Politik

S og V nærmer sig hinanden, siger Ellemann – fortsat tavs om tillid til statsministeren

Jakob Ellemann-Jensen (V) ser positive udviklinger i forhandlingerne med Socialdemokratiet. Men nærer han tillid til Mette Frederiksen?

Et tre timers forhandlingsmøde på Marienborg mellem Venstre og Socialdemokratiet er netop slut.

Efter mødet satte Jakob Ellemann-Jensen (V) ord på forhandlingssituationen om en kommende regering, og det var en ordknap formand, der mødte pressen.

Dog nærmer partierne sig hinanden, fortalte han.

- Jeg synes, det har været et godt og konstruktivt forhandlingsmøde, vi har haft med Socialdemokratiet. Det er klart, at vi står med nogle alvorlige økonomiske udfordringer, og det skal der tages hånd om, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

19. november efter Venstres årsmøde, sagde V-formanden, at tilliden til fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) har lidt et knæk. Den tillid skal genopbygges, lød det dengang.

Tilliden led et knæk

Men da Ellemann-Jensen mødte pressen mandag aften, ville han ikke sætte ord på, om han nu nærer tillid til Mette Frederiksen.

- Det her handler om politiske forhandlinger, det handler om at møde hinanden, at strække sig og at have en gensidig forståelse for de løsninger, vi præsenterer for udfordringerne.

Er det ikke svært at lave politiske forhandlinger med en person, du ikke stoler på, hvis det stadig er tilfældet?

- Det her handler om politik. Det handler om Danmark, og det er min oplevelse, at det er vigtigt for begge parter.

Kan jeg ikke få dig til at sige, om du stoler på hende?

- Som jeg har sagt tidligere: Tillid er noget, man opbygger, og det arbejder vi på. Det er derfor, at det er godt at have et konstruktivt møde, som vi har haft her, hvor man ser nogle bevægelser fra begge sider.

Skattestop og advokatvurdering

Ved de to partiers første forhandlingsmøde, var skat et emne, som blev drøftet.

Venstre vil "justere" skatten på de laveste arbejdsindkomster samt topskatten.

Ellemann-Jensen ville mandag aften ikke gå i detaljer med, hvad der i øjeblikket ligger på forhandlingsbordet, og hvad der er fejet på gulvet. Men sagde om skattestoppet:

- Vi mener ikke, at det skal være dyrere at være dansker. Det mener vi stadigvæk ikke.

Samtidig mener han og Venstre stadig, at der er behov for en "værdig afslutning" på minksagen, og det indebærer en advokatvurdering af sagen. Det var imidlertid ikke på dagsordenen ved mandagens møde, sagde han.