Politik

Masser af kritik fra Venstres bagland: - Sælger ud af principper for ministerbiler

Søndag aften bugner det med meldinger fra Venstre-folk, der er skuffede over Jakob Ellemann Jensens dødstød til advokatvurdering af Mette Frederiksen.

Søndag aften trådte Venstre-formanden Jakob Ellemann-Jensen frem foran pressen med en svær besked.

For med Marienborg og forhandlingslokalerne i ryggen fortalte han, at han nu ikke længere støtter en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen.

Vurderingen har ellers været yderst magtpåliggende for Ellemann og Venstre gennem hele valgkampen, og der skulle da heller ikke gå længe, fra kameraerne slukkede, til Venstres bagland begyndte at røre på sig.

Sælger principper for ministerbiler

Venstre-folk stod søndag aften nærmest i kø på sociale medier for at kritisere formandens kovending og indrømmede løftebrud, og også politiske analytikere forudså hurtigt, at det kunne blive en dyr udmelding for Ellemann.

- Som jeg ser det, sælger partiet ud af værdier og principper til fordel for ministerbiler i en regering med Socialdemokratiet, lyder det blandt andet fra Venstremedlem Birgitte Søe til TV 2.

Hun mener, at Jakob Ellemann nu har vendt ryggen til to af de grundlæggende principper, han sammen med Venstre gik til valg på: At han ikke ville gøre Mette Frederiksen til statsminister, og at man skulle have en advokatvurdering.

- Os, der har stemt på Venstre, får intet af det, der blev stillet i udsigt. Jeg har enormt svært ved at se, hvor mit parti befinder sig i fremtiden, siger hun og beskriver sig selv som "enormt fortørnet og skuffet".

Skammer sig

Ordet skuffet går igen hos flere. Blandt andet hos Emil Pedersen, der er byrådsmedlem for Venstre i Esbjerg.

- Jeg er virkelig, virkelig ked af det og skuffet. Jeg vil endda sige, at jeg skammer mig over, at vi i dag er ude og ikke bare gå på kompromis med de principper, Venstre har stået på mål for i flere år – men helt forlade dem, siger han til TV 2.

Og tager man et kig rundt på både sociale og traditionelle medier, er det ikke svært at finde kritiske røster:

- Det er da klart, at Venstres bagland er dybt bekymret for, at vores formand får solgt det her for billigt, siger Marianne Bredal, der er medlem af partiets hovedbestyrelse, til TV MIDTVEST, mens TV 2 ØSTJYLLAND har talt med Anders Christensen, der er regionsrådsmedlem i Region Midtjylland:

- Det river og flår noget i vores parti i øjeblikket, med de kameler vi skal sluge, siger han.

På Twitter kalder Cille Hald Egholm, der er medlem af Borgerrepræsentationen i København, det for "sindssygt" at skrinlægge en advokatundersøgelse af et muligt grundlovsbrud "i bytte for et par ministerposter".

Og tidligere medlem af Folketinget for Venstre og nuværende ordfører Anne Honoré Østergaard skriver derimod kort og kontant: 'Trist, sørgeligt og forkert!"

Der er dog også få positive meldinger fra Venstres bagland til et samarbejde henover midten.

- Det er klart, at en regering sat sammen af Socialdemokratiet og Venstre vil bære præg af de holdninger, man har begge steder. Det er jo et spørgsmål om at klippe en hæl og hugge en tå og mødes i et konstruktivt samarbejde. Det, synes jeg, er til gavn for danskerne, siger Finn Tranum, byrådsmedlem i Odder Kommune, til TV 2 Østjylland.

Der er endnu ingen nuværende medlemmer af Venstres folketingsgruppe, der har ytret utilfredshed med Ellemanns udmelding.

Selv argumenterer han for, at man ikke kan begynde et potentielt regeringssamarbejde med en juridisk undersøgelse af landets statsminister.