S og V er tættere på hinanden, end vi får at vide, siger kommentator

Det er "opsigtsvækkende", at Jakob Ellemann-Jensen (V) sætter ord på regeringsforhandlingerne i nyt interview, mener politisk kommentator.

Der er vandtætte skotter omkring regeringforhandlingerne i øjeblikket. Men mandag var der lyd fra en af forhandlingernes hovedpersoner.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, deltog i interview med TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, og gav en statusrapport over forhandlingerne set fra sin side af bordet.

Og det i sig selv er opsigtsvækkende, mener politisk kommentator Noa Redington.

- At han går ud og giver det her interview er opsigtsvækkende. Der har været tale om forhandlinger, som har været fuldstændig hermetisk lukkede, siger han.

"Selvfølgelig er det et løftebrud"

Ifølge Noa Redington har Ellemann-Jensen set behovet for at lufte ud i nogle af de misforståelser, der er opstået omkring Venstres planer for den kommende regeringsperiode – misforståelser, som formanden selv har været skyld i.

Ellemann-Jensen tog selv ordet i sin mund i interviewet:

- Lad os nu kalde en spade for en spade. Selvfølgelig er det et løftebrud, sagde han.

Ad adskillige omgange har V-formanden tidligere afvist blankt, at et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet kunne komme på tale.

Han nærede simpelthen ikke “tillid” til Mette Frederiksen (S) og mente ikke, at Danmark “har råd” til fire år mere med hende som statsminister.

Det var i oktober, og det var dengang.

- Nu er han ude at forklare, hvordan det går. Han er i gang med at diskutere, om det er løftebrud eller ej. Han er ude at forberede en landingsbane til Venstre, hvis det skulle ske, at partiet går i regering med Socialdemokratiet. Han ved godt, at det ikke kommer til at være uden sværdslag. Han har brug for at sige det, han siger i dag, siger Noa Redington.

Venstre og Socialdemokratiet har lige nu "gang i noget, der er rigtigt". Sådan siger Jakob Ellemann-Jensen i et større interview med TV 2. Video: TV 2 NEWS

Flere ting har på det seneste fået Jakob Ellemann-Jensen ud af hullerne, mener Noa Redington.

I weekenden oplyste Det Konservative Folkeparti, at det nu havde forladt forhandlingerne med Socialdemokratiet. Formand Søren Pape Poulsen måtte sande, at et samarbejde ikke var foreneligt med løfterne, han aflagde under valgkampen.

- Venstre står alene i den borgerlige flok. Dansk Folkeparti, som stadig sidder med i forhandlingerne, kommer aldrig til at indgå i det her. Liberal Alliance, der også fortsat sidder med, kommer aldrig til at være en del af det, siger Noa Redington.

Redington: V og S tættere på hinanden, end vi tror

I interviewet bliver Jakob Ellemann-Jensen spurgt, om Venstre er på vej til at gå i regering med Socialdemokratiet.

Her var svaret:

- Måske. Det er i hvert fald værd at afsøge muligheden for det.

Ikke en bombastisk udmelding, men ifølge Noa Redington er V og S tættere på hinanden, end hvad den brede offentlighed får at vide.

- Venstre og Socialdemokratiet, Ellemann og Frederiksen, er formentlig længere i processen, end vi umiddelbart ved. Det ville være underligt, hvis ikke de er færdige inden jul, siger han.

Den politiske kommentator gætter altså på, at en ny regering er mindre end en måned væk, men slår fast, at den ikke er hjemme endnu:

- Det er vigtigt at understrege, at det kan kollapse, og så er vi tilbage ved start.