Politik

De konservative forlader regeringsforhandlinger

Udmeldingen er ifølge TV 2s politiske redaktør ikke overraskende. Det er derimod begrundelsen, for den sætter et andet parti under pres, lyder det.

De konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne.

Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, i et langt opslag på Facebook.

- Jeg har været oprigtigt interesseret i at se, hvor meget vi kunne nærme os hinanden. Men når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt med de løfter, vi gav i valgkampen, og det, jeg har sagt om en sådan regering. Politik handler i høj grad også om troværdighed, skriver han.

Og derfor har formanden indstillet til den konservative folketingsgruppe, at partiet ikke går i regering med Socialdemokratiet. Og den indstilling er bakket enstemmigt op, lyder det.

Muligt at samarbejde uden at "slå pjalterne sammen"

Søren Pape Poulsen (K) kvitterer i opslaget for "ærlige og åbne drøftelser" med Mette Frederiksen (S) siden valget 1. november.

Partierne er enige om – skriver han – at Danmark står over for en række udfordringer, når det for eksempel gælder sikkerhedspolitik, sundhedsvæsenet, ældreområdet og manglen på arbejdskraft. Og han slår fast, at partiet vil samarbejde med alle, der vil i samme retning som Det Konservative Folkeparti.

- Det er heldigvis muligt at samarbejde, uden at man slår pjalterne sammen med Socialdemokratiet i en regering, skriver han.

- Begrundelsen sætter yderligere pres på Jakob Ellemann

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, er det ikke overraskende, at Pape og de konservative er ude af forhandlingerne. Men begrundelsen om troværdighed er en markant og interessant udmelding.

- For med udmeldingen bliver der sat et yderligere pres på Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der fortsat er med i forhandlingerne, siger Hans Redder.

Han peger på, at både Søren Pape Poulsen (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V) under valgkampen begge afviste at ville gå i regering med Mette Frederiksen, der gik til valg på at ville danne en bred regering over midten.

Siden har der lydt andre toner fra Venstre-formanden.

- Det havde været lidt nemmere for Jakob Ellemann at indgå i et sådan regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, hvis et andet blåt parti også var med. Men den mulighed er udelukket nu. Hvis han går i regering, bliver han derfor det eneste rendyrkede blå parti. Jeg er spændt på, hvordan Venstre kommer til at reagere på det her, siger Hans Redder.

Hans Redder peger på, at det konservative bagland er mere kritiske over for at skulle gå i regering med Socialdemokratiet, end det er tilfældet i Venstres bagland.

- Men mit indtryk har været, at Søren Pape Poulsen og hans nærmeste folk reelt har overvejet, om partiet skulle forsøge at gå med en socialdemokratisk regering, siger han.

Med den konservative udmelding er der nu seks partier med i forhandlingerne om en ny regering. Det gælder foruden Venstre SF, Radikale Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Søren Pape Poulsen oplyser til TV 2, at han ikke har mulighed for at stille op til interview.