Blå partier revser Ellemann efter TV 2-interview: - En vendekåbe

Ellemann bliver aldrig statsminister på Nye Borgerliges mandater, hvis han går i regering med Mette Frederiksen, siger Pernille Vermund. 

I et interview med TV 2 mandag tog Jakob Ellemann-Jensen (V) bladet fra munden og fortalte, at Socialdemokratiet og Venstre har "gang i noget, der er rigtigt".

Dermed gik han endnu et skridt i retning mod den socialdemokratiske favn og ud af blå blok. Sådan blev interviewet i hvert fald forstået af både Inger Støjberg (DD) og Pernille Vermund (NB).

- Hvis Venstre gør Mette Frederiksen til statsminister, så stiller det os der, at der i hvert fald er et parti mindre i den blå familie, siger Danmarksdemokraternes Inger Støjberg til TV 2.

- Det her er et gigantisk løftebrud. Jeg vil gå så langt som til at kalde ham en vendekåbe, hvis han gør Mette Frederiksen til statsminister på Venstres mandater, stemmer Pernille Vermund fra Nye Borgerlige i.

Hun tilføjer, at Ellemann i så fald må vinke farvel til den blå statsministerdrøm:

- Hvis Venstre vil tilbage i den borgerlige familie, må de indrette sig efter, at der er en ny leder af blå blok.

Her er det dog værd at bemærke, at ingen af de blå partier forud for valgdagen ville lægge sig fast på, at Jakob Ellemann-Jensen var blokkens statsministerkandidat.

Lagde luft til familien

Allerede på Venstres landsmøde 19. november lagde Ellemann luft til "den blå familie," som han selv har yndet at kalde de borgerlige partier.

De havde brugt alt for meget tid på at "bekrige hinanden", sagde V-formanden.

Ikke kun i den forgangne valgperiode, men i de seneste mange år.

- I stedet for at få den borgerlige kage til at vokse har vi været for optaget af at spise hinandens stykker, sagde Ellemann i sin formandstale og tilføjede, at Venstre nu "skal stå i egen ret".

Ellemann dvæler ved udfordringerne i blå blok. For det er ifølge Venstre-formanden blevet "mere uklart, hvor fællesmængden ligger". Video: TV 2 NEWS

Et tillidsbrud

Ordene fra landsmødetalen blev i første omgang mødt af komplet tavshed fra resten af de blå familiemedlemmer, som på stribe afviste at stille op til interviews.

Reaktionen kom først, da Alex Vanopslagh (LA) et par dage senere troppede op til regeringsforhandlinger: Jakob Ellemann er ved at "aflive den borgerlige blok."

Efter Ellemanns udtalelser mandag sætter Pernille Vermund nu flere ord på:

- Det er et gigantisk svigt af den tillid, han har forsøgt at bygge op i den borgerlige familie. Det er meget meget svært at have tillid til Ellemann igen, hvis han vælger at gøre Mette Frederiksen til statsminister på Venstres mandater.

Vil kræve formandsskifte

Det ser ifølge Jakob Ellemann-Jensen ud til, at Venstre og Socialdemokratiet "kan nå hinanden på nogle stræk".

Og mens Venstre-formanden med sine udtalelser altså har svækket tilliden mellem ham og partierne i blå blok, gav han under TV 2-interviewet udtryk for, at hans egen tillid til Mette Frederiksen er på vej tilbage.

- Man kan sagtens få tillid til venner, der måtte have svigtet den undervejs. Jeg er helt sikker på, at vi nok skal få den reetableret, og det er vi godt i gang med, siger Ellemann mandag.

Men skulle tilliden mellem Frederiksen og Ellemann briste på ny, skal han ifølge Pernille Vermund altså ikke gøre sig forhåbning om nogensinde at blive statsminister på Nye Borgerliges mandater.

- Så vil der simpelthen skulle et formandsskifte til i Venstre, siger Vermund.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra kongelig undersøger Mette Frederiksen (S). Hun ønsker ikke at stille op til et interview. Det er heller ikke lykkedes at få et interview med Søren Pape Poulsen (K), Alex Vanopslagh (LA), Lars Løkke Rasmussen (M) eller Morten Messerschmidt (DF).