Mette Frederiksen om bred regering: - Ingen af os vil kunne levere alt det, vi sagde før valget
Mette Frederiksen bekræfter, at hun især bruger meget tid sammen med Venstre. Hun er "optimistisk og håbefuld" om bred regering.
Det er næsten to uger siden, at vi har hørt fra den kongelige undersøger. Men nu bryder Mette Frederiksen (S) tavsheden og sender en hilsen fra Marienborg og de verserende regeringsforhandlinger.
Den fungerende statsminister medgiver, at "det er et stort brød, vi har slået op".
- Vi forsøger at danne en regering, der hverken er klassisk rød eller klassisk blå. Med partier, som er vant til at arbejde sammen om mangt og meget, men som også er meget forskellige, og som ikke plejer at gå i regering sammen. Om vi lykkes, ved jeg ikke endnu. Men jeg er optimistisk og håbefuld, skriver hun på Facebook.
Mette Frederiksen fortæller, at hun har haft "mange og gode" møder med alle de partier, der fortsat er en del af forhandlingerne.
Det er SF, Radikale Venstre, Moderaterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance – og selvfølgelig Venstre.
Forventningsafstemning med vælgerne
Hun fortæller også, at Socialdemokratiets forhandlere bruger mest tid med Venstre. Det er "naturligt", mener Mette Frederiksen, idet Venstre er det største borgerlige parti.
Ligesom Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde i et interview med TV 2 mandag, betoner statsministeren også, at de to partier grundlæggende er vidt forskellige, men at der også er meget, der samler dem.
- Vores rødder i foreningerne, idrætten og produktionsdanmark. Vi repræsenterer danskerne, som I er flest. Og vi deler samme grundlæggende værdi om, at arbejde og selvforsørgelse er selve grundstammen i Danmark, opremser hun.
Hvis ambitionen om en bred regering bliver til virkelighed, skal danskerne stadig kunne se forskel på partierne – men der skal også indgås et kompromis. Det er den balance, de lige nu forsøger at finde inde ved forhandlingsbordet.
- Vi skal virkelig bøje os mod hinanden. Og det er måske slet ikke så dårligt, lyder det fra Mette Frederiksen, der også bruger lejligheden til at forventningsafstemme med danskerne:
- Det betyder selvfølgelig også, at ingen af os vil kunne levere det, vi sagde før valget 1:1.
Gøder jorden for et løftebrud
På samme måde gødede Jakob Ellemann (V) under mandagens interview jorden for, at han er på vej til at begå løftebrud.
Han gentog under hele valgkampen: "Jeg kommer ikke til at pege på Mette Frederiksen", og nu er han måske på vej til at gøre netop det.
- Lad os nu kalde en spade for en spade. Selvfølgelig er det et løftebrud, sagde han.
- Jeg gik til valg på at blive statsminister, og det blev jeg ikke. Det bliver jeg nødt til at acceptere. Det kan jeg ærgre mig over, men jeg kan også vælge at sige, at nu kan jeg forsøge at få det bedste ud af de mandater, Venstre har.
Frederiksen kommer til at slå gammel rekord
Ifølge Ellemann forhandler Venstre og Socialdemokratiet blandt andet om et ambitiøst mål for arbejdsudbud, skattelettelser i både top og bund samt et fortsat skattestop.
Mette Frederiksen bekræfter i sit Facebook-opslag, at der er behov for "nye reformer og prioriteringer". Blandt andet nævner hun to gange, at det er afgørende at sikre højere beskæftigelse, for "ellers går regnestykket ikke op".
- Og hånden på hjertet: Selvom jeg elsker vores danske velfærdssamfund, så er jeg sikker på, at vi kan blive en bedre udgave af os selv. Med mere værdighed for de ældre, mere frihed og selvbestemmelse for den enkelte og med mere kvalitet i uddannelserne – særligt for de unge, der gerne vil være faglærte, skriver hun.
Tirsdag er det 35 dage siden, at Mette Frederiksen blev udpeget som kongelig undersøger dagen efter folketingsvalget. Dermed ser de nuværende regeringsforhandlinger ud til at blive efterkrigstidens længste.
Hidtil har Anker Jørgensens (S) regeringsdannelse i 1975 haft den rekord.
Det har ikke været muligt for TV 2 at få et uddybende interview med fungerende statsminister Mette Frederiksen (S).