Kritiske SF’ere siger nej til bred regering – så fik de pludselig mail fra partitoppen

Det er stadig for tidligt at gøre boet op, mener et flertal, mens fire lokalformænd siger ja til at indgå i bred regering. 12 siger det stik modsatte.

Onsdag blev Alternativet, Enhedslisten og Nye Borgerlige sat uden for regeringsforhandlingerne.

Tilbage står nu kun de partier, som – med den kongelige undersøger Mette Frederiksens (S) ord – kan se sig selv i en bred regering eller som støtte til sådan en størrelse.

Herunder hører SF.

Men selvom partiformand, Pia Olsen Dyhr, altså over for Mette Frederiksen må have tilkendegivet, at en bred regering med SF's enten deltagelse eller opbakning ikke er udelukket, mener dele af baglandet det modsatte.

Det er torsdag lykkedes TV 2 at få kontakt til 53 ud af 94 lokalformænd. Ud af de 43, som ønskede at udtale sig, svarede 12, at de ikke ønsker at være en del af regeringen, hvis den indeholder blå partier.

Yderligere fire fortæller, at de har meget svært ved at se SF i en regering med partier fra den blå blok, mens fire melder sig klar til at indgå i en bred regering.

Svært af forlige sig med Løkke

Hos de 12 lokalformænd, som ikke ønsker at indgå i en regering over midten, går mange af de samme begrundelser igen.

Flere nævner Lars Løkke Rasmussen (M) som en konkret bekymring, herunder Marie Brix Mørk fra Brønderslev:

- Jeg synes, at han har været lidt meget fremme i skoene og været meget på barrikaderne, siger hun og nævner en bekymring for, at man ved at "købe regeringspladser for dyrt" kaster SF's "gode valgresultat ud med badevandet".

- Vi har snakket om heroppe, at man ikke skal gå hen over midten og lave noget med eksempelvis Lars Løkke. Vi bør i stedet holde fast i, at vi er der for de svage i samfundet. Det er dem, der har brug for os, stemmer Denise Lärke Oxholm fra Frederikshavn i.

"Ingen lang levetid"

Andre begrunder deres skepsis med en mere overordnet frygt for, at kompromisernes kunst under regeringsforhandlingerne vil betyde generelle forringelser på velfærdsområdet.

De borgerlige partier vil med andre ord få "alt for stor indflydelse", som Ulrik Falk-Sørensen fra Ballerup siger det. Derfor håber han, at de nuværende forhandlinger "bryder sammen, så en ny regering bliver baseret på samme partier som sidst".

Hvis vi kan få Venstre til at føre SF-politik, så er det fint for mig

Søren Østergaard (SF), lokalformand i Rødovre

Skulle en regering med Venstre og Moderaterne blive en realitet, spår Henrik Lund fra Glostrup den "ingen lang levetid". Der er for mange modsætninger på eksempelvis klima og økonomi, siger han.

Men som partifællen fra Rødovre, Søren Østergaard, siger det med reference til et citat fra Jakob Ellemann-Jensen under Venstres landsmøde i weekenden:

- Hvis vi kan få Venstre til at føre SF-politik, så er det fint for mig.

Mail fra partitoppen

TV 2 havde torsdag flere interviewaftaler med de lokalformænd, som ikke ønsker at tage del i en bred regering. Men ud på dagen begyndte flere afbud pludselig at tikke ind.

Det første kom fra en lokalformand, som under et telefoninterview gjorde det klart, at det ville være bedre for SF at stå uden for en regering og i stedet være støtteparti. Det ville han gerne sige til et tv-kamera også, lød det.

Historikken spøger og skræmmer

Jeppe Tandal Nielsen (SF), lokalformand i Skive

Men få minutter senere fik TV 2s journalist et opkald med beskeden om, at interviewet var aflyst. Det skyldtes, at der nu var gået en mail ud fra partitoppen, som havde fået nys om TV 2s rundringning, fortalte han.

I de efterfølgende timer fulgte en stribe afbud, og flere lokalformænd bekræfter over for TV 2, at også de har modtaget mailen.

Historikken spøger

Mens en række lokalformænd altså direkte mener, at SF skal undgå en regering med blå partier, mener 23 ud af de 53 fortsat, at det er for tidligt at konkludere, hvad der er rigtigt for partiet.

For nok vil SF gerne have mere indflydelse end den forgangne valgperiode, som Christoffer Jørgensen fra Næstved formulerer det. Men der er "også grænser for, hvad baglandet kan tåle, og hvad vi kan give køb på", lyder dilemmaet.

- Hvis man ikke kan forklare, hvad man gør, kan man ikke forsvare det. Så hvis vi ikke kan forklare, hvorfor vi går i regering, skal vi holde os væk, siger Mogens Stig Mølle fra Odsherred og nævner – som flere andre partifæller – at de dystre minder fra perioden efter regeringsforhandlingerne i 2011 også fylder i overvejelserne.

Dengang måtte partiet give køb på en lang række mærkesager for at kunne indgå i regering med Socialdemokratiet og Radikale Venstre, og det skal "aldrig nogensinde gentages", siger Mogens Stig Mølle.

- Historikken spøger og skræmmer, siger Jeppe Tandal Nielsen fra Skive og tilføjer:

- Hvis det ender med en borgerlig politik, skal vi ikke støtte den regering på nogen måde, og lige nu er jeg skeptisk over for de meldinger om reformer, som de borgerlige kommer med. Men jeg vil ikke sige, at vi heller ikke kan støtte noget, vi ikke kender endnu.

Ingen kommentarer

TV 2 ville gerne have talt med SF's formand, Pia Olsen Dyhr, om baglandets holdning til de fortsatte regeringsforhandlinger.

TV 2 ville også gerne have spurgt, hvorfor partiet fandt grund til at udsende en mail, som tilsyneladende fik en eller flere lokalformænd til at holde igen med deres holdninger.

Partiformanden ønsker torsdag ikke at stille op til et interview.

Hør mere om en potentiel SV-regering i TV 2s nyhedspodcast Dato: