Dele af Venstres hovedbestyrelse ønsker minksag adskilt fra regeringsforhandlingerne

Mandag afviste Ellemann at svare klart på, om Venstre står fast på kravet om en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen.

Mandag brød Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, tavsheden og fortalte i et længere interview med TV 2, at Venstre og Socialdemokratiet lige nu har "gang i noget, der er rigtigt".

Efterfølgende fandt partiets hovedbestyrelse det nødvendigt at indkalde til et ekstraordinært møde, som blev afholdt tirsdag aften.

Det viser en mødeindkaldelse, som TV 2 er i besiddelse af.

Flere medlemmer af hovedbestyrelsen, som TV 2 har talt med, fortæller, at behovet for at vende formandens interview og de rekordlange regeringsforhandlinger var så stort, at mødet gik markant over tid.

Blandt andet var flere end 30 af de omkring 150 deltagende hovedbestyrelsesmedlemmer utilfredse med, at spørgsmålet om en advokatvurdering af minksagen er en del af regeringsforhandlingerne.

Ingen ultimative krav

Jakob Ellemann-Jensen afviste under interviewet mandag at svare klart på, hvorvidt Venstre står fast på nødvendigheden af en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen.

- Jeg mener, at der er brug for et værdigt punktum...

Det er ikke nødvendigvis det samme, vel?

- ... og der mener jeg, at det her (en advokatvurdering, red.) ville være en oplagt måde at gøre det på. Selvfølgelig er det her noget, vi taler om i forhandlingslokalet. Selvfølgelig er det noget, vi ikke ser helt ens på. Det er et af de emner, vi diskuterer. Det er, når vi når slutningen af forhandlingerne, at vi ser, hvad vi er blevet enige om, sagde Jakob Ellemann-Jensen og tilføjede:

- Vi stiller os ikke op og siger, at noget er ultimativt.

Ifølge flere af de hovedbestyrelsesmedlemmer, som TV 2 har talt med, hersker der imidlertid et ønske om at holde spørgsmålet om en advokatvurdering helt ude af forhandlingslokalet.

Det er "hjerteblod for Venstre," som et af medlemmerne formulerer det. Og det vil være direkte "farligt for partiet at opgive det".

Bør mene det samme som før valget

En af dem, der bragte emnet på banen, var Ulla Jensen, formand for Venstre i Randers og hovedbestyrelsesmedlem. Hun bakker op om, at Ellemann afsøger muligheden for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, men:

- Når vi før valget mente, at det ville være rigtigt med en advokatvurdering, så mener vi det også nu, siger hun til TV 2 og tilføjer:

- Hvis det skulle blive sat til afstemning, bør vi stemme, som vi hele tiden har sagt, at vi ville.

Jakob Ellemann-Jensen kom under mødet ikke nærmere en konklusion, end han gjorde under TV 2-interviewet mandag. I stedet forklarede han ifølge flere af deltagerne, at han lige nu sidder med et valg om "pest eller kolera".

Et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet vil være et løftebrud, gentog V-formanden under mødet. Men hans vurdering var ifølge en af deltagerne, at Venstre vil få "hårdere tæsk ved at stå uden for".

Forhandlingerne fortsætter

Den fungerende statsminister betonede i et opslag på Facebook tirsdag, at Venstre og Socialdemokratiet grundlæggende er vidt forskellige.

Men der er også meget, der samler dem, lød det:

- Vores rødder i foreningerne, idrætten og produktionsdanmark. Vi repræsenterer danskerne, som I er flest. Og vi deler samme grundlæggende værdi om, at arbejde og selvforsørgelse er selve grundstammen i Danmark, opremsede hun i opslaget.

Både Venstre og Moderaterne var ifølge TV 2s oplysninger inviteret til regeringsforhandlinger på Marienborg onsdag aften.

Samme dag meddelte Pia Olsen Dyhr, at SF ikke længere ønsker at være en del af regeringsforhandlingerne. De kommer heller ikke til at agere støtteparti for en eventuel SV-regering, forklarede SF-formanden, men vil i stedet være "konstruktivt oppositionsparti".