Politik

Ellemann bakker ikke længere op om advokatvurdering af Mette Frederiksen

Der var ét løftebrud, og nu er der, med Ellemann-Jensens egne ord, et nyt. Heller ikke han bakker længere op om advokatvurdering af Mette Frederiksen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, bakker nu på sit krav om, at der skal foretages en advokatvurdering af statsminister Mette Frederiksens (S) rolle i minksagen.

Dermed gentager han ordene fra Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, som søndag eftermiddag sagde, at en regering ikke kan fødes med en vurdering af statsministeren som første handling.

- Et af spørgsmålene, som vi har brugt meget tid på, er advokatvurderingen. Vi har ikke set helt ens på tingene. Meldingen er, at man ikke kan starte en regering med en advokatvurdering, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Med Lars Løkke Rasmussens kursskifte, smuldrede flertallet for en advokatvurdering. Det bliver nu kun understreget af Ellemann-Jensens kovending.

Minkavlerne skal have deres erstatning

I de godt seks minutter, Jakob Ellemann-Jensen talte til pressen foran Marienborg, var formandens budskaber i fuldkommen samklang med Lars Løkke Rasmussens.

Også Ellemann-Jensen ønsker at få lagt minksagen bag sig, for det vil være det bedste for sagens ofre – minkavlerne.

- Det, som er magtpålæggende for mig, er at sikre, at vi får en ordentlig afslutning på den her sag. Det handler om dem, det først og fremmest er gået ud over, minkavlerne, at de kan få deres erstatning, at de kan få den hurtigere, end der er lagt op til, siger han.

Lars Løkke Rasmussen foreslog først på eftermiddagen, at Justitsministeriet skulle have en overhaling. Ministeriet bør – i en eller anden facon – rustes bedre til at holde "regeringen til ilden" og varetage demokrati og retssikkerhed.

Jakob Ellemann-Jensen formulerer det således:

- (Vi skal få, red.) lagt nogle garantier ind i vores måde at drive regering på, som sikrer, at noget sådant ikke kan ske i fremtiden, for det her er en meget, meget alvorlig sag. Den bliver vi nødt til at få lagt bag os, som også minkavlerne er ude at sige i dag, siger han.

Ellemann: Det er (endnu) et løftebrud

Brancheforeningen Danske Minkavlere sendte søndag en skriftlig udtalelse til TV 2, hvori foreningen skrev, at det nu er tid til at se fremad.

- I erhvervet er vi selvfølgelig selv blandt de mange, der hele tiden har ment, at fejlene i minksagen burde følges til dørs med vurdering og prøvelse hele vejen. Mette Frederiksen burde jo heller ikke være bange for at få det prøvet, hvis der ikke er noget at komme efter, skrev formand Tage Pedersen.

Mange gange både under og efter valgkampen afviste Jakob Ellemann-Jensen pure, at han ville indtræde i en regering med Mette Frederiksen. Han nærede kort og godt "ikke tillid" til hende.

Piben fik ugerne efter valget en anden lyd, og i et interview med TV 2 5. december erkendte formanden selv, at med sin nyfundne interesse for et regeringssamarbejde mellem V og S, var der tale om "et løftebrud".

Søndag foran Marienborg bliver formanden så spurgt, om dette ikke også kan betragtes som et løftebrud over for vælgerne:

- Ja, for det er klart, at jeg gik til valg på noget andet. Jeg gik til valg på en blå regering. Jeg gik til valg på at blive statsminister. Men jeg må også bøje mig for den demokratiske virkelighed og den måde, som parlamentet er sat sammen på i vores land. Så må jeg agere inden for det, siger han.