Mai Villadsen: Klogt af SF at forlade regeringsforhandlinger

Enhedslistens politiske ordfører ser dystre tider forude på grund af "Socialdemokratiets højredrejning".

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, kalder det klogt, at SF onsdag har forladt forhandlingerne om at danne en bred regering.

SF-formand Pia Olsen Dyhr begrundede det med, at forhandlingerne var blevet for blå rent politisk, blandt andet inden for klima, natur og hjælp til socialt udsatte.

- Jeg synes, det er en rigtig klog beslutning af SF, at de ikke går med til at blåstemple Mette Frederiksens regeringsprojekt med højrefløjen, men at SF siger klart fra over for det, siger Mai Villadsen.

Mai Villadsen er rasende

Hun har i den seneste tid tordnet mod fungerende statsminister og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S), fordi hun - som hun annoncerede ved valgudskrivelsen 5. oktober - har som førsteprioritet at danne en bred regering.

Det har gjort Mai Villadsen rasende, fordi den røde blok ved folketingsvalget 1. november akkurat opnåede de 90 mandater, der er nødvendige for at have et flertal i Folketinget.

De 87 af mandaterne kommer fra partierne i Danmark, og hertil kommer to mandater fra Grønland og et enkelt fra Færøerne.

Med SF's exit er kun De Radikale tilbage i regeringsforhandlingerne af de tre støttepartier, der lavede forståelsespapiret "Retfærdig retning for Danmark" tilbage i juni 2019 efter folketingsvalget det år.

Dengang støttede SF, De Radikale og Enhedslisten S-regeringen, mens Alternativet dengang indgik i sin helt egen grønne blok med Uffe Elbæk som statsministerkandidat.

Siden har Alternativet sluttet sig til den røde blok og været med til at bakke op om S-regeringen ved mange lejligheder.

Kan være gavnligt

Mai Villadsen mener, at SF's exit fra forhandlingerne kan være gavnlig for den interne røde opposition.

- Det giver os mulighed for at være en stærkere samlet opposition til det her mere højredrejede socialdemokrati.

- Det, tror jeg, kan blive noget bedre politisk, end hvis vi stod der mere eller mindre alene, siger hun.

Enhedslistens politiske ordfører har heller ikke helt afskrevet håbet om en rød og grøn regering, men oddsene er ikke gode, mener hun.

- Jeg håber da i virkeligheden, at det her ikke bliver til noget. Men jeg tror, at sandsynligheden for, at det gør, er meget stor, siger Mai Villadsen.

- Vi kommer til at være i opposition til den regering, fordi vi mener, det er helt forkert, at Mette Frederiksen ikke vil bruge det rødgrønne flertal, men hellere vil sidde i regeringskontorerne med Jakob Ellemann-Jensen (Venstres formand, red.), koste hvad det vil. Og nok med en meget blå pris, siger hun.