Lippert

SF ude af regeringsforhandlinger

Da de konservative forlod forhandlingerne, skruede Venstre prisen op, og så væltede balancen i forhandlingerne, fortæller Pia Olsen Dyhr i 'Lippert'

SF har onsdag meddelt kongelig undersøger Mette Frederiksen (S), at de ikke ønsker at fortsætte forhandlingerne om en regering.

Det oplyser partiformand Pia Olsen Dyhr i 'Lippert' på TV 2 News.

- Venstre og SF står meget langt fra hinanden, lad mig bare sige det sådan. Jeg må bare erkende at balancerne er ikke til stede.

Hvad er det for ubalancer?

- Venstre og SF er ikke enige på den økonomiske politik. Ellemann krævede mere blå politik i mandags, efter at de konservative var stået af, og der tænkte jeg: ”Nej, nej – der går grænsen. Det kommer jeg ikke til at acceptere", siger Pia Olsen Dyhr.

SF og Venstre forhandlede i weekenden

Over weekenden mødtes hun ellers med Venstre for at undersøge, om de to partier kunne blive enige på områder, hvor de ellers står meget langt fra hinanden.

- Her havde Venstre og jeg diskussioner om landbrug og klima, siger Pia Olsen Dyhr i 'Lippert'.

Hvornår stod det klart for dig, at det her kan du ikke stå på mål for? - Nogle af de forhandlinger, vi havde i weekenden. Her havde Venstre og jeg diskussioner om landbrug og klima, siger Pia Olsen Dyhr. Video: TV 2 NEWS

Og netop de to områder blev udslagsgivende – partierne kunne ikke mødes, fortæller SF-formanden. Derudover var der punkter omkring socialpolitikken, hvor de to partier var for langt fra hinanden.

SF klar til at vælte SV-regering

Men SF og Pia Olsen Dyhr smækker ikke med døren, selv om SF nu har meldt sig ud.

Hun er faktisk positivt stemt over hele forhandlingsforløbet:

- Når man tænker på den meget voldsomme valgkamp, vi var igennem, hvor alle var meget vrede på hinanden og ikke havde tillid til hinanden, så er det, som om at valget har renset luften, siger Pia Olsen Dyhr og kalder nu SF's rolle for en "konstruktiv opposition".

Så I bliver ikke støtteparti til en SV-regering?

- Nej, vi bliver ikke parlamentarisk grundlag for en SV-regering.

Kan man forestille sig, at I kommer i en situation, hvor I vil vælte regeringen?

- Ja, det kan man da godt.

Hvad kan det være?

- Ja, hvis de eksempelvis vil lave skattelettelser for de allerrigeste i Danmark og kontanthjælpsmodtagerne skal betale for det.

Flertal af blå partier

SF har forhandlet med Socialdemokratiet om en bred regering over midten, siden valgresultatet lå klar i begyndelsen af november.

Her tilkendegav formand Pia Olsen Dyhr, at en bred regering enten med SF's deltagelse eller opbakning ikke var udelukket.

SF-formanden har da også tidligere ytret, at hun ville gå efter posten som finansminister.

Men en ny regering bliver altså uden SF's deltagelse, mens Socialdemokratiet fortsætter forhandlingerne om et regeringssamarbejde med Radikale Venstre, Moderaterne, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Dele af SF's bagland skubbede allerede på for et exit, da Alternativet, Enhedslisten og Nye Borgerlige blev sat uden for forhandlingerne for to uger siden.

Her talte TV 2 med 53 ud af partiets 94 lokalformænd. Ud af de 43, som ønskede at udtale sig, svarede 12, at de ikke ønskede at være en del af regeringen med blå partier. 4 meldte sig omvendt klar til at indgå i en bred regering.

Du kan se hele interviewet med SF-formand Pia Olsen Dyhr i 'Lippert' på TV 2 PLAY