Politik

Blå partier tordner mod Løkke og Ellemann: - Den ulækre del af politik

Både Støjberg, Vermund og Vanopslagh er stærkt uforstående over for Lars Løkkes og Jakob Ellemanns kovending i minksagen.

Med Lars Løkke Rasmussens (M) udmelding tidligere søndag, var der pludselig ikke længere flertal for at igangsætte en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen.

Senere søndag satte Jakob Ellemann-Jensen (V) så et symbolsk søm i kisten, da også han valgte at frede den fungerende statsminister.

Man er villig til at veksle retssikkerheden for danskerne med ministerbiler

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige

Og det vækker skarpe reaktioner blandt blå partier, der entydigt har vist opbakning til selvsamme advokatvurdering.

- Det her er et meget, meget stort tillidsbrud. Ikke bare over for minkaverne og deres familier, men også over for hele den danske befolkning, lyder det eksempelvis fra Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg.

Støjberg og Vermund: Ministerbiler trumfer moral

Både Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen talte under valgkampen med store bogstaver for nødvendigheden af en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i sagen, der endte med at koste danskerne 19 milliarder i erstatning og en minister jobbet.

Nu turnerer de altså med det modsatte synspunkt, og det har Inger Støjberg ikke meget tilovers for.

- Jeg har svært ved at forstå, at der nu er nogle ministerbiler, der holder og venter, og så er det moralske kompas pludselig anderledes, siger hun.

Lignende kritik kommer fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund:

- Man er villig til at veksle retssikkerheden for danskerne med ministerbiler og en fed ministerhyre. Det er politik, når politik er værst, siger hun til TV 2.

Pernille Vermund om Løkke og Ellemanns udmeldinger om advokatvurdering Video: TV 2 NEWS

"Det klinger hult"

Både Lars Løkke Rasmussen og Jakob Ellemann-Jensen har argumenteret for, at det vil være problematisk at begynde en regeringsperiode med en juridisk undersøgelse af egen statsminister. Men den køber Vermund ikke:

- Det, synes jeg, klinger noget hult. Man burde jo tænke omvendt og i stedet sige, at man ikke kan støtte en kommende statsminister, uden at vide om vedkommende har brudt ministeransvarsloven, siger Pernille Vermund til TV 2.

Lars Løkke Rasmussen sagde tidligere søndag, at der er brug for et "værdigt punktum" i minksagen. Og det punktum skal ifølge ham involvere to ting: Større tillid til retsstaten og hurtigt udbetalt erstatning til de berørte minkavlere – eventuelt i form af acontoudbetalinger.

Pernille Vermund er enig i, at minkavlerne skal have deres lovede erstatning hurtigst muligt. Men det er på ingen måde nok til, at hun hopper med på Løkkes - og Ellemanns - nye holdning til advokatvurderingen af Mette Frederiksens rolle i minksagen.

- For mig at se er det fuldstændig åbenlyst, at der er en stor risiko for, at Mette Frederiksen ville blive vurderet til at have handlet groft uagtsomt og dermed kunne få en fængselsstraf, hvis vi fik en uvildig undersøgelse, siger hun.

Den "ulækre del af politik"

Også Alex Vanopslagh, formand i Liberal Alliance, er dybt uforstående over for Løkkes og Ellemanns kovendinger. Han kalder det ligesom Inger Støjberg for "politik, når det er værst":

- Der er en række partier, der lover højt og helligt, at man nu har fået udløst et valg, fordi regeringen har brudt loven - og man derfor også skal have undersøgt Mette Frederiksens ansvar. I det sekund man kan få ministerposter, løber man så fra det. Det er jo den ulækre del af politik, siger han.

Alex Vanopslagh reagerer på Ellemann og Løkkes udmeldinger om advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen Video: TV 2 NEWS

Alex Vanopslagh mener derudover ikke, der bør være nogen problemer i at igangsætte en advokatvurdering, hvis man mener, Mette Frederiksen er "ren som sne".

- Så står alle vi andre jo bagefter og må erkende, at Mette Frederiksen er uskyldig, siger han.

Formanden mener derfor kun, Løkkes og Ellemanns udmeldinger kan tolkes på en måde: At de tror, Mette Frederiksen er skyldig, men at det er "vigtigere at få ministerposter end at passe godt på folkestyret".