatvurdering af Mette Frederiksens (S) rolle i minksagen, men at man i stedet skal sætte et værdigt punktum på en anden måde, siger han.

Det havde de ellers begge tidligere fremført som et ultimativt krav.

"Ingen kan købe Venstre med ministerbiler"

Igen og igen har det lydt fra partierne, at der ingen vej er udenom en advokatvurdering i sagen, der har haft store omkostninger for landets minkavlere efter den ulovlige beslutning om at slĂĄ minkbestanden ned.

Sophie Løhde, Venstres politiske ordfører, kunne 5. juni i år sige det "helt klart":

- Ingen kan købe Venstre med ministerbiler i et fordækt forsøg på at undslå sig ansvaret for en skandaløs magtudøvelse.

Og 21. oktober ville Moderaternes politiske ordfører, Jakob Engel-Schmidt, "stilfærdigt" minde om, at enhver støtte til enhver statsminister forudsatte, at vedkommende bakkede op om en advokatvurdering.

En svær beslutning

Det var dengang, og at partierne nu mener det stik modsatte, har formentlig ikke været gratis for Mette Frederiksen, siger Jesper Vestergren.

- Når man dropper et af kravene fra valgkampen, er det selvfølgelig noget, man skal betales for, siger han.

Hvad det har kostet, og hvad der på nuværende tidspunkt er på forhandlingsbordet, er der fuldstændig stilhed om. Under alle omstændigheder er det nu tid til at "se fremad", sagde både Lars Løkke Rasmussen og Jakob Ellemann-Jensen søndag.

- Man skal huske, at en politisk forhandling tit er en studehandel, hvor man giver lidt og får lidt, sagde Vestergren kort efter Lars Løkke Rasmussens kursskifte:

- Her vil Lars Løkke Rasmussen jo kunne bruge det, at han dropper minkundersøgelsen, til måske at få nogle andre politiske indrømmelser, der er vigtige for ham, siger han.

I stedet for en advokatvurdering er det vigtigste nu, at der bliver sat turbo på kompensationen til minkavlerne, som mange stadig venter på. Med fortrinlig timing sendte brancheforeningen Danske Minkavlere søndag en skriftlig udtalelse til TV 2, hvori foreningen skrev, at foreningen nu også mente, at det var på tide at komme videre.

Men beslutningen har alligevel ikke været let, mener Jesper Vestergren.

- Jeg tror faktisk, det har været en ret svær beslutning for Venstre, fordi partiet har ment, at hele beslutningen om nedslagtningen af mink har været rigtig svær, og at det har været en forkert beslutning. Det er også gået ud over Venstres kernevælgere og bagland, der mærker den hårdeste konsekvens, ved at dyrene er slået ned, at besætningerne er forsvundet, og at deres levegrundlag også er forsvundet, siger han.

Løftebrud på løftebrud

For Jakob Ellemann-Jensens vedkommende er beslutningen ikke blevet lettere af, at han forud for søndagens løftebrud – hvilket han erkender, at det er – kun knap en uge forinden begik sit første. Det skete, da han erkendte, at et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet begyndte at lyde fornuftigt.

Det havde han utvetydigt afvist ved talrige lejligheder under og efter folketingsvalget.

- Det her er så endnu et løftebrud på Jakob Ellemanns vej mod at komme i regering sammen med Socialdemokratiet. Han sagde ét under valget, og nu mener han det modsatte. Det kan gå hen at blive rigtig dyrt for Jakob Ellemann, siger Jesper Vestergren.

Skal Venstre lykkes med sin nyfundne stil, skal partiet ifølge den politiske analytiker have mere ud af forhandlingerne, end hvad partiet gik til valg på.

- Nu har de droppet noget af det, de er gået til valg på, og det må vi tolke på den måde, at de kan få noget andet. Hvad det "andet” er, ved vi så ikke endnu, siger han.