I årevis har S og V dyrket deres uenighed – men 8 ud af 10 gange stemmer de ens
Der er kun ét parti, som Venstre-folkene er mere enige med end Socialdemokratiet.
Med hastige skridt nærmer vi os i disse dage rekorden for, hvor længe Folketingets partier historisk har været om at danne en regering – og flere peger på, at det for første gang siden 1978 kan ende med en SV-regering.
Dengang var det den daværende socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen, som slog pjalterne sammen med Venstres formand, Henning Christophersen.
Deres regering holdt dog kun i 14 måneder. Så var samarbejdet mellem de to partier uigenkaldeligt styrtet i grus.
Siden har de ikke forpasset muligheden for at lægge afstand til hinanden og vise, hvor store forskelle der er på deres politik og respektive statsministerkandidater.
En gennemgang af afstemningerne i folketingssalen, som TV 2 har lavet, viser imidlertid, at Venstre og Socialdemokratiet har været enige i hele 82 procent af afstemningerne i den seneste regeringsperiode.
V er kun mere enige med K
Socialdemokratiet er dermed det parti, som Venstre stemmer næstmest med – kun slået af Det Konservative Folkeparti, som stemmer det samme som Venstre ni ud af 10 gange af de i alt 1058 endelige vedtagelser.
Opgørelsen viser samtidig, at kun SF og Radikale Venstre er mere enige med Socialdemokratiet end Venstre.
Så hvorfor har Socialdemokratiet og Venstre i årevis ført kampagner om deres forskelle?
Det skyldes, at de begge kæmper om at få statsministerposten, siger Jesper Vestergren, politisk analytiker på TV 2.
- Når man gør det, er man nødt til i en valgkamp at tegne uenighederne mellem partierne op. De er jo på mange måder arvefjender og har været det nærmest altid. Derfor har de også en interesse i at tale uenighederne op, så forskellen mellem de to står klart, siger han og tilføjer:
- De har to forskellige ideologiske ståsteder. Det gør jo, at de naturligt ser forskelligt på, hvordan samfundet skal drives. Det lader til, at de på mange måder er enige i analysen af, hvad udfordringerne er de kommende år. Opgaven er at lave et kompromis, hvor man også er enige om, hvordan man løser de udfordringer.
Herunder kan du se et par klassiske kampagner, der fokuserer på de politiske forskelle mellem Venstre og Socialdemokratiet.
Bør gå efter ren SV-regering
Venstre og Socialdemokratiet må altså lægge "arvefjende"-retorikken bag sig, hvis de de skal få enderne til at mødes i et regeringssamarbejde.
At dømme efter stemmehistorikken er der ifølge Jesper Claus Larsen, direktør i analysebureauet Electica, en "reel mulighed" for, at det kan lade sig gøre, og at "en SV-regering kan være arbejds- og levedygtig".
Men så snart der kommer andre partier med i kabalen, bliver uenighederne markant større.
- Ser vi isoleret på vedtagelserne, kan det blive svært for eksempelvis SF at sidde i regering med Venstre og omvendt, siger Jesper Claus Larsen og tilføjer:
- Skulle jeg lave en helt overordnet konklusion, så ville det være, at S og V skal gå efter en SV-regering uden andre partier.
Den afgørende uenighed
Spørger man Christoffer Green-Pedersen, professor i Statskundskab på Aarhus Universitet, er det dog ikke den store enighed, der er mest interessant.
Den afspejler blot, at der vedtages en lang række "forholdsvis ukontroversielle" love i det danske Folketing, siger han.
Det interessante er tværtimod de små 20 procent af afstemningerne, hvor V og S har stemt forskelligt.
- Udfordringen ved at skulle i regering sammen er, at så skal de ikke være enige om 80 procent – de skal være enige om det hele. Man kan ikke stemme forskelligt i en regering, siger Christoffer Green-Pedersen til TV 2.
I listerne herunder har TV 2 samlet en række af de områder, hvor Venstre og Socialdemokratiet er hhv. uenige og enige.
Hør mere om Venstre og Socialdemokratiets lange kamp fra fjender til venner i TV 2s nyhedspodcast Dato