Der er to tidsfrister at holde øje med, siger politisk analytiker
Forhandlingerne om en ny regering er nu i den afgørende fase ifølge politiske iagttagere.
Der kommer kun til at gå få dage eller en lille uge, før Danmark har en ny regering.
Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Noa Redington og politisk analytiker på Jyllands-Posten, Niels Thulesen Dahl, efter at Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne to aftener i træk har forhandlet på Marienborg.
- De her forhandlinger kører meget intenst lige nu, og det meldes, at der faktisk er en ret god fremgang. Hvis det fortsætter, tror jeg, vi kan have en ny regering inden for nogle dage eller en lille uge, siger Niels Thulesen Dahl, der pointerer, at det er svært at fastholde det nuværende høje tempo i politiske forhandlinger i flere uger.
Han mener, at to tidsfrister kan blive afgørende for, hvornår fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) ender med at præsentere en ny regering for dronningen og dernæst den danske befolkning, som det traditionelt sker på Amalienborg Slotsplads.
- Den ene er juleaften, for politikerne vil alle sammen rigtig gerne have, at vi har en regering før jul. Den anden tidsfrist er torsdag i næste uge, hvor Mette Frederiksen skal til EU-topmøde. Det forlyder, at hun rigtig gerne vil rejse derned som rigtig statsminister, så hun faktisk har et mandat at komme med. I så fald er der pludselig ikke så mange dage at løbe på, siger han.
De rekordlange regeringsforhandlinger har allerede strakt sig over 38 dage.
Her er kernen
Noa Redington mener også, at regeringsforhandlingerne er "gået ind i en afgørende fase".
- Min bedste vurdering er, at der har været forhandlinger og samtaler undervejs i det her historisk lange forløb, så vi i løbet af ganske få dage kan blive præsenteret for en regering, siger han.
Den politiske iagttager, der er politolog, journalist og tidligere spindoktor for tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt (S), bemærker desuden, at forhandlingerne nu foregår meget åbenlyst mellem de tre største partier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.
- Det er de tre partier, der skal finde ud af, hvordan man skruer det her sammen. De har flertal. Det er det, der er kernen, siger han.
Der er 179 mandater i Folketinget, så med mindst 90 mandater kan partierne mønstre et flertal.
Socialdemokratiet har 50 mandater, Venstre har 23, og Moderaterne har 16. Hvis de fire nordatlantiske mandater fra Færøerne og Grønland også tælles med, så har partierne opbakning fra 93 mandater.
Regeringsparti eller støtteparti
Ifølge Noa Redington er det påfaldende, at der de seneste dage har været forhandlinger mellem Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne uden de radikale.
- Hvorfor er de ikke med? Det er, fordi deres mandater ikke er afgørende, fastslår han.
Niels Thulesen Dahl vurderer, at Radikale Venstre stadigvæk er tæt på forhandlingerne, og at partiet meget gerne vil med i regering. Men partiet kan ende som støtteparti.
- Det store spørgsmål er også, om Moderaterne kommer med i en eventuel regering, eller om partiet kommer til at sidde som parlamentarisk grundlag udenfor, siger han.
Formanden for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, har tidligere givet udtryk for, at Moderaterne gerne vil med i regering. Men han er heller ikke afvisende overfor, at partiet skal være støtteparti til en SV-regering.
Ud over Lars Løkke Rasmussen er der kun ét andet folketingsmedlem fra Moderaterne med folketingserfaring, og det har tidligere fået politiske iagttagere til at pege på, at Løkke næppe går efter en masse ministerposter.
I princippet er Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance også stadig med i regeringsforhandlingerne. Men partierne er ikke med på Marienborg, og det "siger alt" ifølge Noa Redington.
Kampen om ministerposter
Inden for den seneste uge har både Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti forladt regeringsforhandlingerne.
Derfor er det først for nyligt, at konturerne af en ny regering er begyndt at tegne sig - og derfor er fordelingen af ministerposter sandsynligvis først ved at komme på plads nu, vurderer Noa Redington.
Her bliver det særligt interessant at se, hvilke partier der får de såkaldt tunge ministerier som Finansministeriet, Udenrigsministeriet, Justitsministeriet og Forsvarsministeriet.
- Der er særligt tre poster, som er helt afgørende for Socialdemokratiet, siger Noa Redington og peger på Statsministeriet, Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet.
Finansministeriet er ifølge kommentatoren omdrejningspunkt for regeringens praktiske arbejde og store forhandlingsforløb, da ministeriet har de store regnemaskiner og agerer som regeringens hjerne og tænketank.
Hvad angår Beskæftigelsesministeriet, så er det et fagområde, som Socialdemokratiet og ikke mindst Mette Frederiksen har et blødt punkt for, lyder det.
Hvis Socialdemokratiet får Finansministeriet, vil det være vigtigt for Venstre at få et andet økonomisk ministerium for at have nogle "muskler at spille med" internt i regeringen, vurderer Niels Thulesen Dahl.