Politik

Løkke skyder minkundersøgelse til hjørne

Lars Løkke Rasmussen krævede, at der skulle foretages en juridisk vurdering af minksagen. Foran Marienborg lød andre toner fra formanden.

Det var et ultimativt krav fra Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, at der skulle foretages en advokatvurdering af fungerende statsminister Mette Frederiksens rolle i minksagen. Vurderingen var nødvendig for, at han kunne indgå i en regering.

Men søndag trækker han i land:

- Vi kan ikke føde en regering, hvor man starter med at have juridiske undersøgelser på landets statsminister, siger Lars Løkke Rasmussen.

Under valgkampen tegnede der sig et flertal på Christiansborg for at foretage en advokatvurdering. Flere partier gik endda til valg på det, heriblandt Alternativet, som dog ad flere omgange skiftede holdning.

Venstre med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen har også talt for vigtigheden af en advokatvurdering. Senest under regeringsforhandlingerne har han været mere tvetydig i sit sprogbrug.

En "værdig afslutning"

Der er behov for en "værdig afslutning" på sagen, sagde han 28. november. På det tidspunkt kunne det stadig involvere en advokatvurdring, sagde han.

"Et værdigt punktum", kalder Lars Løkke Rasmussen det, søndag foran Marienborg. Det skal sættes, siger han, og det vil involvere to ting:

- For det første minkavlerne, som har været ofre, og som der skal tages hånd om. De venter fortsat på deres erstatning, og det er vi simpelthen nødt til at finde en måde, hvorpå vi kan få gjort noget ved – eventuelt acontoudbetalinger, siger han.

Den anden vigtige sag er, de veksler som minksagen har trukket på befolkningens tiltro til retsstaten. Tilliden har lidt et knæk, og det skal der ændres på, lyder det fra formanden.

- Det handler om at få genvundet respekten for retsstaten, så der er ordentligt fokus på god lovkvalitet, grundlovsoverholdelse og den slags ting. Vi skal skabe et stærkere justitsministerium til lige præcis de her ting, for vi har et justitsministerium, som i dag både har dét ansvar, men samtidig er ansvarlig for blå blink. Det kunne vi godt gøre anderledes, siger han.

Vil gentænke Justitsministeriet

Et sådan ministerium skal "holde regeringen til ilden" for ting, der vedrører demokrati, retssikkerhed og ordentlighed, siger Løkke Rasmussen, så lignende sager ikke gentager sig.

Det ville være hans "bud" på en værdig afslutning, fortæller han, og gentager:

- Vi kan ikke føde en regering, som starter med at lave juridiske undersøgelser af landets statsminister.

Dermed skifter Lars Løkke Rasmussen fuldstændig kurs, fortæller TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren.

- Det betyder, at Løkke nu vender på en tallerken. Det var et ultimativt krav fra ham under valgkampen. Der siger han nu, at det ikke kan lade sig gøre nu at lave en advokatvurdering, og at det skal man droppe.